STTK:n kysely: 80 prosentilla myönteisiä kokemuksia työskentelystä ulkomaalaistaustaisen kanssa

Lisätietoja:

Taina Vallander

johtaja, yhteiskuntavaikuttaminen, strategia ja kehittäminen

Profiili
ihmisiä ylittämässä tietä

Peräti 79 prosenttia työssäkäyvistä työskentelee tai on joskus työskennellyt ulkomaalaistaustaisen henkilön kanssa. Tämä ilmenee STTK:n Aula Researchilla teettämästä kyselystä, jolla kartoitettiin työssäkäyvien asenteita monikulttuuriseen työelämään ja ulkomaalaistaustaisiin työkavereihin.
─ 80 prosenttia vastaajista kokee työskentelyn ulkomaalaistaustaisen työkaverin kanssa myönteiseksi ja vain kuusi prosenttia kielteiseksi. Tulos yllättää myönteisyydellään, sillä monikulttuurisesta työelämästä puhutaan julkisuudessa usein vain ristiriitoja korostaen, STTK:n johtaja Taina Vallander toteaa.

Toisaalta monikulttuurisuuden vahvistumiseen omalla työpaikalla ja Suomessa suhtaudutaan selvästi varauksellisemmin ja pelokkaammin. Kielteistä suhtautumista monikulttuurisuuden lisäämiseen työyhteisössä perustellaan eniten yhteisen kielen puutteella, sillä sen koetaan vaikuttavan suoraan työntekoon, Vallander kuvaa.

Eniten kokemusta ulkomaalaistaustaisista työkavereista on alle 35-vuotiailla miehillä (89 %). He olivat myös muita vastaajaryhmiä halukkaampia lisäämään monikulttuurisuutta työyhteisössään (56 %). Myönteisimpiä kokemukset ulkomaalaistaustaisista työkavereista ovat Pohjois-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa.

Ulkomaalaistaustaisia – eli henkilöitä, jotka ovat syntyneet muualla kuin Suomessa, eivätkä puhu äidinkielenään suomea tai suomenruotsia – työskentelee kyselyn vastausten perusteella eniten teollisuudessa, koulutuksessa, majoitus- ja ravitsemistoimialalla sekä sosiaali- ja terveysalalla.

Puolet valmiita lisäämään työperäistä maahanmuuttoa

STTK kysyi myös vastaajien suhtautumista työperäisen maahanmuuton. Hallitus on asettanut tavoitteen lisätä sitä 50 000 henkilöllä vuoteen 2030 mennessä. STTK kannattaa tavoitetta.
─ Vastaajista puolet kokee, että työperäistä maahanmuuttoa tulisi lisätä. Alle 35-vuotiaat suhtautuvat asiaan muita ikäryhmiä myönteisemmin.

Vastaajista 85 prosenttia pitää työelämään pääsyä parhaana tapana kotouttaa maahan muuttaneita henkilöitä.

Lisätietoja STTK:ssa: Taina Vallander, puhelin 040 184 1464.

STTK:n teettämään Monikulttuurisuus ja suhtautuminen ulkomaalaisiin työkavereihin työelämässä -kyselyyn vastasi 2007 täysi-ikäistä työssäkäyvää henkilöä ympäri Suomen. Otos edustaa työssäkäyviä iän, sukupuolen ja maakunnan mukaan. Kyselyn toteutti Aula Research 11.4. – 28.4.2022. STTK julkaisee kyselyn tulokset kahdessa erässä. Kyselyn toinen osa julkaistaan viikolla 23.

Tutustu myös STTK:n tuottamaan sivustoon monikulttuurinen.fi – Neuvoja monikulttuurisille työpaikoille.

Ajankohtaista

6.9.2024

Nollatuntisopimukset ja keikkatyöt yllättivät monen nuoren kesätyöntekijän 

Lue
5.9.2024

Paikallinen sopiminen muuttuu

Lue
5.9.2024

Ammattiliitto Pro: Hallituksen harkintakyky petti paikallisen sopimisen kanssa

Lue
5.9.2024

Yksityisiltä työvoimapalveluilta on vaadittava tuloksia

Lue
4.9.2024

Tehy: Hallituksen lopetettava hyvinvointialueiden syyttäminen ja rikkominen – ”päättäjiltä on todellisuudentaju kadonnut”

Lue
4.9.2024

Hätäkeskusammattilaiset: Työntekijöiden terveyttä vaarantaviin kuormitustekijöihin on puututtava

Lue
4.9.2024

Eettisen rekrytoinnin palkinto GA Telesis Engine Servicesille

Lue
4.9.2024

Vastaisku palkkojen polkemiselle tulee Ranskassa yritysjohtajilta

Lue