STTK:n kysely: 80 prosentilla myönteisiä kokemuksia työskentelystä ulkomaalaistaustaisen kanssa

Lisätietoja:

Taina Vallander

johtaja, yhteiskuntavaikuttaminen, strategia ja kehittäminen

Profiili
ihmisiä ylittämässä tietä

Peräti 79 prosenttia työssäkäyvistä työskentelee tai on joskus työskennellyt ulkomaalaistaustaisen henkilön kanssa. Tämä ilmenee STTK:n Aula Researchilla teettämästä kyselystä, jolla kartoitettiin työssäkäyvien asenteita monikulttuuriseen työelämään ja ulkomaalaistaustaisiin työkavereihin.
─ 80 prosenttia vastaajista kokee työskentelyn ulkomaalaistaustaisen työkaverin kanssa myönteiseksi ja vain kuusi prosenttia kielteiseksi. Tulos yllättää myönteisyydellään, sillä monikulttuurisesta työelämästä puhutaan julkisuudessa usein vain ristiriitoja korostaen, STTK:n johtaja Taina Vallander toteaa.

Toisaalta monikulttuurisuuden vahvistumiseen omalla työpaikalla ja Suomessa suhtaudutaan selvästi varauksellisemmin ja pelokkaammin. Kielteistä suhtautumista monikulttuurisuuden lisäämiseen työyhteisössä perustellaan eniten yhteisen kielen puutteella, sillä sen koetaan vaikuttavan suoraan työntekoon, Vallander kuvaa.

Eniten kokemusta ulkomaalaistaustaisista työkavereista on alle 35-vuotiailla miehillä (89 %). He olivat myös muita vastaajaryhmiä halukkaampia lisäämään monikulttuurisuutta työyhteisössään (56 %). Myönteisimpiä kokemukset ulkomaalaistaustaisista työkavereista ovat Pohjois-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa.

Ulkomaalaistaustaisia – eli henkilöitä, jotka ovat syntyneet muualla kuin Suomessa, eivätkä puhu äidinkielenään suomea tai suomenruotsia – työskentelee kyselyn vastausten perusteella eniten teollisuudessa, koulutuksessa, majoitus- ja ravitsemistoimialalla sekä sosiaali- ja terveysalalla.

Puolet valmiita lisäämään työperäistä maahanmuuttoa

STTK kysyi myös vastaajien suhtautumista työperäisen maahanmuuton. Hallitus on asettanut tavoitteen lisätä sitä 50 000 henkilöllä vuoteen 2030 mennessä. STTK kannattaa tavoitetta.
─ Vastaajista puolet kokee, että työperäistä maahanmuuttoa tulisi lisätä. Alle 35-vuotiaat suhtautuvat asiaan muita ikäryhmiä myönteisemmin.

Vastaajista 85 prosenttia pitää työelämään pääsyä parhaana tapana kotouttaa maahan muuttaneita henkilöitä.

Lisätietoja STTK:ssa: Taina Vallander, puhelin 040 184 1464.

STTK:n teettämään Monikulttuurisuus ja suhtautuminen ulkomaalaisiin työkavereihin työelämässä -kyselyyn vastasi 2007 täysi-ikäistä työssäkäyvää henkilöä ympäri Suomen. Otos edustaa työssäkäyviä iän, sukupuolen ja maakunnan mukaan. Kyselyn toteutti Aula Research 11.4. – 28.4.2022. STTK julkaisee kyselyn tulokset kahdessa erässä. Kyselyn toinen osa julkaistaan viikolla 23.

Tutustu myös STTK:n tuottamaan sivustoon monikulttuurinen.fi – Neuvoja monikulttuurisille työpaikoille.

Ajankohtaista

25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue