STTK:n puheenjohtaja: Vaalitulos ei muuta sitä, mitä Suomi tarvitsee

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola korostaa, että vaikka tulevassa uudessa hallituksessa joukkueet vaihtuvat, Suomen peli on sama.
– Uusi hallitus aloittaa työnsä huonon taloustilanteen, matalan kasvun ja korkean työttömyyden oloissa. Voi olla, että huonot taloudelliset ajat varjostavat koko seuraavaa hallituskautta. Suomi toipuu hitaasti ja poliitikoilta se edellyttää viisaita, eri kansalaisryhmät huomioivaa päätöksentekoa.

Työttömyyden hoito vie Suomelta miljardeja

STTK:n viesti tuleviin hallitusneuvotteluihin on se, että etusijalla on oltava uusien työpaikkojen syntymisen edistäminen ja pitkäaikaistyöttömyyden vähentäminen.

Työttömyyden hoito vie Suomelta miljardeja. Työttömyyden kasvu on taitettava lisäämällä julkisia investointeja heti vaalikauden alussa muun muassa väyliin, tietoliikenneyhteyksiin, vuokra-asuntotuotantoon ja korjausrakentamiseen. Pidemmällä aikavälillä tarvitaan rakenteellisia uudistuksia ja esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudistus on saatava nopeasti maaliin.

Työllistymistä nopeuttaa parempi muutosturva

– Ajantasainen osaaminen on parasta muutosturvaa. STTK:n mielestä ansiosidonnaista työttömyysturvaa on kehitettävä siten, että se kannustaa työnhakuun. Tämä edellyttää tehokkaita ja nopeita työllistämistoimia sekä kohdennettua koulutusta, mikä puolestaan edellyttää lisää resursseja esimerkiksi työvoimapalveluihin.

STTK:n puheenjohtaja korostaa työelämää koskevissa uudistuksissa kolmikantaisen valmistelun merkitystä.
– Poliittista viisautta on ottaa työmarkkinajärjestöt mukaan työelämän uudistamiseen liittyvään valmisteluun ja päätöksentekoon. Lainsäädäntöä on uudistettava vastaamaan tämän ajan työelämätarpeita, mutta on varottava tekemästä uudistuksia vain uudistusten vuoksi. Uudistusten on oltava aitoja eikä ideologisia, Palola painottaa.

Ennen vaaleja on herätelty keskustelua yhteiskuntasopimuksesta, jolla eri toimijoiden intressejä Suomen uudistamiseksi soviteltaisiin yhteen. STTK on valmis yhteiskuntasopimukseen, joka kohtelee palkansaajia oikeudenmukaisesti.
– Raippasopimus, joka tarkoittaisi vain palkansaajan kyykyttämistä, ei synny palkansaajien myötävaikutuksella. Emme myöskään revi auki jo tehtyjä sopimuksia kuten esimerkiksi eläkeuudistukseen liittyviä asioita, Antti Palola arvioi.

Lisätietoja STTK:ssa: Antti Palola, puhelin 050 509 6030.

****

Osaaminen työelämässä

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue