STTK: Digitalisaatio haastaa työelämän, sosiaaliturvan ja koulutuksen muutokseen

Automaatio ja digitalisaatio ovat olleet osa työelämää jo pitkään ja muutosvauhti kiihtyy. Yhä nopeampi teknologinen kehitys yhdistettynä koko yhteiskunnan murrokseen vaikuttavat monin tavoin myös palkansaajan työelämään ja hyvinvointiin.

– Suomalaisen palkansaajaliikkeen on seurattava automatisaation ja digitalisaation vaikutuksia. Luovan tuhon keskellä on kyettävä huolehtimaan suomalaisen yhteiskunnan parhaimmista perusarvoista kuten oikeudenmukaisuudesta ja työn merkityksestä hyvinvoinnin luojana. Konkreettisesti tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että työntekijöiden osaamisesta huolehditaan, jotta he pysyvät mukana ja voivat myös vaikuttaa työelämän kehitykseen.
– Osaaminen on parasta muutosturvaa etenkin digitalisaation vahvistuessa, ja tämä tulisi muistaa myös hallitusneuvotteluiden aikana, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola painottaa.

– On myös huolehdittava siitä, että digitalisaation tuomien tuottavuushyötyjen hedelmät jakautuvat oikeudenmukaisesti ja tuloerot eivät repeä liian suuriksi, Palola korostaa.

Työn murros -pamfletti luo katsauksen digitalisaation ja automaation luomaan murrokseen suomalaisessa työelämässä

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n tuottama Työn murros -pamfletti luo katsauksen digitalisaation ja automaation luomaan murrokseen suomalaisessa työelämässä, koulutuksessa ja yhteiskuntapolitiikassa.

STTK_tyon_murros_kansi
Digitalisaatio, sosiaaliturvan uudistus

Työn murros -pamfletti sisältää viisi puheenvuoroa eri alojen tutkijoilta ja asiantuntijoilta. Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n toimitusjohtaja Petri Lempinen nostaa kirjoituksessaan ”Mitä huomenna on osattava?” esille ammatillisen koulutuksen ja osaamisen kehittämisen.

Demos Helsingin tutkijat Johannes Koponen ja Juha Leppänen käsittelevät kirjoituksessaan ”Suomi työpaikkojen jälkeen” teknologisen murroksen vaikutusta työpaikkojen määrään, laatuun sekä työn merkityksen muutokseen.

Hämeen ammattikorkeakoulun rehtori emeritus Veijo Hintsanen luo ”Älä sopeudu hitaasti” kirjoituksessaan katsauksen aikaisempiin työelämän ja koulutuksen murrosvaiheisiin ja vaatii koulutusjärjestelmältä nopeampaa reagointia.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen vs. tutkimusjohtaja Merja Kauhanen kirjoittaa työmarkkinoiden muutoksesta ja kuinka siihen voidaan vaikuttaa yhteiskuntapolitiikan avulla.

Ammattiliitto Pron tutkija Petri Palmu tuo esille kuinka työntekijöiden arvot ja osaaminen voisivat uudistaa työelämää entistä paremmaksi.

Pamfletin pdf -versio löytyy täältä >>

Pamfletin voi tilata STTK:sta: Jaakko Haikonen, puh: 0400 273 385

Lisätietoja:
STTK:n puheenjohtaja Antti Palola, puh: 040 509 6030
STTK:n viestinnän asiantuntija Jaakko Haikonen, puh: 0400 273 385

***

STTK:n kannustinmalli uudistaa sosiaaliturvan palvelut edellä

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue