Liiton jäsenyydellä on väliä – Suomessa ja Mosambikissa

Työelämän oikeudet ovat ihmisoikeuksia. Meillä on kansainvälisiä sopimuksia, kansallisia lakeja, työehtosopimuksia sekä paikallisia sopimuksia, joissa sovitaan työn tekimisen ehdot. Työntekijät ovat itse parhaita edistämään omia etujaan – siksi työntekijöiden täytyy olla mukana sopimassa edellä mainitut sopimukset, joissa työsuhteen ehdoista päätetään.

Ammattiliittojen ensisijainen keino jäsenten tukemiseen omalla työpaikalla on koulutus. Liitot kouluttavat jäseniä ja aktiiveja valvomaan etujaan ja neuvottelemaan työnantajan kanssa. Suurimmat ammattiliitot kouluttavat vuosittain tuhansia jäseniä ja pienemmät sataja tai kymmeniä.

Työelämän oikeudet ovat ihmisoikeuksia.

SASK on suomalaisten ammattiliitojen järjestö, joka edistää työelämän oikeusien vahvistumista kehittyvissä maissa. Suomalaiset ammattiliitot tukevat kehittyvien maiden liittoja SASK:n järjestämien hankkeiden avulla. Merkittävä osa hanketoiminnasta on ammattiliittojen jäsenten kouluttaminen.

SASK on teettänyt tutkimuksen, jossa selvitettiin, mitä vaikutusta liiton koulutuksella on työolojen kehittymiseen Mosambikissa. Tutkimuksen mukaan koulutusta saaneiden luottamusmiesten työpaikoilla kasvatettiin työntekijöiden tuntimäärää, ansiotaso nousi ja liitot saivat lisää jäseniä. On huikeaa, että suomalaiset ammattiliitot ovat todistettavasti parantaneet mosambikilaisten työoloja tukemalla liittojen aktiivien koulutusta. Näin siis Itä-Afrikkalaisessa valtiossa, joka kuuluu maailman köyhimpiin. Kehitysyhteistyöllä on vaikutusta, kun se tehdään pitkäjänteisesti ja kunnioittaen ammattiliittokumppanien osaamista.

Jäin pohtimaan, olisiko tulos samankaltainen, jos tekisimme tutkimuksen Suomessa. Työntekijät ovat itse parhaita etujensa ajajia niin Mosambikissa kuin Suomessakin.  On tärkeää huolehtia, että luottamusmiehet saavat koulutusta ja voivat neuvotella työehdoista myös jatkossa. Sen ehtona on, että meillä on jäseniä ammattiliitoissa Suomessa ja Mosambikissa.

Juska Kivioja
Kirjoittaja on STTK:n järjestöpäällikkö ja SASK:n 1. varapuheenjohtaja SASK

Ajankohtaista

20.5.2024

Hallituksen “tehokkaat” kitkemiskeinot lisäävät raskaus- ja perhevapaasyrjintää 

Lue
17.5.2024

SuPerTk hakee jäsensihteeriä vakituiseen työsuhteeseen

Lue
17.5.2024

Selvitystyö pelastustoimen valtiollistamisesta käynnistettävä pikaisesti

Lue
17.5.2024

Kim Nikula jättää SPALin järjestön johtajan tehtävät 

Lue
17.5.2024

EU-vaaleissa kannattaa äänestää 

Lue
16.5.2024

Työvoimapalveluiden palveluprosessin uudistustarpeet ja yksityisen työnvälityksen mahdollisuus saada tietoja työnhakijasta

Lue
16.5.2024

STTK: Suomi vastaa kasvaviin osaamisvaatimuksiin koulutusleikkauksilla

Lue
16.5.2024

Puheenjohtaja Antti Palola: Suomi tarvitsee menestyäkseen osaamista

Lue