STTK:n kysely: Osatyökykyisten työllistämisestä apua työvoimapulaan

Lisätietoja:

Minna Ahtiainen

johtaja, edunvalvonta

Profiili

Paras keino työvoiman riittävyyden takaamiseksi on suomalaisten mielestä osatyökykyisten työelämään osallistumisen mahdollisuuksien parantaminen. Sen jälkeen parhaaksi keinoksi arvioidaan kannusteiden lisääminen työn vastaanottamiseksi toisella paikkakunnalla. Kolmanneksi keinoksi nousevat panostukset ikääntyvien työkykyyn, jotta he jaksaisivat pysyä pidempään työelämässä. Tiedot ilmenevät STTK:n viime syksyn kansalaiskyselystä.

Osatyökykyisyydestä keskusteltaessa on STTK:n mielestä tärkeää keskittyä tämänhetkiseen työkykyyn ja sen parempaan hyödyntämiseen sekä osatyökykyisten joukon moninaisuuteen.
─ Työllistämisen kannalta oltaisiin paljon paremmassa tilanteessa, jos osatyökykyisistä ei puhuttaisi yhtenä joukkona vaan tunnistettaisiin yksilöllisten tekijöiden ja työkykyhaasteiden taustat ja niiden vaikutukset, johtaja Minna Ahtiainen toteaa.

Ahtiaisen mielestä on esimerkiksi aivan eri asia puhua nuoren, mielenterveyshaasteiden kanssa painiskelevan työllistämisestä kuin keski-ikäisen, tuki- ja liikuntaelinongelmaisen tai kehitysvammaisen henkilön työllistymisestä.
─ Osatyökykyisyydessä pitäisi kyetä huomioimaan eri ryhmien erityishaasteet ja puuttumaan niihin täsmällisemmin kuntoutuksella, työnohjauksella ja palveluilla.Viime vuonna perustettu Työkanava Oy on hyvä esimerkki selkeästi tietyn ryhmän tarpeisiin kohdennetuista toimenpiteistä. Vastaavia kohdennettuja toimenpiteitä tarvitaan lisää.

Olennaista on myös purkaa ajattelua sataprosenttisesta työkyvystä tai työkyvyttömyydestä. Tästä ajattelutavasta on päästävä eroon, sillä tarvitsemme jatkossa jokaisen kynnelle kykenevän suomalaisen työelämään. Työkyvyn vaihtelut työuran varrella tulisi huomioida paremmin ja tunnistaa taustatekijät.
─ Työkyvyn moninaisuuden tunnistamisella ja oikea-aikaisella puuttumisella ehkäistäisiin vakavampia työkykyhaasteita ja lopulta työkyvyttömyyttä, Ahtiainen painottaa.

Osatyökykyisten työllistymisessä tärkeää on myös kokemus osallisuudesta, joka puolestaan on yhteydessä hyvinvointiin.
─ Kokemus osallisuudesta lisää hyvinvointia, turvallisuutta sekä uskoa tulevaisuuteen ja omiin mahdollisuuksiin. Siten osaltaan lievennetään eriarvoisuutta, köyhyyttä, syrjintää ja syrjäytymistä.

Lisätietoja STTK:ssa: Minna Ahtiainen, puhelin 050 387 7030.

Ajankohtaista

9.10.2024

Tehy: Attendon muutosneuvotteluiden takana hallituksen vastuuttomat päätökset ikäihmisten hoivasta – ”Emme hyväksy säästöjen hakemista iäkkäiden hoidosta ja hoitajien selkänahasta”

Lue
8.10.2024

Työeläkemaksut vuonna 2025

Lue
8.10.2024

Linda Horttanainen STTK:n viestintäasiantuntijaksi

Lue
8.10.2024

EU:n taloussääntöjen noudattamisesta tuli sotku

Lue
7.10.2024

STTK:n hallitus: Eläkeneuvotteluissa pidettävä mielessä järjestelmän tarkoitus ja maltti

Lue
7.10.2024

Rauhaa ja demokratiaa tarvitaan ihmisarvoisen työn kasvualustaksi

Lue
3.10.2024

Ammattiliitto Jytyn Jonna Voima vientimalliesityksestä: ”Toivomme, että kansanedustajat ymmärtävät, mikä on suomalaisen yhteiskunnan etu”

Lue
3.10.2024

Tehy: Eduskunnan pelastettava naisvaltaiset alat ikuisesta palkkamontusta

Lue