Sosiaaliturvaa on kehitettävä työmarkkinoiden muuttuessa

Kirjoittaja:

Samppa Koskela

juristi, sosiaaliturvalainsäädäntö

Profiili

Erilaiset työn tekemisen muodot ovat lisääntyneet ja työmarkkinoilla työntekijöiltä on edellytetty yhä joustavampia tapoja tehdä työtä. Työntekijät työskentelevät aiempaa monimuotoisemmin ja monet ovat perinteisen palkkatyön ohella erilaisissa keikkatöissä ja tekevät freelance-tyyppisiä töitä. Voidaan puhua myös itsensätyöllistäjistä, jotka tekevät töitä usein toimeksiantojen perusteella ammatinharjoittajina ja yksinyrittäjinä. Monet heistä työskentelevät käytännössä palkkatyöntekijää vastaavassa asemassa mutta usein kuitenkin yrittäjän riskillä.

Sosiaaliturvauudistus
Sosiaaliturvauudistus

Työn suorittaja saattaa päätyä palkkatyöstä itsensätyöllistäjäksi työnantajan vaatimuksesta. Työnantaja saattaa esimerkiksi tavoitella kustannussäästöjä palkkatyötä ulkoistamalla. Työttömyysturvajärjestelmään on muodostettu työoikeuden käsitteistä erillinen omassa työssä työllistyvien määritelmä. Useat omaa työtä tekevät työskentelevät käytännössä palkansaajaan rinnasteisissa työtehtävissä mutta joutuvat kuitenkin yksin vastaamaan sosiaaliturvamaksuista. Lainsäädännön tulisikin laajemmin tunnistaa tällaiset työn tekemisen erilaiset muodot työsuhteisiksi.

Työelämän murros vaatii sosiaaliturvan uudistamista

Suomalaista sosiaaliturvajärjestelmää ei ole kyetty uudistamaan riittävän nopeasti vastaamaan nykyisen monimuotoisen työelämän vaatimuksia. Ammatinharjoittajien ja itsensätyöllistäjien sosiaaliturvaan olisi tehtävä merkittäviä parannuksia. Yksi tapa on tehdä korjauksia suoraan työttömyysturva- ja eläkelainsäädäntöön. Tulisi kuitenkin pyrkiä myös siihen, että työntekijä tunnistettaisiin työntekijäksi yhtäläisin kriteerein niin työlainsäädännössä ja verotuksessa kuin sosiaaliturvassakin. Ammatinharjoittajien ja itsensätyöllistäjien sosiaaliturvaa ja työoikeudellista asemaa olisikin syytä parantaa laajentamalla työsuhteen määritelmää. Yhtenä konkreettisena vaihtoehtona olisi laajentaa työsopimuslain soveltamisalaa ja työsuhteen tunnusmerkistöä siten, että henkilökohtaista työsuoritusta edellyttävää sopimusta olisi lähtökohtaisesti pidettävä työsopimuksena.

Työelämä on murroksessa ja myös perinteiset käsitykset työsuhteesta ja yrittäjyydestä muuttuvat. On tärkeää, että sosiaaliturvajärjestelmää ja työlainsäädäntöä kehitetään muutoksen mukana.

Lue myös:
Julkaisu Itsensätyöllistäjät kertoo mitä STTK:n mielestä itsensätyöllistäjien aseman parantamiseksi pitäisi tehdä

Ajankohtaista

5.12.2023

Kauas karkaa koulutuksen tasa-arvo

Lue
5.12.2023

Lausunto työrauhalainsäädännön kehittämisestä

Lue
5.12.2023

SAK, AKAVA ja STTK: Muutokset työtaisteluoikeuteen horjuttavat työmarkkinoiden tasapainoa entisestään

Lue
5.12.2023

Työtaisteluoikeuksien rajoittamiselle ei ole oikeudellisesti hyväksyttäviä syitä, toteaa Ammattiliitto Jyty lausunnossaan

Lue
4.12.2023

Vammaiset ihmiset kohtaavat edelleen paljon syrjintää

Lue
4.12.2023

Tehy: Hallituksen esitysluonnos työrauhalainsäädännön muutoksista viittaa kintaalla perusoikeuksille

Lue
2.12.2023

STTK-Opiskelijoiden puheenjohtajaksi Valtteri Mäyrälä 

Lue
2.12.2023

Tamperelainen Ida Korsimo on STTK:n Tulevaisuuden tekijä 2023 

Lue