Työsuhteiden naamiointi toimeksiannoksi on työllistänyt kesäduunari-neuvojaa

Kesäduunari-neuvoja Vee Tirinen kertoo, että kesän aikana eniten kysymyksiä on tullut palkkoihin ja työaikoihin liittyen. Tirinen toivoo, että uusia työntekijöitä ei jätetä työpaikalla yksin. Olennaista on hyvä perehdyttäminen, johon kuuluu myös luottamushenkilöiden esittely.

1. Millaisissa asioissa kesäduunari-infoon on otettu yhteyttä?

– Yleisimmät kysymykset ovat koskeneet palkkaa, työaikoja, työsopimusta ja työturvallisuutta. Palkoissa kesäduunareita mietitytti, mitä heille kuuluisi maksaa, ja milloin heillä on oikeus työehtosopimuksen mukaisiin lisiin. Työajan tiimoilta kysyttiin, pitäisikö perutun työvuoron ajalta maksaa palkkaa. 

2. Onko jokin erityinen asia noussut yhteydenotoissa esiin?

– Niin sanotusta kevytyrittäjyydestä on tullut aikaisempia vuosia enemmän yhteydenottoja. Tyypillistä on, että nuori on olettanut tekevänsä työtä työsuhteessa, mutta asiaa selvitettäessä käy ilmi, että hän on solminut toimeksiantosopimuksen työsopimuksen sijaan. Työnantaja pitää häntä tällöin itsenäisenä ammatinharjoittajana, eikä hänellä ole mm. oikeutta sairausajan palkkaan. Toimeksiantosuhteen ja työsuhteen erot voivat olla aikuisellekin vaikeasti hahmotettavissa, ja nuori on usein altavastaajan asemassa sopimusta allekirjoitettaessa. 

– Kuntien ja kaupunkien tarjoamat kesäsetelit ovat aiheuttaneet minulle harmaita hiuksia. Kesäseteliohjelmissa työnantajalle maksetaan tietty könttäsumma, jotta hän palkkaisi nuoren töihin. Kesäsetelin tuntipalkka alittaa lähes poikkeuksetta yleissitovan työehtosopimuksen minimipalkan. Tämän lisäksi lisiä ja sunnuntaityökorvauksia ei makseta, puhumattakaan sairausajan palkasta. Onneksi esimerkiksi Helsingin kaupunki on korjannut ohjeistustaan sen jälkeen, kun olin heihin yhteydessä.

3. Mihin asioihin työntekijöiden ja luottamushenkilöiden kannattaa kiinnittää huomiota, kun työpaikalle tulee uusi työntekijä?

– Uuden työntekijän mukaan ottaminen on minusta tärkeintä. Pyydetään mukaan lounaalle, kutsutaan kahvitauoille, kysellään kuulumisia ja tarjotaan tukea. Luottamushenkilöiden esittely on perehdytyksessä olennaista, ja olisi hienoa, jos työntekijälle voisi antaa lyhyesti esimerkkejä siitä, millaisin aihein luottikseen voi olla yhteydessä. 

– Erityisesti nuoren kohdalla esimerkin näyttäminen on kaikki kaikessa. Ruoka- ja kahvitaukojen pitäminen on helpompaa, kun se on työpaikalla yleinen tapa. Niin ikään työajan puitteissa työskentely ja ajallaan töistä pois lähteminen on tärkeää. Itseeni teki ison vaikutuksen, kun ensimmäisessä oman alan työssäni vanhempi työntekijä patisti minua aina lempeän napakasti kotiin työpäivieni päätteeksi. 

SAK:n, Akavan ja STTK:n kesäduunari-info palvelee elokuun loppuun.

Ajankohtaista

22.9.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen mielenilmauksen 26. syyskuuta

Lue
22.9.2023

Huoli toimeentulosta on opiskelijan stressi

Lue
21.9.2023

Ammattiliitto Pro valmistautuu mielenilmauksiin

Lue
21.9.2023

Onko meillä osaajia, kun suhdanne joskus kääntyy?

Lue
21.9.2023

SuPerin Paavola: Vammaispalvelulain voimaantuloa ei saa lykätä

Lue
21.9.2023

Ammattiliitto Pro: Orpon hallitus ottaa työntekijöiltä ja antaa työnantajille

Lue
20.9.2023

Ammattiliitto Jyty on pettynyt budjettiriihen lopputulokseen – ”Historiallisen epäoikeudenmukainen budjettiesitys”

Lue
19.9.2023

STTK: Budjetin talouden sopeuttamiskeinot epäoikeudenmukaisia ja tehottomia

Lue