Hallitusohjelma: Ratkaisuja pelastajapulaan, koulutusuudistusta ei nähdä välttämättömänä investointina

Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman tavoitteena on parantaa kansalaisten turvallisuutta ja tehostaa pelastustoiminnan toimintakykyä.

– Suomen pelastusalan ammattilaiset SPALin eduskuntavaalitavoitteet otettiin kiitettävästi mukaan hallitusohjelmaan. Valitettavasti pelastus- ja hätäkeskustoiminnan koulutusuudistuksen välttämättömyyttä ei täysin oivallettu, sanoo järjestön johtaja Kim Nikula.

Hallitusohjelmassa luvataan pelastus- ja hätäkeskustoimintaan lisäresursseja. Pelastajapulaan hallitus aikoo vastata lisäämällä koulutuspaikkoja ja huolehtimalla alan pito- ja vetovoimasta.

– Hallitus turvaa sisäisen turvallisuuden keskeiset pelastus- ja hätäkeskustoiminnan palvelut koko maassa. Tämä edellyttää koulutuspaikkojen lisäämistä ja hyvinvointialueille riittävät palkkaresurssit, Nikula toteaa.

Hallitus päivittää rikoslakia siten, että ensihoitohenkilöstön kohtaama väkivalta tai sillä uhkaaminen rinnastetaan virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen.

– SPAL on vaatinut ensihoito- ja pelastustoimen henkilöstön työturvallisuuden parantamiseksi rikoslain muuttamista, ennakoivaa koulutusta ja henkilökohtaisten suojavälineiden hankkimista. On hienoa, että pitkäjänteinen työ saadaan vihdoin päätökseen, Nikula kiittää.

Hallitus käynnistää henkilöstön työympäristön ja työturvallisuuden parantamiseksi kansallisen hankkeen.

­- Hankkeessa on otettava huomioon ammattiyhdistyksen ja ensihoitohenkilöstön asiantuntemus, Kim Nikula vaatii.

Hallitus panostaa pelastustoimen ja hätäkeskushenkilöstön koulutukseen ja osaamiseen, mutta toimenpiteet ovat SPALin mielestä köykäisiä. Mikäli pelastustoimen tavoitteena on olla innovativiinen, digitalisaatio- ja tekoälymyönteinen sekä johtaa organisaatiota tiedolla, tulee pelastustoimen koulutusjärjestelmä uudistaa Bolognan prosessin periaatteen mukaisesti.

– Hallitus on kiitettävästi huomioinut pelastaja- ja hätäkeskuspäivystäjävajeen, mutta ei harmillisesti näe tällä hallituskaudella tarvetta pelastajakoulutuksen perusteelliselle uudistamiselle. Pelastaja AMK -koulutusuudistus on välttämätön investointi alan tulevaisuuden ja sisäisen turvallisuuden varmistamiseksi. Vastuullinen hallitus käynnistää koulutusuudistuksen tällä hallituskaudella, Nikula huomauttaa.

Lisätietoja: järjestön johtaja Kim Nikula, Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL, puh. 040 716 1805.

Ajankohtaista

4.12.2024

Meto ja YT: Metsäalalla työskenteleviin kohdistetut paineet ja kritiikki ovat liikaa

Lue
4.12.2024

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola: Kasvu edellyttää osaamisen vahvistamista

Lue
4.12.2024

KthLiitto: Kela vähentää henkilöstöä ja toimitiloja vuonna 2025

Lue
4.12.2024

Ruotsin mallilla palkkakuoppaan – hallituksen lakiesitys uhkaa naisvaltaisten alojen palkkakehitystä

Lue
3.12.2024

Lauri Kujala STTK-Opiskelijoiden puheenjohtajaksi 

Lue
3.12.2024

Jytyn argumentit: Miksi vientimalli on Suomelle virhe?

Lue
3.12.2024

Tekoälyasetuksen toimeenpanoa koskeva lainsäädäntö

Lue
3.12.2024

Katto pään päälle 

Lue