Hallitusohjelma: Ratkaisuja pelastajapulaan, koulutusuudistusta ei nähdä välttämättömänä investointina

Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman tavoitteena on parantaa kansalaisten turvallisuutta ja tehostaa pelastustoiminnan toimintakykyä.

– Suomen pelastusalan ammattilaiset SPALin eduskuntavaalitavoitteet otettiin kiitettävästi mukaan hallitusohjelmaan. Valitettavasti pelastus- ja hätäkeskustoiminnan koulutusuudistuksen välttämättömyyttä ei täysin oivallettu, sanoo järjestön johtaja Kim Nikula.

Hallitusohjelmassa luvataan pelastus- ja hätäkeskustoimintaan lisäresursseja. Pelastajapulaan hallitus aikoo vastata lisäämällä koulutuspaikkoja ja huolehtimalla alan pito- ja vetovoimasta.

– Hallitus turvaa sisäisen turvallisuuden keskeiset pelastus- ja hätäkeskustoiminnan palvelut koko maassa. Tämä edellyttää koulutuspaikkojen lisäämistä ja hyvinvointialueille riittävät palkkaresurssit, Nikula toteaa.

Hallitus päivittää rikoslakia siten, että ensihoitohenkilöstön kohtaama väkivalta tai sillä uhkaaminen rinnastetaan virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen.

– SPAL on vaatinut ensihoito- ja pelastustoimen henkilöstön työturvallisuuden parantamiseksi rikoslain muuttamista, ennakoivaa koulutusta ja henkilökohtaisten suojavälineiden hankkimista. On hienoa, että pitkäjänteinen työ saadaan vihdoin päätökseen, Nikula kiittää.

Hallitus käynnistää henkilöstön työympäristön ja työturvallisuuden parantamiseksi kansallisen hankkeen.

­- Hankkeessa on otettava huomioon ammattiyhdistyksen ja ensihoitohenkilöstön asiantuntemus, Kim Nikula vaatii.

Hallitus panostaa pelastustoimen ja hätäkeskushenkilöstön koulutukseen ja osaamiseen, mutta toimenpiteet ovat SPALin mielestä köykäisiä. Mikäli pelastustoimen tavoitteena on olla innovativiinen, digitalisaatio- ja tekoälymyönteinen sekä johtaa organisaatiota tiedolla, tulee pelastustoimen koulutusjärjestelmä uudistaa Bolognan prosessin periaatteen mukaisesti.

– Hallitus on kiitettävästi huomioinut pelastaja- ja hätäkeskuspäivystäjävajeen, mutta ei harmillisesti näe tällä hallituskaudella tarvetta pelastajakoulutuksen perusteelliselle uudistamiselle. Pelastaja AMK -koulutusuudistus on välttämätön investointi alan tulevaisuuden ja sisäisen turvallisuuden varmistamiseksi. Vastuullinen hallitus käynnistää koulutusuudistuksen tällä hallituskaudella, Nikula huomauttaa.

Lisätietoja: järjestön johtaja Kim Nikula, Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL, puh. 040 716 1805.

Ajankohtaista

29.9.2023

Ammattiliitto Jyty: Metsäkeskuksen rahoituksesta ja henkilöstöstä ei saa leikata

Lue
29.9.2023

Anoppi ja sinä

Lue
29.9.2023

SuPer nostaa järjestöllistä valmiuttaan

Lue
29.9.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen mielenilmauksen 3. lokakuuta

Lue
27.9.2023

Haemme joukkoomme juristia

Lue
27.9.2023

Työmarkkinajohtajat tapasivat Orpon

Lue
27.9.2023

Hallituksen työelätoimet voivat lisätä syrjintää

Lue
25.9.2023

Kestävän kehityksen tavoitteet liukumassa tavoittamattomiin

Lue