Ammattiliitto Jyty tyrmää hallituksen työmarkkinatoimenpiteet – ”Työntekijöiden asemaa heikennetään kaikin tavoin”

Perjantai-iltana julkaistussa hallitusohjelmassa esitetään laajoja julkisen talouden leikkauksia ja yksityiskohtaisia työelämälainsäädännön muutoksia. Ammattiliitto Jytyn mielestä toimenpiteet heikentävät huomattavasti työntekijöiden työsuhdeturvaa, työttömyysturvaa ja työsuhteen ehtoja.

Hallitusohjelmassa esitetään rajuja toimenpiteitätyölainsäädäntöön ja työttömyysturvaan.Erityisen tuomittavana Jyty pitää työriitalain muuttamista niin, ettei sovittelulla voida enää hakea vientialan määrittelemän yleisen linjan ylittäviä ratkaisuja.

–Tällainen rajaus romuttaisi koko sovittelujärjestelmän. Samalla ajettaisiin alas pitkäjänteinen työ samapalkkaisuustavoitteiden ja työelämän tasa-arvon eteen. Jos vientialat määrittelevät kaikille palkkakaton, ei nais- ja miesvaltaisten alojen palkkaeroa saada koskaan kurottua kiinni. Palkkatasa-arvo jää ikuisesti saavuttamatta, Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima huomauttaa. 

Jytyn mielestä hallitusohjelmassa esitetyt lakko-oikeuden rajaukset ja seuraamusmaksu yksittäiselle työntekijälle ovat toimenpiteitä, joilla rapautetaan työmarkkinaosapuolien välistä luottamusta.  – Yksittäisen työntekijän kurittaminen työtaisteluun osallistumisesta sakkomaksulla tuntuu suorastaan röyhkeältä toimenpiteeltä. Työntekijöiden asemaa heikennetään kaikin tavoin, Voima sanoo.

Hallitus esittää huomattavia säästöjä julkisen talouden eri osa-alueilta ja sosiaaliturvaakarsimalla. 

– Rajut säästötoimet uhkaavat rapauttaa julkisia sosiaali- ja terveyspalveluita ja osuvat suurelta osin kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin. Tämä voi lisätä epätasa-arvoa ja heikentää suomalaisen yhteiskunnan turvallisuutta. 

–Tämä tulee näkymään myös jytyläisten työssä, kunesimerkiksi lastensuojelun ja nuorisotyön tarve lisääntyy. Valitettavasti näihin ei ole hallitusohjelman perusteella tulossa varsinaisia panostuksia, Voima toteaa.

Lisätietoja Jytyssä: 
Puheenjohtaja Jonna Voima, puh. 050 591 2341, jonna.voima@jytyliitto.fi

Jyty on ammattiliitto, jonka jäsenet toimivat kunta-alalla, hyvinvointialueilla, yksityisellä sektorilla, järjestöissä ja seurakunnissa. Jäsenistön suurimpia ammattialoja ovat sihteeri-, hallinto-, asiantuntija- ja ict-työ, nuoriso- ja järjestötyö, sosiaali- ja terveysala, kirjastoala sekä kasvatus ja koulutus. Ammattiliitto Jyty on STTK:n jäsenliitto.

Ajankohtaista

22.2.2024

SuPerin Paavola: Hoitoalalla ja varhaiskasvatuksessa on oltava mahdollisuus kilpailla palkoilla työvoiman saatavuudesta

Lue
21.2.2024

Hallituksen leikkaukset alentavat toimeentuloa jopa noin 20 prosenttia – STTK laski vaikutukset esimerkkihenkilöille

Lue
21.2.2024

Lausunto syöpäsairauden vaaraa aiheuttavista, perimää vaurioittavista ja lisääntymiselle vaarallisista tekijöistä

Lue
20.2.2024

Neuvottelutulos Ahvenanmaan yhteysalusliikenteessä

Lue
19.2.2024

Lausunto ammattikorkeakoulujen rahoitusmallin uudistamista koskevista asetusluonnoksista

Lue
19.2.2024

Lausunto yliopistojen rahoitusmallin uudistamista koskevista asetusluonnoksista

Lue
16.2.2024

Medianomi Miro Friman vahvistaa STTK:n viestinnän tiimiä

Lue
16.2.2024

Kansainvälisenä naistenpäivänä keskustellaan raskaus- ja perhevapaasyrjinnästä

Lue