SuPer on irtisanonut yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen päättymään 30.4.

SuPer on tänään irtisanonut yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen Sote ry:n muiden liittojen kanssa. Sopimuksen viimeinen voimassaolopäivä on 30.4.2023. Sopimuksen irtisanomiseen päädyttiin, koska voimassa olevan sopimuksen vuoden 2023 palkankorotuksista ei päästy sopuun määräaikaan mennessä. Sopimusalan piiriin kuuluu muun muassa yksityisiä hoiva-alan yrityksiä, kotipalvelu ja varhaiskasvatus.

SuPer katsoi, että työnantajan esitys vuoden 2023 palkankorotuksiksi ei ollut hyväksyttävissä. – Palkankorotusesitys ei huomioinut riittävästi inflaation vaikutusta ja työntekijöiden kasvaneita elinkustannuksia. Se ei myöskään olisi pienentänyt palkkaeroa yksityisen ja julkisen hoiva- ja varhaiskasvatussektorin välillä, vaan palkkaero olisi entisestään kasvanut, toteaa SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola.

Peruspalkkatason nostaminen ja palkkaerojen kurominen umpeen yksityisen ja julkisen sektorin välillä ovat olleet keskeisiä SuPerin tavoitteita yksityisen sosiaalipalvelualan neuvotteluissa. Kaikki neuvotteluosapuolet työnantaja mukaan lukien ovat myös yhteisesti sopineet, että palkkoja kurotaan umpeen suhteessa julkiseen sektoriin myös tulevilla sopimuskausilla.

– Yksityisellä sosiaalipalvelualalla vähintään julkista puolta vastaavat korotukset ovat elintärkeitä. Muuten vaarana on, että työntekijät äänestävät jaloillaan ja siirtyvät julkiselle sektorille tai jättävät alan kokonaan. Hoitajapulaa yksityisellä sektorilla ei ratkaista ilman merkittäviä parannuksia palkkoihin, Parkkola sanoo.

Yksityinen sosiaalipalveluala ei voi toimia vuokratyövoiman ja muiden vaihtuvien keikkalaisten voimin, vaan tarvitaan sitoutuneita hoitoalan ammattilaisia, jotta asiakasturvallisuus ei vaarannut. – Pysyvään henkilöstöön on panostettava riittävillä ja pysyvillä palkankorotuksilla, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo.

Neuvotteluja vuoden 2023 palkankorotuksista on käyty tammikuun lopusta lähtien. Vaikeasta tilanteesta huolimatta neuvotteluja jatketaan huhtikuussa, koska sopimus on voimassa 30.4.2023 saakka.

SuPer kuuluu neuvottelujärjestö Sote ry:hyn, joka neuvottelee yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksesta Hyvinvointiala HALI ry:n kanssa. Sote ry:hyn kuuluvat myös Tehy ja ERTO. Yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskentelee noin 70 000 työntekijää, joista Sote ry edustaa selvästi valtaosaa.

Lisätietoja:
SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola, p. 050 569 8710

SuPeriin kuuluu noin 85 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Ajankohtaista

18.3.2024

Hoitajien rekrytointi Suomeen ei voi perustua pelkkiin hankkeisiin

Lue
18.3.2024

Mitä Minna Canth tekisi?

Lue
15.3.2024

Ulkomaanliikenteen kansipäällystöä koskeva sovintoehdotus hyväksytty

Lue
14.3.2024

SuPerin Paavola: Lääkehoito on turvallisia tekoja

Lue
14.3.2024

Ammattiliitto Pro: EK jäsenyrityksineen rikkoo työsopimuslakia edistääkseen tavoitteitaan

Lue
13.3.2024

Missä EU, siellä energiatehokkuus

Lue
12.3.2024

Ulkomaanliikenteen työehtosopimusten aluksissa työskentelevän henkilökunnan työnseisaus

Lue
12.3.2024

Palkaton harjoittelu antaa huonon ensivaikutelman työelämästä

Lue