SuPerin Paavola: Vanhustenhuollon hoitajamitoitusta ei saa lykätä

Ylen vaalitentissä (20.3.) puolueiden puheenjohtajat keskustelivat sosiaali- ja terveydenhuollon tilasta, hoitajapulasta sekä vanhustenhuollon hoitajamitoituksesta. Vaalitentissä perussuomalaiset ja kokoomus olivat valmiit lykkäämään hoitajamitoituksen etenemistä nyt suunnitellusta aikataulusta. – Vanhustenhuollon hoitajamitoitusta ei saa lykätä, koska henkilöstömitoituslainsäädännön syy ei ole kadonnut mihinkään, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola vaatii.

– Minimihoitajamitoitus on säädetty vanhuspalvelulakiin, koska monessa yksikössä koulutettua hoitohenkilökuntaa on ollut täysin riittämättömästi eivätkä asiakkaat ole saaneet tarvitsemaansa ja heille luvattua palvelua, SuPerin puheenjohtaja Paavola muistuttaa. Myös asiakas- ja potilasturvallisuus on saattanut vaarantua.

Hoitoalan ja vanhustenhoidon veto- ja pitovoiman kannalta jokainen askel, joka vie 0,7 henkilöstömitoituksen toteutumista kauemmas, on huono ja antaa väärän viestin alan ammattilaisille. Sääntelyn purku olisi vahva viesti työntekijöille vanhustenhoidon laadun heikentymisestä, jolloin alan veto- ja pitovoima heikentyisi ja koulutettua henkilökuntaa olisi entistä vaikeampi rekrytoida.

–  Lain tarkoituksena on, että hoitajat voivat keskittyä hoitotyöhön. Alan vetovoima on kärsinyt siitä, että koulutetut hoitajat ovat joutuneet tekemään tukitöitä kuten siivoamaan ja tiskaamaan. Ympärivuorokautisessa hoidossa olevat asiakkaat ovat usein hyvin monisairaita. Heitä hoitamaan tarvitaan riittävästi koulutettuja hoitajia. Välillinen eli ns. tukityö ja välitön työ eli hoitotyö tulee erottaa toisistaan ja molempiin tulee varata riittävä henkilöresurssi.

Hoitajien hätähuuto vanhusten puolesta

Vanhusten hoidon tulee olla laadukasta, sillä laadukas hoito on inhimillistä ja vaikuttavaa. Lähihoitajat ovat suurin ammattiryhmä vanhustenhoidossa ja heidän osaamisensa on erittäin merkityksellistä koko vanhustenhoidon tulevaisuuden kannalta. – Tätä osaamista tulee arvostaa ja panostaa siihen, että vanhustenhuoltoon, niin ympärivuorokautiseen hoitoon kuin kotihoitoon, saadaan koulutettuja ammattilaisia myös jatkossa, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo.

SuPeriin kuuluu noin 85 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Lisätiedot:
SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, 050 5275 085

Ajankohtaista

26.4.2024

Ammattiliitto Pron edustajisto: kehysriihen päätökset eivät rakenna pitkäjänteistä kasvua

Lue
26.4.2024

Raskaus- ja perhevapaasyrjintä – totta vai tarua?

Lue
26.4.2024

SuPer: Hallituksen päätös rokotusoikeuden laajentamisesta on oikea

Lue
25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue