STTK: Talous ei tasapainotu lyhytnäköisillä säästöillä eikä heikoimpia kurjistamalla

Lisätietoja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili

STTK:n syksyisen eduskuntavaalikyselyn perusteella 36 prosenttia kansalaisista kertoo taloudellisen tilanteensa heikentyneen vaalikauden aikana. 46 prosenttia kertoo sen pysyneen ennallaan ja vain 13 prosenttia sanoo taloustilanteen parantuneen. Jyrkimmin (48 %) talous on heikentynyt ennestään pienituloisilla, alle 2 000 euroa tienaavilla. Perhekunnittain tilanne heikkeni eniten yhden aikuisen talouksissa. 
 
Vastaukset eivät STTK:ta yllätä: Vuosiin osuu vaikea koronapandemia, joka heilutti vakaita työsuhteita, viivästytti opintoja sekä ammattiin valmistumista ja heikensi toimeentuloa. Sota Ukrainassa, sen myötä kiihtynyt inflaatio ja energiakriisi ovat luoneet monenlaisia hintapaineita. Myös korot ovat jatkuvassa nousussa. 
─ Palkat eivät ole pysyneet kohoavien elinkustannusten perässä. Ostovoima on romahtanut. Palkankorotukset ovat tärkein asia ostovoiman korjaamiseksi, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola painottaa. 

STTK:n hallitus keskusteli tänään lähestyvien eduskuntavaalien myötä puolueiden painotuksista talouden tasapainottamiseksi. Julkisuudessa esitetyt näkemykset verotuksesta, valtion velasta ja työllisyyttä parantavista keinoista vaihtelevat jyrkästikin. 
─ Taloutta pitäisi aina suunnitella niin, että vältetään nopeita, lyhyen aikavälin toimenpiteitä ja keskitytään pidemmän aikavälin tavoitteisiin ja priorisointiin. Esimerkiksi koulutuksesta säästäminen olisi todella lyhytnäköistä ja kostautuisi pidemmällä aikavälillä. Suomi on menestynyt siksi, että se tarjoaa yhdenvertaiset koulutusmahdollisuudet ja laadukasta koulutusta kaikille. Se on menestyksemme ydin myös jatkossa. 

Talouden tasapainottaminen ei saa tapahtua jo ennestään heikoimmassa asemassa olevien, toimeentulonsa kanssa kamppailevien kustannuksella. 
─ Kilpailevien leikkauslistojen sijaan puolueiden on katsottava isoa kuvaa. On kyettävä arvioimaan, millä toimenpiteillä on merkitystä kokonaisuudelle ja mikä leikkausinnossa vain horjuttaa ennestään heikossa taloudellisessa asemassa olevaa, kuten työtöntä tai terveysongelmien kanssa kamppailevaa, Palola korostaa. 

Työvoiman tarjonnan parantamiseksi on tähän mennessä intouduttu lähinnä esittämään erilaisia versioita työttömyysturvan heikentämiseksi. 
─ STTK ei hyväksy työttömyysturvan heikentämistä. Emme myöskään kannata ansioon sidotun turvan laajentamista työelämän ulkopuolisille nykyistä turvaa heikentämällä, Antti Palola toteaa. 
 
Lisätietoja STTK:ssa: Antti Palola, puhelin 040 509 6030.

Ajankohtaista

24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue