Tehyn pääteemat eduskuntavaaleissa: Raha, pelisäännöt ja osaavat tekijät 

Hyvinvointialueet aloittavat toimintansa ensi vuoden alusta ja yli 15 vuotta valmisteltu sote-uudistus toteutuu vihdoin. Keväällä järjestetään myös eduskuntavaalit. Tehy on koonnut sote-alan ja varhaiskasvatuksen keskeiset tavoitteet seuraavalle hallituskaudelle Muutosvoimamalliksi 2.0.

– Rakenteet on nyt uudistettu. Eduskuntavaalit ja seuraava hallituskausi tulevat keskittymään siihen, millaiset sote-palvelut meillä on tulevaisuudessa. Haluamme puhutella tulevia päättäjiä kolmella pääteemalla: raha, pelisäännöt ja osaavat tekijät, toteaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Ilman riittävää rahoitusta ei ole mahdollista järjestää laadukkaita sosiaali- ja terveyspalveluita.

– Suomessa sote-rahoituksen osuus bruttokansantuotteesta on selvästi alle muiden Pohjoismaiden tason. Hyvinvointialueiden rahoitusta on lisättävä. Se on kansanedustajien vastuulla. Erityisesti on varmistettava käynnistysvaiheen onnistuminen koronan aiheuttaman hoitovelan ja alijäämäisten budjettien paineissa, Rytkönen muistuttaa.

Sote-palveluiden saatavuuden, laadun ja potilasturvallisuuden takeeksi tarvitaan napakkaa lainsäädäntöä, joka ohjaa palveluiden tuottamista. Lainsäädännön vaikutukset on arvioitava huolella. Valvontaan on panostettava ja lakien noudattamatta jättäminen on sanktioitava.

Ilman koulutettuja ja motivoituneita sote-ammattilaisia laadukkaita sote-palveluita ei voida järjestää. Nykyisistä osaajista on pidettävä kiinni ja uusia tekijöitä on houkuteltava alalle. Se edellyttää pitkäjänteistä palkkauksen ja työolojen parantamista. Myös palkkatasa-arvon pitää edistyä.

Tehyn Muutosvoimamalli löytyy PP-esityksenä https://www.tehy.fi/fi/eduskuntavaalit

Lisätietoja:

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, yhteys erityisavustajan kautta p. 0400 540 005
Tehyn toimialajohtaja Kirsi Sillanpää, p. 040 820 7848
Tehyn viestintäjohtaja Katri Lindqvist, p. 040 588 3431

Ajankohtaista

28.2.2024

STTK laski Fat Cat Day:n: Johdon ansiot kasvavat Suomessa nopeasti suhteessa talouskasvuun

Lue
27.2.2024

Hallituksen esitys eduskunnalle työttömyyskassojen tehtävien laajentamista koskevaksi lainsäädännöksi

Lue
26.2.2024

Hallitus lakkauttaa aikuiskoulutustuen – mitä ihmettä?

Lue
23.2.2024

Lausunto työryhmän mietinnöstä – julkisuuslain ajantasaistamisesta

Lue
23.2.2024

Lausuntovalmiuslain varautumisvelvollisuutta koskevasta muistiosta sekä valmiuslain yleisistä kehittämistarpeista

Lue
22.2.2024

SuPerin Paavola: Hoitoalalla ja varhaiskasvatuksessa on oltava mahdollisuus kilpailla palkoilla työvoiman saatavuudesta

Lue
21.2.2024

Hallituksen leikkaukset alentavat toimeentuloa jopa noin 20 prosenttia – STTK laski vaikutukset esimerkkihenkilöille

Lue
21.2.2024

Lausunto syöpäsairauden vaaraa aiheuttavista, perimää vaurioittavista ja lisääntymiselle vaarallisista tekijöistä

Lue