Tehyn pääteemat eduskuntavaaleissa: Raha, pelisäännöt ja osaavat tekijät 

Hyvinvointialueet aloittavat toimintansa ensi vuoden alusta ja yli 15 vuotta valmisteltu sote-uudistus toteutuu vihdoin. Keväällä järjestetään myös eduskuntavaalit. Tehy on koonnut sote-alan ja varhaiskasvatuksen keskeiset tavoitteet seuraavalle hallituskaudelle Muutosvoimamalliksi 2.0.

– Rakenteet on nyt uudistettu. Eduskuntavaalit ja seuraava hallituskausi tulevat keskittymään siihen, millaiset sote-palvelut meillä on tulevaisuudessa. Haluamme puhutella tulevia päättäjiä kolmella pääteemalla: raha, pelisäännöt ja osaavat tekijät, toteaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Ilman riittävää rahoitusta ei ole mahdollista järjestää laadukkaita sosiaali- ja terveyspalveluita.

– Suomessa sote-rahoituksen osuus bruttokansantuotteesta on selvästi alle muiden Pohjoismaiden tason. Hyvinvointialueiden rahoitusta on lisättävä. Se on kansanedustajien vastuulla. Erityisesti on varmistettava käynnistysvaiheen onnistuminen koronan aiheuttaman hoitovelan ja alijäämäisten budjettien paineissa, Rytkönen muistuttaa.

Sote-palveluiden saatavuuden, laadun ja potilasturvallisuuden takeeksi tarvitaan napakkaa lainsäädäntöä, joka ohjaa palveluiden tuottamista. Lainsäädännön vaikutukset on arvioitava huolella. Valvontaan on panostettava ja lakien noudattamatta jättäminen on sanktioitava.

Ilman koulutettuja ja motivoituneita sote-ammattilaisia laadukkaita sote-palveluita ei voida järjestää. Nykyisistä osaajista on pidettävä kiinni ja uusia tekijöitä on houkuteltava alalle. Se edellyttää pitkäjänteistä palkkauksen ja työolojen parantamista. Myös palkkatasa-arvon pitää edistyä.

Tehyn Muutosvoimamalli löytyy PP-esityksenä https://www.tehy.fi/fi/eduskuntavaalit

Lisätietoja:

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, yhteys erityisavustajan kautta p. 0400 540 005
Tehyn toimialajohtaja Kirsi Sillanpää, p. 040 820 7848
Tehyn viestintäjohtaja Katri Lindqvist, p. 040 588 3431

Ajankohtaista

8.2.2023

Jytyn eduskuntavaalitavoitteet julki – Kuntien ja hyvinvointialueiden rahoitus ja henkilöstöresurssit turvattava

Lue
8.2.2023

Minun viikkoni: sosiaali- ja terveyspolitiikan asiantuntijan viikkoon mahtuu monenlaista

Lue
8.2.2023

Ammattiliitto Pro: toimihenkilöiden ansiokehityksen huomiotta jättäminen heikentää Suomen houkuttelevuutta

Lue
7.2.2023

Kestävä energia – STTK:n tavoitteita energiapolitiikan kehittämiseksi

Lue
6.2.2023

Haemme työsuhdeneuvojaa Kesäduunari-infoon

Lue
6.2.2023

Juri Aaltonen valittiin jatkamaan ERTOn puheenjohtajana

Lue
6.2.2023

Yksin- ja kevytyrittäjien tärkeimmät palvelut saman katon alle – ProSoolo ja UKKO.fi yhteistyöhön

Lue
2.2.2023

Tehy: Samapalkkaisuusohjelmaa jatkettava, työmarkkinaosapuolet tehokkaammin mukaan

Lue