STTK:n hallitus: Veroale väärä viesti ostovoiman romahduksen kanssa kamppaileville

Lisätietoja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili

STTK:n hallituksen mielestä verotuksen keventäminen ei ole oikea eikä reilu lääke turvaamaan kotitalouksien ostovoiman romahdusta, joka on seurausta energiapulasta sekä korkojen ja hintojen jyrkästä noususta.
─ Veroale olisi väärä signaali toimeentulo-ongelmien kanssa aidosti kamppaileville ihmisille. Ostovoiman romahdusta on paikattava ensisijaisesti palkankorotuksilla. Muita tehokkaita keinoja olisivat myös palkansaajien sosiaalivakuutusmaksujen osittainen siirtäminen työnantajille ja indeksiehdon käyttöön ottaminen. Niiden rinnalla kokonaisveroaste säilyttämällä turvataan hyvinvointiyhteiskunnan palvelut, puheenjohtaja Antti Palola linjaa.

Maltillisten tuloerojen maissa talous toimii tutkitusti tehokkaasti. STTK:n mielestä ansiotuloverojen progressiivisuus on säilytettävä ja suurituloisten osalta sitä olisi vara jopa hieman kiristää. Verotuksen painotusta on ohjattava työstä pääomatuloihin ja varallisuuteen eikä perintö- ja lahjaveroja ole tarpeen nykyisestä muuttaa.
─ Suomessa on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota varallisuuseroihin, sillä tosiasiassa ne jyrkentävät tuloeroja. Työn tekemisen pitäisi puolestaan aina olla sosiaaliturvan varassa elämistä kannattavampaa ja verotuksella olisikin tuettava jatkossa niin työn tekemistä kuin sen teettämistä, Palola sanoo.

STTK selvittäisi myös mahdollisuutta arvonlisäverokantojen yhtenäistämiseen. Se mahdollistaisi joidenkin alv-kantojen alentamisen eikä heikentäisi valtion verotuloja.

STTK kannattaa maakuntaveroa

Sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirtyvät vuoden vaihtuessa kuntien vastuulta uusille hyvinvointialueille. Niiden rahoitus on Palolan arvion mukaan epävarmalla pohjalla, sillä rahat tulevat valtiolta eikä alueilla ole käytännössä mahdollisuuksia päättää niiden tasosta.
─ STTK:n mielestä hyvinvointialueiden aito itsenäisyys turvataan luomalla erillinen maakuntavero, joka kuitenkaan ei saisi nostaa kokonaisveroastetta. Tason on oltava sellainen, että alue kykenee itsenäisesti hoitamaan lakisääteiset tehtävänsä ilman valtiovarainministeriön ohjausta. Palvelutasoa puolestaan voitaisiin säätää kunnallisveron avulla.

Ilmastonmuutos on otettava erittäin vakavasti. Jotta matka hiilineutraaliin yhteiskuntaan aidosti onnistuisi, sen on kohdeltava kansalaisia oikeudenmukaisesti.
─ Hiilineutraalius ei saa kasvattaa tuloeroja eikä johtaa energiaköyhyyteen, mutta ei myöskään heikentää yritysten kilpailukykyä. Tehokkaimmin vihreä siirtymä onnistuu verotusta kohdentamalla ja mahdollistamalla energiamurrokseen liittyvien palveluiden ja tuotteiden kehittäminen myös Suomessa.

Lisätietoja STTK:ssa: Antti Palola, puhelin 040 509 6030.

Ajankohtaista

15.1.2025

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL liittyy Ammattiliitto Jytyyn

Lue
15.1.2025

Henkilöstön hallintoedustus yrityksissä jää Suomessa silmänlumeeksi

Lue
13.1.2025

STTK:n hallitus: Kevään tuplavaaleissa äänestetään palveluista, äänestysvarmuus näyttää kohtuulliselta

Lue
10.1.2025

Pro ilmoitti lakoista teknologiateollisuuteen

Lue
10.1.2025

Tekoäly tulee – vai tuleeko älytön teko?

Lue
9.1.2025

Haemme työsuhdeneuvojaa Kesäduunari-infoon

Lue
9.1.2025

Tehy lopettaa viestinnän X:ssä – Propaganda ja vihanlietsonta tukahduttavat kansalaisten sananvapauden sekä aiheuttavat turvallisuusuhkaa

Lue
9.1.2025

Viestintäasiantuntija Linda Horttanainen aloitti STTK:ssa

Lue