STTK: Palkansaajien ostovoima on turvattava

Lisätietoja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili
kaupan hedelmätiski

STTK:n hallituksen kokouksessa ja syysseminaarissa Kirkkonummella kasvava huoli kohdistui palkansaajien reaaliansioihin, joiden arvellaan tänä vuonna supistuvan noin neljä prosenttia.

Tutkimuslaitos Laboren tuoreen selvityksen perusteella kaikkien ostovoima supistuu tänä vuonna, mutta vain toimihenkilöperheissä sama linja jatkuu myös ensi vuonna. Kuluttajaliitto puolestaan on todennut, että viidennes kotitalouksista ei kestä minkäänlaista elinkustannusten nousua.
─ Sähkön ja elintarvikkeiden kallistuminen rasittavat kotitalouksia ja moninkertaistavat menoja. Korkean inflaation oloissa ostovoima on suorastaan romahtanut. Huoli toimeentulosta on monissa perheissä täyttä totta, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola korostaa.

Yritysten palkanmaksuvara on hyvä, mutta palkansaajien siivu yritysten kasvaneesta kakusta selkeästi pienentynyt.
─ Ensi vuoden palkankorotusten on oltava korkeammat kuin mitä tälle vuodelle neuvoteltiin. Kun koronakriisin alussa tuettiin yritysten kilpailukykyä, nyt on vuoro tukea palkansaajien ostovoimaa. STTK:n liitot eivät hyväksy numerottomia palkankorotuksia, sillä se tekee kotitalouksien talouden suunnittelun mahdottomaksi. Nyt olisi syytä pohtia myös indeksiehdon käyttöä, Palola toteaa.

Kukaan ei varmuudella pysty sanomaan, miten kauan epävakaa maailmantilanne ja Euroopassa käytävä sota heijastuvat Suomen talouteen. Kansalaisten sietokykyä koetellaan joka tapauksessa pitkään.
─ Jatkuva huoli omasta ja läheisten toimeentulosta on kuluttavaa. Lähestyvien eduskuntavaalien alla on kuitenkin syytä painottaa, että monimutkaisiin ongelmiin ei ole helppoja ratkaisuja eikä populismi auta. Suomi tarvitsee yhteistyötä sekä vakaata, johdonmukaista ja toivoa luovaa politiikkaa nyt ja vastedes.

Lisätietoja STTK:ssa: Antti Palola, puhelin 040 509 6030.

Ajankohtaista

31.3.2023

Luottotieto- ja perintäalalle syntyi uusi työehtosopimus

Lue
31.3.2023

Ammattiliitto Pro hakee sopimusalavastaavaa vakuutusalalle

Lue
31.3.2023

SuPer on irtisanonut yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen päättymään 30.4.

Lue
31.3.2023

Keskustelu vihreästä siirtymästä kaipaa lisää Amerikkaa

Lue
31.3.2023

Yliopistojen uusi työehtosopimus on hyväksytty

Lue
30.3.2023

Palkka-avoimuusdirektiivi EU-parlamentissa maaliin – mikä muuttuu?

Lue
30.3.2023

Ammattiliitto Pron hallitus: Kiky-maksut palautettava työnantajan maksettavaksi

Lue
28.3.2023

Optikoiden uusi työehtosopimus on hyväksytty

Lue