STTK laski Fat Cat Day:n: Pomojen palkkaero palkansaajiin kapeni hieman

erikokoiset kolikkopinot

Palkansaaja on tänään (23.2.2022) tienannut pörssiyhtiön toimitusjohtajan yhden päiväpalkan verran. Vuoden 2020 tilinpäätöstietoja ja palkkatilastoja vertailtaessa palkansaaja tarvitsi 37 työpäivää tienatakseen saman, minkä suuren pörssiyhtiön pomo tienaa yhden päivän aikana.

Vuotta aikaisemmin vastaava luku oli 39 työpäivää.

STTK on jo useamman vuoden seurannut, miten suurten pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien ja palkansaajien välinen ansioiden suhde kehittyy. Seuranta on saanut alkunsa kansainvälisestä ”Fat Cat Daystä”. STTK:n laskelmat perustuvat yhtiöiden julkisiin vuosikertomuksiin ja tilastokeskuksen tietoihin.

Vuonna 2020 suurten yhtiöiden toimitusjohtajien kokonaisansioiden mediaani oli noussut 1,90 miljoonaan euroon. Vastaavana aikana yksityisen sektorin palkansaaja tienasi 42 937 euroa. STTK huomioi vertailussaan myös johtajien keskimääräistä pidemmän työajan.

Henkilöstön palkitseminen melko yleistä

Aula Research on STTK:n toimeksiannosta toteuttanut henkilöstön palkitsemiseen keskittyvän kyselyn, johon vastasi 371 yritystä. Kyselyssä selvitettiin suomalaisten yritysten palkitsemisjärjestelmien sisältöä, kohdistumista ja tavoitteita.

─ Myönteinen yllätys on, että jopa 89 prosenttia yrityksistä käyttää jonkinlaista henkilöstön palkitsemisen järjestelmää, STTK:n ekonomisti Antti Koskela toteaa.

Kriittinen havainto sen sijaan on se, että henkilöstö ei näyttäisi pääsevän osallistumaan palkitsemisjärjestelmien suunnitteluun.

─ Kyselyn perusteella siitä vastaa käytännössä aina ylin johto.

Aula Research selvitti myös palkitsemiskäytäntöjen tavoitteita ja palkitsemisen muotoja. Kysymyksissä tarkasteltiin yrityksiä koon ja toimialan mukaan.

─ Mielenkiintoinen havainto on, että pienemmissä yrityksissä palkitaan lähinnä hyvästä suoriutumisesta.  Suuremmissa yrityksissä palkitsemisella pyritään myös strategisten tavoitteiden saavuttamiseen. Tämä kertoo palkitsemisjärjestelmien tavoitteellisesta hyödyntämisestä, Koskela arvioi.

STTK on tyytyväinen palkitsemisen yleisyyteen suomalaisissa yrityksissä. Henkilöstön palkitseminen näyttäisi olevan yleistä suurissa ja pienissä yrityksissä, kaikilla toimialoilla ja kaikissa henkilöstöryhmissä.

─ Tilanne on oletettua parempi. Johdon lisäksi myös asiantuntijoiden ja muun henkilöstön palkitseminen on yleistä, mikä on ilahduttavaa. Henkilöstön pitäisi kuitenkin päästä mukaan jo palkitsemisjärjestelmien suunnitteluun. Se sitouttaa, palkitsee ja saa järjestelmät tasapuolisemmiksi eri ryhmille. Toimitusjohtajien bonukset vastaavat monessa firmassa tavallisen työntekijän monen vuoden palkkaa, Antti Koskela huomauttaa.

Lisätietoja STTK:ssa: Antti Koskela, puhelin 044 543 9838

Ajankohtaista

22.2.2024

SuPerin Paavola: Hoitoalalla ja varhaiskasvatuksessa on oltava mahdollisuus kilpailla palkoilla työvoiman saatavuudesta

Lue
21.2.2024

Hallituksen leikkaukset alentavat toimeentuloa jopa noin 20 prosenttia – STTK laski vaikutukset esimerkkihenkilöille

Lue
21.2.2024

Lausunto syöpäsairauden vaaraa aiheuttavista, perimää vaurioittavista ja lisääntymiselle vaarallisista tekijöistä

Lue
20.2.2024

Neuvottelutulos Ahvenanmaan yhteysalusliikenteessä

Lue
19.2.2024

Lausunto ammattikorkeakoulujen rahoitusmallin uudistamista koskevista asetusluonnoksista

Lue
19.2.2024

Lausunto yliopistojen rahoitusmallin uudistamista koskevista asetusluonnoksista

Lue
16.2.2024

Medianomi Miro Friman vahvistaa STTK:n viestinnän tiimiä

Lue
16.2.2024

Kansainvälisenä naistenpäivänä keskustellaan raskaus- ja perhevapaasyrjinnästä

Lue