STTK: Hallituksen esitykset ikääntyvien työllisyyden parantamiseksi tasapainoisia

Lisätietoja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola pitää hallituksen esityksiä yli 55-vuotiaiden työllisyyden parantamiseksi kohtuullisen tasapainoisina palkansaajien turvan kannalta.

– STTK ei hyväksy työttömien lisäpäivien poistamista eli niin sanotun eläkeputken tukkimista kokonaan. Kuitenkin päätös lopettaa se asteittain on oikea linjaus keskellä koronakriisiä, joka on heikentänyt Suomen talouden ja työllisyyden näkymiä, Palola toteaa.

STTK on vaatinut tasapainoisia ratkaisuja ikääntyvien työttömäksi joutuvien muutosturvan vahvistamiseksi, eli vastuuta myös työnantajille irtisanomistilanteissa.

– Työttömien kurittaminen ei luo yhtään uutta työpaikkaa. Tarvitsemme osaamista vahvistamalla, innovaatioita kehittämällä ja kasvun kautta uusia hyviä työpaikkoja.

Hallituksen toimenpiteet muodostavat tärkeän kokonaisuuden, kun tavoitellaan työllisyysasteen nostamista 75 prosenttiin. Esityksissä tasapaino työttömien turvan varmistamiseksi toteutuu melko hyvin.

– Irtisanotun työntekijän uudelleen työllistymisen nopeuttaminen jo irtisanomisaikana on erittäin hyvä linjaus. Muutosturvamaksu on uusi elementti. Se sisältää työnantajakohtaisen irtisanomisosan, joka kannustaa välttämään ikääntyvien irtisanomista. 55-vuotta täyttäneiden mahdollisuutta siirtyä osa-aikaiseen työhön aiotaan vahvistaa työaikalakia ja työsopimuslakia tarkistamalla. On hyvä, että valmistelu tehdään kolmikannassa, Palola toteaa.

STTK korostaa, että 55-vuotias ei ole työmarkkinoilla vanha, kun tavoitteena on työurien pidentäminen.

– Hallituksen linjausten lisäksi huomiota on kiinnitettävä asenteisiin. Ikärasismi on totta suomalaisilla työmarkkinoilla, mutta sitä vastaan on taisteltava yhtä hyvin nuorten pätkätyöläisten kuin ikääntyvien, työttömyysuhan alla olevien kohdalla.

Lisätietoja: Antti Palola, puhelin 040 509 6030.

Ajankohtaista

4.12.2024

Meto ja YT: Metsäalalla työskenteleviin kohdistetut paineet ja kritiikki ovat liikaa

Lue
4.12.2024

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola: Kasvu edellyttää osaamisen vahvistamista

Lue
4.12.2024

KthLiitto: Kela vähentää henkilöstöä ja toimitiloja vuonna 2025

Lue
4.12.2024

Ruotsin mallilla palkkakuoppaan – hallituksen lakiesitys uhkaa naisvaltaisten alojen palkkakehitystä

Lue
3.12.2024

Lauri Kujala STTK-Opiskelijoiden puheenjohtajaksi 

Lue
3.12.2024

Jytyn argumentit: Miksi vientimalli on Suomelle virhe?

Lue
3.12.2024

Tekoälyasetuksen toimeenpanoa koskeva lainsäädäntö

Lue
3.12.2024

Katto pään päälle 

Lue