TYÖ2030 rakentaa muutosta

Työmarkkinajärjestöjen aloitteesta käynnistetty työn ja työhyvinvoinnin kehittämisohjelma TYÖ2030 on osa nykyistä hallitusohjelmaa. Se tukee työpaikkoja toimintatapojen uudistamisessa ja työelämän digitalisaatiossa.

Ohjelma on nyt enemmän kuin ajankohtainen. Työelämä Suomessa ja muualla maailmassa on kohdannut suuria haasteita. Koronakriisi on yhtäältä nopeuttanut työn ja teknologian murrosta, toisaalta ajanut monia toimialoja vakaviin toiminta- ja tuottavuusongelmiin.

Koronan yhteydessä on puhuttu jopa työelämän digiloikasta. Kriisistä ei silti toivuta eikä talouden kehitystä pitkällä aikavälillä turvata ilman tuotteiden, palvelujen, toimintatapojen ja toimintakulttuurin kehittämistä. TYÖ2030-ohjelman tehtävänä on tukea tätä.

Työntekijä- ja työnantajajärjestöjen yhteisillä toimialahankkeilla pyritään uudistamaan toimintatapoja digitaalitekniikan avulla.

Ohjelmalla on useita eri toimintamuotoja. Työntekijä- ja työnantajajärjestöjen yhteisillä toimialahankkeilla pyritään uudistamaan toimintatapoja digitaalitekniikan avulla. Vielä tänä vuonna käynnistyvien hankkeiden tavoitteena on edistää eri alojen selviytymistä ja nousua poikkeusoloista.

Aluepilotit ovat yhden tai useamman Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY) yhdessä koordinoimia hankkeita, joissa alueiden työpaikat kehittävät toimintojaan hyödyntäen työpaikkaverkoston omia vahvuuksia sekä alueilla toimivien työelämän kehittämis- ja koulutusorganisaatioiden palveluja.

Kummiverkostojen avulla luodaan tulevaisuuden työelämää ja innovoidaan uutta. Yritysten ja muiden organisaatioiden johtajaverkosto yhdessä nuorten verkoston kanssa rakentaa kuvaa tulevaisuuden johtamisesta. Erilaiset kehittäjäverkostot auttavat työpaikkoja työelämäinnovaatioiden luomisessa.

Yritysten ja muiden organisaatioiden johtajaverkosto yhdessä nuorten verkoston kanssa rakentaa kuvaa tulevaisuuden johtamisesta.

Tilannekatsauksilla seurataan aktiivisesti työelämän muutosta. Alkaneen vuosikymmenen kehitystä ohjataan tiekartalla. Sen teemoina ovat johtaminen, osaaminen, työhyvinvointi, luottamus ja yhteistyö, tuottavuus ja innovaatiot sekä tulevaisuuden työ.

Työmarkkinoiden keskusjärjestöissä uskotaan vahvasti, että TYÖ2030 lisää työvoiman kysyntää ja työpaikkojen vetovoimaa. Uudet työpaikat syntyvät yrityksiin, jotka kykenevät parantamaan kilpailukykyään, uudistamaan toimintatapojaan ja hyödyntämään siinä uutta teknologiaa. Vetovoimaansa puolestaan kasvattavat kaikki organisaatiot, joissa henkilöstö, esimiehet ja johto yhdessä kehittävät toimintoja ja siten parempaa työelämää. Samalla vahvistuu suomalaisen työelämän maine luottamuksen ja yhteistyön mallimaana, joka vetää puoleensa uutta toimintaa ja osaavia työntekijöitä.

TYÖ2030-ohjelmaa toteutetaan laajalla yhteistyöllä. Siihen ovat sitoutuneet työmarkkinakeskusjärjestöjen lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä useat työelämän vaikuttajat. Ohjelman rahoitus on turvattu vasta kuluvalle vuodelle, mutta keskusjärjestöt ovat esittäneet tämän poikkeuksellisen kustannustehokkaan ja työelämää harvinaisen monipuolisesti osallistavan ohjelman jatkamista aina vuoteen 2030 saakka.

Erkki Auvinen
Kirjoittaja on STTK:n työelämäasiantuntija

Ajankohtaista

19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue
19.3.2024

Akavan opiskelijat, STTK-Opiskelijat ja SYL: Opiskelijat on nostettava velkakuopasta

Lue
18.3.2024

Hoitajien rekrytointi Suomeen ei voi perustua pelkkiin hankkeisiin

Lue
18.3.2024

Mitä Minna Canth tekisi?

Lue
15.3.2024

Ulkomaanliikenteen kansipäällystöä koskeva sovintoehdotus hyväksytty

Lue
14.3.2024

SuPerin Paavola: Lääkehoito on turvallisia tekoja

Lue
14.3.2024

Ammattiliitto Pro: EK jäsenyrityksineen rikkoo työsopimuslakia edistääkseen tavoitteitaan

Lue
13.3.2024

Missä EU, siellä energiatehokkuus

Lue