Digitalisaatio tarvitsee tuekseen työhyvinvointia

Suomi tarvitsee nyt dynaamista työkulttuuria, jossa tietoisesti kannustetaan ja annetaan mahdollisuudet luovuuteen ja ideointiin.

– Työpaikkojen menestyksen luovat työntekijät. Ilman motivoitunutta, osaavaa ja sitoutunutta henkilöstöä on vaikea säilyttää asemansa kiristyvässä kilpailussa. Työpaikalla jokaisella on oltava näkemys yhteisistä tavoitteista ja omasta roolista sen saavuttamisessa. Siksi johtamisen merkitys tulee entisestään korostumaan, muistuttaa STTK:n johtaja Katarina Murto.

Esimiesten ja johtajien on kuunneltava ja oltava avoimia työntekijöiden kehittämisehdotuksille. Tällä rakennetaan myös luottamuksen ilmapiiriä, joka luo edellytykset paikallisen sopimisen edistämiselle.

– Ilman jatkuvaa palautetta ja kiitosta ei kokeilukulttuurin luominen onnistu.  On haastavaa kehittää uutta ellei ole lupaa kokeilla ja tehdä virheitä. Olemme kuitenkin tilanteessa, jossa yritysten pitää pystyä luomaan sellaisia palveluja ja tuotteita, jotka tuovat Suomeen työtä ja menestystä.

Työntekijöiden osaamisesta ei saada vielä parasta irti

Suomalaiset ovat maailman kärkijoukkoa valmiuksissa hyödyntää digitaalisia viestintävälineitä ja tietoverkkoja. Työntekijöiden osaamista ei kuitenkaan vielä käytetä työpaikoilla hyväksi riittävästi.  Esimerkiksi sosiaalisen median tarjoamia mahdollisuuksia tuotteiden ja palvelujen kehittämisessä ei käytetä juurikaan, vaikka se on ympäristönä monelle työntekijälle vapaa-ajalta tuttu.

Suomeen on muodostumassa joukko työikäisiä ihmisiä, joiden digivalmiudet ovat liian heikot.

– Jokaiselta suomalaiselta tarvitaan nyt innokkuutta kehittää itseään ja osaamistaan. Digitaitoja ja uudenlaista ajattelua tarvitaan niin työelämässä kuin arjessakin. Suomeen on muodostumassa joukko työikäisiä ihmisiä, joiden digivalmiudet ovat liian heikot. Meillä ei ole varaa tällaiseen ”digisyrjäytymiseen”, sanoo Murto.

Tänään vietetään kansainvälistä Kunnon työn päivää yhteensä yli 60 maassa. Osana päivän viettoa julkaistaan STTK:n #6euroatakaisin-pamfletti. Pamfletti sisältää työhyvinvointia käsitteleviä asiantuntija-artikkeleita ja STTK:laisten henkilöstön edustajien kertomuksia työpaikkojen arjesta. Työhyvinvoinnilla on suuri merkitys työpaikan menestykselle, sillä jo pienetkin panostukset kasvattavat tuottavuutta.

– Kunnon työn päivän teemana on tänä vuonna ilo. On tärkeää, että työpaikalla voi myös nauraa ja pitää hauskaa. Uskon, että parhaat uudet keksinnöt tehdään silloin, kun uskalletaan heittäytyä!

Lue: #euroatakaisin-pamfletti

***

STTK: Työhyvinvoinnin edistäminen työpaikoilla yhä täysin riittämätöntä

STTK Unelmien työpäivänä: Työhyvinvoinnin merkitys oivallettu, mutta vielä riittää tehtävää

Ajankohtaista

7.5.2024

Keskustelua Euroopan taloudesta ja työelämästä – Eurooppa-päivää vietettiin 7.5. Oodissa

Lue
7.5.2024

Usko pois – EU on suomalaisen palkansaajan ystävä

Lue
6.5.2024

SuPer: Kolme ehdokasta SuPerin uudeksi puheenjohtajaksi – valinta tapahtuu toukokuun liittokokouksessa

Lue
3.5.2024

Palkansaajan ostovoima kohenee hitaasti

Lue
2.5.2024

Ministeriön muistiot paljastivat verokeskustelun bluffin  

Lue
2.5.2024

Maksuton Kesäduunari-info on kesätyöntekijöiden tukena koko kesän

Lue
29.4.2024

Ranskassa senioreille oma työsopimus

Lue
29.4.2024

METO Uusia uhkia itärajalla: Metsäasiantuntijat kohtaavat lukuisia työturvallisuushaasteita maastossa työskennellessään

Lue