STTK: Työllisyyspalveluiden kehittäminen tärkein investointi tulevaisuuteen

yhteiskunta

Valtiovarainministeriön virkamiesten tänään julkaistussa Työllisyyspaketti-muistiossa esitetään keinoja hallituksen työllisyystavoitteen saavuttamiseksi. Merkittävin osa 60 000 lisätyöllisestä muodostuu ikääntyneistä. Muistiossa keinojen joukossa on esitetty esimerkiksi eläkeputken poistamista.

– Tässä suhdannetilanteessa ei pidä vetää mattoa ikääntyneiden alta. Ikääntyneiden työllistäminen edellyttää merkittäviä panostuksia palveluihin. Työsuhde- ja muutosturvaa pitää parantaa. Subjektiivinen oikeus osa-aikatyöhön auttaisi ikääntyneitä jaksamaan pidempään työelämässä, STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà korostaa.

Virkamiehet esittävät työttömyysturvan sitomista työsuhteen pituuteen.

– Jos työttömyysturva sidotaan kiinteämmin työsuhteen kestoon, työsuhdeturvaa on ehdottomasti parannettava. Samalla tulisi helpottaa työssäoloehtoa. Tällöin pätkä- ja osa-aikatyöntekijät pääsisivät helpommin ansiosidonnaisen työttömyysetuuden piiriin.

Lainàn mielestä on myönteistä, että virkamiesten muistiossa ehdotetaan panostuksia työttömien palveluihin ja työkyvyn ylläpitoon.

– Henkilökohtaiset ja räätälöidyt palvelut ovat tutkitusti tehokasta työllisyyspolitiikkaa.

Elvytys parasta työllisyyspolitiikkaa

Tällä hetkellä parasta työllisyyspolitikkaa on huolehtia riittävästä kokonaiskysynnästä. Koronakriisin takia 75 prosentin työllisyysastetavoitteen saavuttaminen on käytännössä mahdotonta tällä hallituskaudella.

– Elvytys on tärkeää myös pysyvästi korkeamman työllisyyden saavuttamiseksi. Työllisyystoimissa on keskityttävä pidemmälle aikavälille, sillä julkisen talouden kestävyyshaasteetkin häämöttävät tulevaisuudessa, eivät lähivuosissa. Muistiossa olisi kannattanut käsitellä kattavammin myös elvytyksen vaikutusta työllisyyteen, Lainà toteaa.

Hallituksen ei tulisi unohtaa työkalupakistaan myöskään vaikeammin mitattavia työllisyystoimia.

– Esimerkiksi kuntakokeilut ja oppivelvollisuuden laajentaminen ovat todennäköisesti tehokkaita työllisyystoimia pitkällä aikavälillä.

Lisätietoja STTK:ssa: pääekonomisti Patrizio Lainà, puhelin 040 583 4432.

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue