STTK: Työllisyyspalveluiden kehittäminen tärkein investointi tulevaisuuteen

yhteiskunta

Valtiovarainministeriön virkamiesten tänään julkaistussa Työllisyyspaketti-muistiossa esitetään keinoja hallituksen työllisyystavoitteen saavuttamiseksi. Merkittävin osa 60 000 lisätyöllisestä muodostuu ikääntyneistä. Muistiossa keinojen joukossa on esitetty esimerkiksi eläkeputken poistamista.

– Tässä suhdannetilanteessa ei pidä vetää mattoa ikääntyneiden alta. Ikääntyneiden työllistäminen edellyttää merkittäviä panostuksia palveluihin. Työsuhde- ja muutosturvaa pitää parantaa. Subjektiivinen oikeus osa-aikatyöhön auttaisi ikääntyneitä jaksamaan pidempään työelämässä, STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà korostaa.

Virkamiehet esittävät työttömyysturvan sitomista työsuhteen pituuteen.

– Jos työttömyysturva sidotaan kiinteämmin työsuhteen kestoon, työsuhdeturvaa on ehdottomasti parannettava. Samalla tulisi helpottaa työssäoloehtoa. Tällöin pätkä- ja osa-aikatyöntekijät pääsisivät helpommin ansiosidonnaisen työttömyysetuuden piiriin.

Lainàn mielestä on myönteistä, että virkamiesten muistiossa ehdotetaan panostuksia työttömien palveluihin ja työkyvyn ylläpitoon.

– Henkilökohtaiset ja räätälöidyt palvelut ovat tutkitusti tehokasta työllisyyspolitiikkaa.

Elvytys parasta työllisyyspolitiikkaa

Tällä hetkellä parasta työllisyyspolitikkaa on huolehtia riittävästä kokonaiskysynnästä. Koronakriisin takia 75 prosentin työllisyysastetavoitteen saavuttaminen on käytännössä mahdotonta tällä hallituskaudella.

– Elvytys on tärkeää myös pysyvästi korkeamman työllisyyden saavuttamiseksi. Työllisyystoimissa on keskityttävä pidemmälle aikavälille, sillä julkisen talouden kestävyyshaasteetkin häämöttävät tulevaisuudessa, eivät lähivuosissa. Muistiossa olisi kannattanut käsitellä kattavammin myös elvytyksen vaikutusta työllisyyteen, Lainà toteaa.

Hallituksen ei tulisi unohtaa työkalupakistaan myöskään vaikeammin mitattavia työllisyystoimia.

– Esimerkiksi kuntakokeilut ja oppivelvollisuuden laajentaminen ovat todennäköisesti tehokkaita työllisyystoimia pitkällä aikavälillä.

Lisätietoja STTK:ssa: pääekonomisti Patrizio Lainà, puhelin 040 583 4432.

Ajankohtaista

25.9.2023

SAK:n, Akavan ja STTK:n asiantuntijat: Kestävän kehityksen tavoitteet liukumassa tavoittamattomiin

Lue
25.9.2023

Eräiden kansaneläkeindeksiin ja elinkustannusindeksiin sidottujen etuuksien ja rahamäärien indeksitarkistukset vuosina 2024-2027

Lue
25.9.2023

Suomen Konepäällystöliitto ja sen jäsenet osallistuvat palkansaajajärjestöjen mielenilmauksiin

Lue
25.9.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen mielenilmauksen 28. syyskuuta

Lue
25.9.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen mielenilmauksen 27. syyskuuta

Lue
22.9.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen mielenilmauksen 26. syyskuuta

Lue
22.9.2023

Huoli toimeentulosta on opiskelijan stressi

Lue
21.9.2023

Ammattiliitto Pro valmistautuu mielenilmauksiin

Lue