Teleoperaattoreiden alihankintatyössä käytetään rikkurityövoimana rakennusalan yritystä – teleoperaattorit vastuussa

Suomen Kotidata käyttää rakennusalan yrityksen työntekijöitä rikkurityövoimana ja kohtelee epäasiallisesti omia työntekijöitään. Ammattiliitto Pro tuomitsee toiminnan vastuuttomana.
Suomen Kotidatassa käytetään meneillään olevan työtaistelun alaisiin töihin rakennusalalla toimivan Nurmix Oy:n työntekijöitä. Nurmix Oy on erikoistunut sisäkattoasennuksiin sekä piha- ja metsätöihin. Työntekijöitä on ollut ainakin Telia Finlandin myymälöissä tekemässä lakonalaisia töitä.

– Päätoimialaltaan täysin toisen alan yrityksen työntekijöiden käyttäminen rikkurityövoimana laillista työtaistelua vastaan on häpeällistä. Vastuu on ennen kaikkea toimeksiantajina toimivien teleoperaattoreiden, jotka sallivat tämänkaltaisen toiminnan omassa alihankinnassaan, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen toteaa.

Tällaisen yrityksen henkilöstön ammattitaito ei vastaa ICT-alan koulutettujen ammattilaisten osaamista ja tietotaitoa. Teleoperaattoreiden asiakkaiden on syytä ilmaista huolensa saamansa palvelun laadusta.

– Toiminta ei anna hyvää kuvaa myöskään teleoperaattoreiden omasta vastuullisuudesta ja eettisyydestä, Malinen jatkaa.

Suurista teleoperaattoreista DNA teettää vastaavan alihankintatyönsä tällä hetkellä ICT-alan työehtosopimusta käyttävien yritysten kautta.

– Elisa ja Telia sitä vastoin käyttävät Suomen Kotidataa ja ovat tätä kautta moraalisessa vastuussa myös aiemmin kertomastamme alipalkkauksesta ja muista yhtiön harjoittamista väärinkäytöksistä, Ammattiliitto Pron sopimusala-asiamies Seppo Lundgren sanoo.

Työtaistelun aikana Suomen Kotidata on käyttäytynyt epäasiallisesti toimihenkilöitä kohtaan. Työntekijöitä on painostettu ja syytelty.

– Tällainen toiminta on erittäin tuomittavaa, Ammattiliitto Pron ICT-alan sopimusalavastaava Mika Mäkelä toteaa.

Ammattiliitto Pro jätti valtakunnansovittelijalle työtaisteluvaroituksen 28.7.2020. Se koski Suomen Kotidata Oy:n työnseisausta, joka alkoi 12.8. klo 6.00 ja päättyy 14.8. klo 23.59. Työtaistelun tarkoituksena on saada yritys noudattamaan ICT-alan toimihenkilöiden työehtosopimusta ja puuttua räikeisiin alipalkkaustilanteisiin, joita Kotidatassa on ollut jo pitkään.

Lisätietoja:
Jorma Malinen, puheenjohtaja, p. 050 576 0389
Seppo Lundgren, sopimusala-asiamies, p. 044 080 0808
Mika Mäkelä, sopimusalavastaava, p. 050 592 5177

Pro – yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista
Ammattiliitto Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esimiehet alaan katsomatta.
Olemme suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva, osaava ja vastuullinen vaikuttaja.
Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia. Tarjoamme monipuoliset, hyödylliset ja rahanarvoiset jäsenedut ja -palvelut.
Meihin kuuluu 120 000 jäsentä ja neuvottelemme 75 virka- ja työehtosopimusta. Olemme STTK:n jäsen.

Ajankohtaista

28.9.2022

SuPerin Paavola: Vanhuksilla ja heidän hoitajillaan ei ole aikaa odottaa – hoitajamitoitusta ei saa lykätä

Lue
27.9.2022

Sannamari Mäkelä on STTK:n Vuoden työsuojeluvaltuutettu

Lue
27.9.2022

Pro hakee sopimusasiantuntijaa Helsinkiin ja Lahteen

Lue
26.9.2022

Työn tulevaisuus -tapahtuma Tennispalatsissa

Lue
23.9.2022

Tehy ja SuPer vahvistavat: Oulun kaupungin kotihoidon lakko alkaa 27.9.

Lue
23.9.2022

Suomalaiset tilastoissa

Lue
21.9.2022

SuPerin Paavola: Valtion on tuettava myös lähihoitajien osaamisen varmistamista ja korvattava työelämässä oppimisen kustannukset työpaikoille

Lue
20.9.2022

SuPerin Paavola: Pakkolaki ei poista hoitajapulaa mutta teki päättäjille selväksi miten tärkeää työtä hoitajat tekevät

Lue