STTK: Perhevapaauudistuksessa on kyse myös miesten tasa-arvosta

Perhevapaauudistuksesta

Perhevapaauudistusta valmistellaan kolmikantaisessa työryhmässä. Hallitusohjelman mukaisesti tavoitteena on muun muassa se, että perhevapaat ja hoitovastuu jakautuvat perheissä tasaisesti molempien vanhempien kesken ja että sekä yhdenvertaisuus ja tasa-arvo työelämässä vahvistuvat.

Uudistuksen yhteydessä on tuotu esiin erityisesti naisten työmarkkina-aseman vahvistamista. Suomessa naiset pitävätkin valtaosan perhevapaista.
– Tämä vaikuttaa heikentävästi naisten ura- ja ansiokehitykseen sekä lopulta eläkkeen tasoon, STTK:n johtaja Katarina Murto korostaa.

Isien pieni osuus johtuu ennen kaikkea yhteiskunnan ja työelämän asenteista, mutta myös nykyisestä epätasa-arvoisesta perhevapaajärjestelmästä.

Tänään vietetään kansainvälistä miesten päivää. Myös isillä on oltava tasa-arvoinen oikeus ja käytännössä mahdollisuus tasa-arvoisten perhevapaiden pitämiseen. – Viime vuonna isät pitivät kymmenen prosenttia vanhempainvapaista ja vain noin seitsemän prosenttia kotihoidontuen saajista oli miehiä. Luvut ovat marginaalisia. Isien pieni osuus johtuu ennen kaikkea yhteiskunnan ja työelämän asenteista, mutta myös nykyisestä epätasa-arvoisesta perhevapaajärjestelmästä, Murto toteaa.

Miesten tasa-arvoisten oikeuksien toteutuminen edellyttää isien perhevapaisiin liittyvien kiintiöiden nostamista. – Tarvitaan myös perheystävällisyyttä aidosti korostava asennemuutos työelämässä ja työpaikoilla. Isiä on kannustettava ja heille annettava mahdollisuus pitää perhevapaita.

Perhevapaajärjestelmää uudistettaessa on lisättävä joustavuutta ja mahdollistettava muun muassa vapaaehtoisen osa-aikatyön laajempi käyttö pikkulapsivaiheessa. Tällöin molemmat vanhemmat voivat paremmin yhdistää työn ja perheen, minkä tulee olla mahdollista tasa-arvoisesti molemmille vanhemmille.

Lisätietoja STTK:ssa: Katarina Murto, puhelin 050 568 9188

***

Perhevapaiden kustannukset ovat alentuneet

Ajankohtaista

27.3.2023

STTK: Seuraavalla hallituskaudella tarvitaan enemmän ja eettisempää maahanmuuttopolitiikkaa

Lue
27.3.2023

Tehy: Suomen ja HUSin pystyttävä parempaan – hoitajapulaa ei voi sysätä muiden maiden ratkaistavaksi

Lue
27.3.2023

Työyhteisö: Kannettava kuorma vai kannatteleva voima?

Lue
27.3.2023

Koulutustason lasku on pysäytettävä, koulutuksesta leikkaamalla se ei onnistu

Lue
22.3.2023

Autoliikennealoille syntyi uusi kaksivuotinen sopimusratkaisu

Lue
22.3.2023

Super ja La Carita -säätiö palkitsivat kolme työyhteisöä laadukkaasta vanhustyöstä

Lue
22.3.2023

Jokaisen äänellä on väliä

Lue
22.3.2023

Ministeriön ja tutkimuksen sopeutusvisiot – ei aina yksi yhteen

Lue