Palomiesliitto: Paloasemien kosteusvauriot sairastuttavat henkilöstöä

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL

Kuntien ja pelastuslaitosten tulisi tarttua ripeästi paloasemien sisäilmaongelmiin, kehottaa Palomiesliitto. Pitkittyessään sisäilmaongelmat vaarantavat sekä henkilöstön terveyden että työkyvyn.

Paloasemien kosteusvauriot yllättävän yleisiä

Paloasemien kosteusvauriot ja pelastusalan ammattilaisten homealtistumiset ovat yllättävän yleisiä. Tämä ilmeni BAT eli Basofiiliaktivaatiotestin kehittäminen -hankkeen kyselytutkimuksessa, joka toteutettiin Palomiesliiton jäsenille muutama vuosi sitten.

Valtakunnallisessa kyselytutkimuksessa sisäilmahaittoja ilmoitettiin 93 paloasemalta, näkyviä kosteusvaurioita 64 ja homeen hajua 43 paloasemalta. Henkilöitä oli joutunut siirtymään väistötiloihin kosteusvaurioiden vuoksi 45 paloasemalta. Kyselyyn osallistui henkilöitä 127 paloasemalta.

Tutkimustulosten perusteella näyttäisi siltä, että pelastusalalla sairastutaan ajan myötä astmaan. Astma on yksi sisäilmaan liittyvistä sairauksista ja pelastusalalla se voi vaikuttaa ratkaisevalla tavalla työn suorittamiseen ja työkykyyn. Se voi jopa estää savusukellustyön.

– Palomiehille sisäilmasta sairastuminen voi olla hyvinkin kriittistä, sillä he eivät välttämättä palaudu työkykyiseksi koskaan, Palomiesliiton työmarkkinalakimies Jari Koivuluoma kertoo.

Pelastuslaitokset ovat hyvin usein kunnan vuokralaisia, joten paloasemien korjaus on kuntien vastuulla.

– Maksetulle rahalle pitäisi saada vastinetta. Pelastuslaitosten ei tulisi arkailla sisäilmaongelmien ja kosteusvaurioiden esille ottamista. Asiaa tulisi viedä jämäkästi eteenpäin, jotta kosteusongelmaiset paloasemat saataisiin kuntoon, painottaa Koivuluoma.

Kosteusvauriot on korjattava nopeasti ja oikeaoppisesti sekä henkilöstö siirrettävä väistötiloihin korjauksia odottamaan. Palomiesliitto suosittelee, että uudet rakennukset ja remontit toteutetaan ns. Puhdas paloasema -periaatteen mukaisesti.

Periaatteessa palopaikalta tulleet likaiset ajoneuvot, kalusto, varusteet ja asut erotetaan kiinteistön puhtaista tiloista. Toimintamallilla vähennetään pelastusalan ammattilaisten altistumista syöpävaarallisille aineille.

Turvalliset ja terveelliset työtilat ovat merkittävä tekijä myös työkyvyn säilymisessä ja sairauspoissaolojen vähentämisessä.

Lisätietoja:
Palomiesliiton työmarkkinalakimies Jari Koivuluoma, puh. 040 680 2112, etunimi.sukunimi@palomiesliitto.fi

***

SPAL: Paloasemien kosteusvauriot huolestuttavan yleisiä

Ajankohtaista

29.9.2023

Ammattiliitto Jyty: Metsäkeskuksen rahoituksesta ja henkilöstöstä ei saa leikata

Lue
29.9.2023

Anoppi ja sinä

Lue
29.9.2023

SuPer nostaa järjestöllistä valmiuttaan

Lue
29.9.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen mielenilmauksen 3. lokakuuta

Lue
27.9.2023

Haemme joukkoomme juristia

Lue
27.9.2023

Työmarkkinajohtajat tapasivat Orpon

Lue
27.9.2023

Hallituksen työelätoimet voivat lisätä syrjintää

Lue
25.9.2023

Kestävän kehityksen tavoitteet liukumassa tavoittamattomiin

Lue