Palomiesliitto: Paloasemien kosteusvauriot sairastuttavat henkilöstöä

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL

Kuntien ja pelastuslaitosten tulisi tarttua ripeästi paloasemien sisäilmaongelmiin, kehottaa Palomiesliitto. Pitkittyessään sisäilmaongelmat vaarantavat sekä henkilöstön terveyden että työkyvyn.

Paloasemien kosteusvauriot yllättävän yleisiä

Paloasemien kosteusvauriot ja pelastusalan ammattilaisten homealtistumiset ovat yllättävän yleisiä. Tämä ilmeni BAT eli Basofiiliaktivaatiotestin kehittäminen -hankkeen kyselytutkimuksessa, joka toteutettiin Palomiesliiton jäsenille muutama vuosi sitten.

Valtakunnallisessa kyselytutkimuksessa sisäilmahaittoja ilmoitettiin 93 paloasemalta, näkyviä kosteusvaurioita 64 ja homeen hajua 43 paloasemalta. Henkilöitä oli joutunut siirtymään väistötiloihin kosteusvaurioiden vuoksi 45 paloasemalta. Kyselyyn osallistui henkilöitä 127 paloasemalta.

Tutkimustulosten perusteella näyttäisi siltä, että pelastusalalla sairastutaan ajan myötä astmaan. Astma on yksi sisäilmaan liittyvistä sairauksista ja pelastusalalla se voi vaikuttaa ratkaisevalla tavalla työn suorittamiseen ja työkykyyn. Se voi jopa estää savusukellustyön.

– Palomiehille sisäilmasta sairastuminen voi olla hyvinkin kriittistä, sillä he eivät välttämättä palaudu työkykyiseksi koskaan, Palomiesliiton työmarkkinalakimies Jari Koivuluoma kertoo.

Pelastuslaitokset ovat hyvin usein kunnan vuokralaisia, joten paloasemien korjaus on kuntien vastuulla.

– Maksetulle rahalle pitäisi saada vastinetta. Pelastuslaitosten ei tulisi arkailla sisäilmaongelmien ja kosteusvaurioiden esille ottamista. Asiaa tulisi viedä jämäkästi eteenpäin, jotta kosteusongelmaiset paloasemat saataisiin kuntoon, painottaa Koivuluoma.

Kosteusvauriot on korjattava nopeasti ja oikeaoppisesti sekä henkilöstö siirrettävä väistötiloihin korjauksia odottamaan. Palomiesliitto suosittelee, että uudet rakennukset ja remontit toteutetaan ns. Puhdas paloasema -periaatteen mukaisesti.

Periaatteessa palopaikalta tulleet likaiset ajoneuvot, kalusto, varusteet ja asut erotetaan kiinteistön puhtaista tiloista. Toimintamallilla vähennetään pelastusalan ammattilaisten altistumista syöpävaarallisille aineille.

Turvalliset ja terveelliset työtilat ovat merkittävä tekijä myös työkyvyn säilymisessä ja sairauspoissaolojen vähentämisessä.

Lisätietoja:
Palomiesliiton työmarkkinalakimies Jari Koivuluoma, puh. 040 680 2112, etunimi.sukunimi@palomiesliitto.fi

***

SPAL: Paloasemien kosteusvauriot huolestuttavan yleisiä

Ajankohtaista

25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue