STTK: Budjettiriihen päätökset tukevat työllistymistä, toimet osin riittämättömiä

Palkkatuki ja työllisyys

Hallitus on budjettiriihessä päättänyt ensi vuoden valtion talousarviosta. STTK:n mielestä hallituksen panostukset työllisyysasteen nostamiseen ovat monessa suhteessa oikean suuntaisia.

– Työllisyysasteen nostaminen vaatii aktiivista työvoimapolitiikkaa. Nyt esitetyillä toimilla työvoimapolitiikka tehostuu, mutta edelleen jäämme jälkeen muiden pohjoismaiden tasosta. Tarvitaan lisäpanostuksia palkkatukeen ja enemmän henkilökohtaisia palveluita esimerkiksi pitkäaikaistyöttömien, maahanmuuttajien ja osatyökykyisten työllistymisen parantamiseksi, STTK:n ekonomisti Antti Koskela korostaa.

STTK:n laskelmien perusteella yksityinen palkkatuki pitäisi lähes kolminkertaistaa ja työvoimapalveluiden resurssit tuplata, jos haluamme saavuttaa pohjoismaisen tason aktiivisessa työvoimapolitiikassa. Samalla tarvitsemme uudistuksia, joilla palkkatuen käyttö tulee nykyistä houkuttelevammaksi.

Hallituksen työllisyystavoite, 60 000 uutta työllistä, on kunnianhimoinen maailmantalouden kasvun osoittaessa hiipumisen merkkejä.
– Hallituksen toimien ohella on muistettava, että suurin yksittäinen taloutta ja työllisyyttä tukeva ratkaisu tehdään työmarkkinakierroksella. Hallittu työmarkkinakierros on tärkeä keino talouden ja työllisyyden vahvistamiseksi, Koskela sanoo.

STTK pitää myönteisenä aktiivimallin leikkurin poistumista.
– Nyt esitetyillä panostuksilla saadaan kestävämpiä ja uskottavampia tuloksia työllisyyden parantamiseksi.

Koulutuksen kunnianpalautus – mutta ammatillinen koulutus vaatii lisäpanostuksia

On hyvä, että Suomi uskoo jälleen koulutuksen voimaan, sillä Suomen menestys perustuu koulutukseen ja vahvaan osaamiseen.

– Viime vuosien kovalta leikkauslinjalta palataan koulutusmyönteiseen politiikkaan. Kuitenkin kuoppa on syvä ja nyt esitetyt panostukset ovat riittämättömiä aikaisemmin tehtyjen leikkausten kattamiseksi. Etenkin ammatillinen koulutus uhkaa jäädä nyt tehtävistä panostuksista huolimatta  edelleen liian ohuen rahoituksen piiriin, Koskela harmittelee.

Lisätiedot: STTK:n ekonomisti Antti Koskela p. 044 543 9838

Laskelma palkkatuen ja aktiivisen työvoimapolitiikan panostuksista pohjoismaissa >>

Ajankohtaista

29.5.2023

Puheenjohtajan puhe STTK:n edustajiston kokouksessa

Lue
29.5.2023

STTK:n puheenjohtaja kevätedustajistossa: Päättyvä työmarkkinakierros tuo vain välitöntä helpotusta ostovoimahuoliin

Lue
29.5.2023

Edustajiston puheenjohtajan puhe STTK:n edustajistossa

Lue
26.5.2023

Vapaan sivistystyön leikkaukset pahentaisivat osaajapulaa

Lue
26.5.2023

SuPer: Henkilöstömitoitus on yksi ratkaisu hoitajapulaan

Lue
26.5.2023

SuPer: Työnantajan toimet siirtävät lakon vaikutukset muihin kuin lakossa oleviin yksiköihin

Lue
26.5.2023

ETUC teki henkilövalintoja

Lue
26.5.2023

Jäsenkysely: Kolme neljästä yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskentelevistä pohtii työpaikan vaihtamista julkiselle puolelle, jos sektoreiden välinen palkkaero ei häviä

Lue