STTK: Kasvu ja työllisyys kestävyysvajeen sijaan talouspolitiikan ohjenuoraksi

Talouspolitiikka

Valtiovarainministeriö on julkaissut arvionsa tulevan vaalikauden talouskehityksestä ja haasteista.

STTK:n mielestä on erittäin tärkeää arvioida ja käydä vuoropuhelua tulevan politiikan sisällöistä.
– Raportti on tasapainoinen kokonaisuus ja hyvä pohja seuraavan hallituksen politiikan lähtökohdiksi. Painotuksen soisi kuitenkin olevan enemmän kehittämistoimissa kuin leikkauksissa. Suomi poikkeaa muista EU-maista siinä, että kestävyysvajetta käytetään talouspolitiikan määrittäjänä.

Kestävyysvaje on tämänkin puheenvuoron taustalaskelmien ytimessä. Laskelmiin sisältyy paljon laskennallista epävarmuutta ja siksi kestävyysvajeeseen kiinnittyminen lukitsee talouspoliittista liikkumavaraa, pääekonomisti Ralf Sund arvioi.

Kokonaissopeutuksen määrä asettuu seitsemään miljardiin euroon. Osa esitetään katettavaksi nopeavaikutteisilla menosäästöillä tai veronkorotuksilla, osa katettaisiin kasvua ja työllisyyttä tukevilla toimilla ja loppu arvioidaan saavutettavan sote-uudistuksella.

Painopisteen on oltava kasvua ja työllisyyttä tukevissa toimenpiteissä

– STTK:n mielestä sopeutustarve noin kymmenelle vuodelle on etumerkiltään oikea, mutta ylimitoitettu. Painopisteen on oltava kasvua ja työllisyyttä tukevissa toimenpiteissä, ei menoleikkauksissa. Kannatamme myös julkisten palveluiden kehittämistä digitalisaation tuomia etuja hyödyntämällä, Sund korostaa.

STTK:n mielestä sopeutustarve noin kymmenelle vuodelle on etumerkiltään oikea, mutta ylimitoitettu. Painopisteen on oltava kasvua ja työllisyyttä tukevissa toimenpiteissä, ei menoleikkauksissa.

Raportissa ei erotella menosäästöjen ja veronkiristysten välistä suhdetta. Tätä STTK pitää hyvänä lähtökohtana, sillä talouspolitiikan keinovalikoimassa on pidettävä molemmat.

Seuraavan vaalikauden työllisyysasteeksi asetettu 75 prosenttia on hyvä tavoite.

– Se saavutetaan aktiivisen työvoimapolitiikan oikealla mitoituksella. Raportissa esiin nostettu resurssien kohdentamisen parantaminen ei riitä vaan tarvitaan myös lisää resursseja työvoimapolitiikan hoitoon. Kuten raportissakin todetaan, työmarkkinoiden toimivuutta voidaan parantaa kehittämällä asuntomarkkinoita, lisäämällä työnteon kannustimia sekä edistämällä työperäistä maahanmuuttoa, Ralf Sund toteaa.

Lisätietoja STTK:ssa: Ralf Sund, puhelin 050 563 4841.

***

STTK:n tavoitteet hallitusohjelmaan 2019

STTK:n tavoitteet hallitusohjelmaan: Kestävä talous

Ajankohtaista

29.5.2023

Puheenjohtajan puhe STTK:n edustajiston kokouksessa

Lue
29.5.2023

STTK:n puheenjohtaja kevätedustajistossa: Päättyvä työmarkkinakierros tuo vain välitöntä helpotusta ostovoimahuoliin

Lue
29.5.2023

Edustajiston puheenjohtajan puhe STTK:n edustajistossa

Lue
26.5.2023

Vapaan sivistystyön leikkaukset pahentaisivat osaajapulaa

Lue
26.5.2023

SuPer: Henkilöstömitoitus on yksi ratkaisu hoitajapulaan

Lue
26.5.2023

SuPer: Työnantajan toimet siirtävät lakon vaikutukset muihin kuin lakossa oleviin yksiköihin

Lue
26.5.2023

ETUC teki henkilövalintoja

Lue
26.5.2023

Jäsenkysely: Kolme neljästä yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskentelevistä pohtii työpaikan vaihtamista julkiselle puolelle, jos sektoreiden välinen palkkaero ei häviä

Lue