STTK: Työnhakuun tarvitaan lisää tukea, ei tarpeetonta valvontaa

Työ- ja elinkeinoministeriö lähettää tänään lausuntokierrokselle hallituksen esitysluonnoksen työttömyysturvajärjestelmän toimeenpanoa ja seuraamusjärjestelmää koskevista uudistuksista. STTK:n mielestä jo nyt on nähtävissä, että työttömyysturvan velvoitteiden ja seuraamusten kokonaisuudesta on muodostumassa hyvin pirstaleinen ja byrokraattinen järjestelmä.
– Palvelujen ensisijainen tavoite pitäisi olla työllistyminen, ei byrokratian lisääminen ja sanktiot, lakimies Samppa Koskela sanoo.

Keskeinen ehdotus on, että työnhakijalle osoitettujen työtarjousten lisäksi hänen olisi – karenssin uhalla – haettava työpaikkoja omatoimisesti ja raportoitava työnhaustaan viikoittain. Samalla myös työllistymissuunnitelmista luovuttaisiin.
-Työnhakijoiden yleinen velvollisuus on hakea aktiivisesti työtä ja siihen kannustaminen on hyvä tavoite. Esitetyt muutokset tarkoittaisivat kuitenkin sitä, että työttömyysturvan karenssijärjestelmän painopiste siirtyisi työnhakijoiden seurantaan. Seurauksena olisi työttömien työnhaun valvonnan tarpeeton ylikorostuminen ja sanktioiden eriytyminen työnhaun tukemisesta, Koskela toteaa.

STTK:n mielestä työvoimahallinnon lisäresursseja pitäisi kohdistaa ennen kaikkea työttömien työnhaun tukitoimiin ja palveluihin. Työnhakijoille asetettujen velvoitteiden pitäisi olla tarkoituksenmukaisia myös työnvälityksen toimivuuden näkökulmasta.
– Ehdotettujen muutosten ohella työttömyysturvaan on valmisteilla myös erillinen aktiivimalli. Näiden muutosten selkeä yhteensovittaminen olisi tärkeää, jotta työttömyysturvajärjestelmää ei monimutkaistettaisi tarpeettomasti. Lisäksi on varmistettava, että työttömyysturvaan ei muodosteta päällekkäisiä sanktioita, Koskela muistuttaa.

Lisätietoja STTK:ssa: lakimies Samppa Koskela, 0400 199 062

—————————————————————————————————
STTK on poliittisesti sitoutumaton ja moniarvoinen koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö, johon kuuluu 17 jäsenliittoa ja noin 520 000 jäsentä. Visiomme on menestyvä Suomi, jossa yhteistyöllä rakennamme maailman parasta työelämää ja hyvinvointia. Olemme työssämme avoimia, oikeudenmukaisia, uudistusmielisiä ja rohkeita.

Ajankohtaista

25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue