Työ- ja elinkeinoministeriö lähettää tänään lausuntokierrokselle hallituksen esitysluonnoksen työttömyysturvajärjestelmän toimeenpanoa ja seuraamusjärjestelmää koskevista uudistuksista. STTK:n mielestä jo nyt on nähtävissä, että työttömyysturvan velvoitteiden ja seuraamusten kokonaisuudesta on muodostumassa hyvin pirstaleinen ja byrokraattinen järjestelmä.
– Palvelujen ensisijainen tavoite pitäisi olla työllistyminen, ei byrokratian lisääminen ja sanktiot, lakimies Samppa Koskela sanoo.
Keskeinen ehdotus on, että työnhakijalle osoitettujen työtarjousten lisäksi hänen olisi – karenssin uhalla – haettava työpaikkoja omatoimisesti ja raportoitava työnhaustaan viikoittain. Samalla myös työllistymissuunnitelmista luovuttaisiin.
-Työnhakijoiden yleinen velvollisuus on hakea aktiivisesti työtä ja siihen kannustaminen on hyvä tavoite. Esitetyt muutokset tarkoittaisivat kuitenkin sitä, että työttömyysturvan karenssijärjestelmän painopiste siirtyisi työnhakijoiden seurantaan. Seurauksena olisi työttömien työnhaun valvonnan tarpeeton ylikorostuminen ja sanktioiden eriytyminen työnhaun tukemisesta, Koskela toteaa.
STTK:n mielestä työvoimahallinnon lisäresursseja pitäisi kohdistaa ennen kaikkea työttömien työnhaun tukitoimiin ja palveluihin. Työnhakijoille asetettujen velvoitteiden pitäisi olla tarkoituksenmukaisia myös työnvälityksen toimivuuden näkökulmasta.
– Ehdotettujen muutosten ohella työttömyysturvaan on valmisteilla myös erillinen aktiivimalli. Näiden muutosten selkeä yhteensovittaminen olisi tärkeää, jotta työttömyysturvajärjestelmää ei monimutkaistettaisi tarpeettomasti. Lisäksi on varmistettava, että työttömyysturvaan ei muodosteta päällekkäisiä sanktioita, Koskela muistuttaa.
Lisätietoja STTK:ssa: lakimies Samppa Koskela, 0400 199 062
—————————————————————————————————
STTK on poliittisesti sitoutumaton ja moniarvoinen koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö, johon kuuluu 17 jäsenliittoa ja noin 520 000 jäsentä. Visiomme on menestyvä Suomi, jossa yhteistyöllä rakennamme maailman parasta työelämää ja hyvinvointia. Olemme työssämme avoimia, oikeudenmukaisia, uudistusmielisiä ja rohkeita.