Pro nollatuntisopimuksista: Lain pitää muuttua

Ammattiliitto Pro esittää selkeitä muutoksia lainsäädäntöön nollatuntisopimuksien pelisääntöjen pohjaksi.

– Hallituksen päätös nollatuntisopimusten pelisääntöjen luomisesta on askel oikeaan suuntaan. Ellei lakeja muuteta vastaamaan pelisääntöjen henkeä vastaaviksi, jäävät hallituksen puheet reiluista pelisäännöistä kuitenkin pelkiksi korulauseiksi, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen  toteaa.

Hallitus päätti puoliväliriihessään nollatuntisopimuksia koskevien pelisääntöjen yleisistä periaatteista. Pelisääntöjen tarkoituksena on selkeyttää reilulla tavalla työmarkkinoilla yleistyneen nollatuntisopimuksen käyttöä.

Ammattiliitto Pron näkemys pelisäännöistä on se, että ilman selkeitä lainsäädännön muutoksia eivät pelisäännöt vaikuta nollatuntisopimusten väärinkäyttöön riittävällä tavalla.

– Pron kanta pelisääntöjen osalta on selkeä: vain riittävävillä lainsäädännön uudistuksilla voidaan varmistaa se, ettei nollatuntisopimuksia käytetä vastoin työntekijän tahtoa. Mikäli hallitus tahtoo muuttaa nollatuntisopimusten käyttöä aidosti reilulla tavalla, on tämä ainoa tie edetä. On aika siirtyä juhlapuheista konkretiaan, Malinen vaatii.

Ammattiliitto Pron esitykset nollatuntisopimusten pelisääntöjen pohjaksi:

• Nollatuntisopimusten käyttöä rajattava selvillä reunaehdoilla. Perusteet työvoimatarpeen ennakoimattomuudesta ja epäsäännöllisyydestä on määriteltävä yksiselitteisesti lainsäädäntöön, lisäksi hallituksen esityksessä tulee laatia selvät perustelut siitä, mitä näillä tarkoitetaan. Mikäli perusteet eivät täyty, tulee nollasopimusten olla tällaisissa tapauksissa selkeästi kiellettyjä.

• Väärinkäyttötilanteet on huomioitava lainsäädännössä. Jos tarkoituksena on tarjota työtä kiinteämääräisesti ja säännönmukaisesti, tulee vaihtelevan työaikaehdon sopimus olla kielletty.

• Toteutuneita tuntimääriä on tarkasteltava säännönmukaisesti. Jos tuntimäärä on vakiintunut tietylle tasolle, tulee tämä tuntimäärä vahvistaa työsopimuksen ehdoksi.

• Mikäli vaihtelevan työaikaehdon sopimusten lukumäärä yrityksen kaikista työsuhteista on suhteettoman suuri, tulee vaihtelevan työaikaehdon sopimusten käyttö yrityksessä olla kielletty.

• Mikäli yrityksessä on epäilys nollatuntisopimusten lainvastaisesta käytöstä, tulee työntekijällä tai luottamusmiehellä olla oikeus saada pyynnöstä selvitys. Menettelytavan tässä tulee olla vastaava kuin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolaissa.

• Kaikkiin pykäliin on lisättävä selvät sanktiot. Ilman sanktioita ei nollatuntisopimusten väärinkäyttöä saada kitkettyä riittävän tehokkaasti.

Ajankohtaista

25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue