STTK: Työaikojen vertailu ei kerro työn tehokkuudesta tai tuottavuudesta

EVA on julkaissut vertailuja Suomen ja eurooppalaisten kilpailijamaiden työajoista. STTK:n pääekonomistin Ralf Sundin mielestä Suomen työajoissa ei ole mitään hälyttävää keskeisiin kilpailijamaihin verrattuna.
– Työaikojen vertailu ei itsessään kerro mitään työtunnin tehokkuudesta tai tuottavuudesta. EVA:n aineistosta ei myöskään löydy tässä suhteessa vertailtavaa tietoa. Työajan ja sen taloudellisen merkityksen suhde on monimutkainen: hyvin lyhyillä työajoilla on esimerkiksi mahdollista saavuttaa erittäin korkea tuottavuus ja pitkillä työajoilla vastaavasti ajautua matalaan tuottavuuteen, Sund toteaa.

Tuottavuus ei myöskään parane, jos kuormittuminen on jatkuvaa.
– Tuottavuus paranee, kun pidetään huolta työntekijöiden osaamisesta, kouluttautumisesta ja työvälineistä. Tuottavuuteen kannustaa myös hyvä esimiestyö, Sund arvioi.

Ajankohtaiseen talous- ja työllisyystilanteeseen työaikojen kategorinen pidentäminen ei myöskään toisi helpotusta.
– Esimerkiksi työttömyys ainakin lyhyellä aikavälillä vain syvenisi, jos työaikaa pidennettäisiin. Päivä pitenisi heillä, joilla on nytkin työtä eikä uusia työpaikkoja syntyisi, Sund arvioi.

Työaikojen pituuden sijaan STTK:n mielestä pitäisi keskustella nykyistä enemmän työaikajoustoista, joita tarvitsevat sekä yritykset että työntekijät.
– Työura sisältää vaiheita, jolloin työaikajoustoja tarvitaan. Joustoja on etsittävä yhteisymmärryksessä työnantajan ja työntekijän kesken paikallisen sopimisen pelisääntöjä noudattaen.

STTK:n viimeisimmän toimihenkilöbarometrin mukaan säännöllinen viikkotyöaika toimihenkilöillä oli 38 tuntia viikossa ja tehty työaika 39,2 tuntia. Ylityöt nostivat tehtyjen työtuntien määrää.
– Kun tietotyö lisääntyy, huolta herättää työn valuminen vapaa-aikaan ja koteihin. Edunvalvonnan näkökulmasta tulevaisuuden työelämän iso haaste on muuttuvan työelämän ja työajan fiksu yhteensovittaminen.

Lisätietoja STTK:ssa: pääekonomisti Ralf Sund, puhelin 050 563 4841.

Ajankohtaista

20.9.2024

Koulutusvähennyksen lakkauttaminen, HE-luonnos

Lue
19.9.2024

Vuoden 2024 tehyläinen vanhustyön johtaja: ”Olen valinnut ikääntyneiden hyvän elämän edistämisen omaksi tehtäväkseni maailmassa”

Lue
18.9.2024

Jatkuva oppiminen tarvitsee uuden vision

Lue
17.9.2024

Raskaus- ja perhevapaasyrjinnän tilastot puhuvat puolestaan 

Lue
16.9.2024

Suomen vienti on saatava kasvuun  

Lue
16.9.2024

Eläkeneuvottelut ovat vauhdissa – mistä on kysymys?

Lue
11.9.2024

”Mitä tahansa tarvitaan” – nyt EU:n kilpailukyvyn vuoksi

Lue
10.9.2024

Lainvalmistelun laatu on heikentynyt huolestuttavasti

Lue