STTK: Koulutussäästöt uhkaavat Suomen kilpailukykyä

Talouspolitiikka

STTK pitää valtiovarainministeriön budjettiesityksessä myönteisenä pieni- ja keskituloisten palkansaajien tuloverotuksen keventämistä.

– Vientikysyntä on edelleen vaimeaa. On tärkeää, että kotimaisesta kulutuskysynnästä huolehditaan palkkaverotusta maltillisesti keventämällä. Maltillisten palkankorotusten aikana ne tukevat ostovoimaa, STTK:n johtaja Jukka Ihanus arvioi.

Nykyinen hallitus jatkaa edeltäjänsä tavoin koulutukseen kohdistuvaa säästövimmaa.
– Koulutuksesta ja osaamisesta säästämällä Suomi sahaa omaa tulevaisuuden oksaansa. Suomi pärjää vain korkealla osaamisella. Kansainvälisten tutkimusten mukaan eri säästötoimista talouskasvua haittaavat eniten koulutussäästöt.

Suomen talouden ongelmiin ratkaisu löytyy kasvukilpailukyvyn vahvistamisesta.
Tavoitteena on oltava Suomen elinkeinorakenteen uudistaminen. Näin voidaan synnyttää uusia yrityksiä sekä työpaikkoja.
– Hallituksen kärkihankkeiden on tuettava osaamisen vahvistamista ja talouden rakenteiden uudistumista. Lisäksi yritysten rahoituksen pullonkauloja avaamalla voidaan helpottaa yritysten kasvua. Näihin hankkeisiin on varattava riittävä rahoitus.

Julkisten investointien kuten väylä- ja rakentamisinvestointien kautta voidaan vahvistaa talouskasvun edellytyksiä. Yksityisten investointien vauhdittamiseksi on tärkeää viedä maaliin lupa- ja valitusmenettelyjen joustavoittaminen.
Pitkäaikaistyöttömyys uhkaa nousta merkittäväksi tulevaisuuden kasvupotentiaalia heikentäväksi tekijäksi. Hallitus tavoittelee työmarkkinoiden toimivuuden parantamista. Se edellyttää lisäpanostuksia työvoimapolitiikkaan ja työttömien osaamisen ajantasaistamiseen.
– Tämä on ollut osa työmarkkinauudistuksia esimerkiksi Saksassa ja Ruotsissa.

Lisätietoja STTK:ssa: Jukka Ihanus, puhelin 050 463 9929.

Ajankohtaista

29.9.2023

Ammattiliitto Jyty: Metsäkeskuksen rahoituksesta ja henkilöstöstä ei saa leikata

Lue
29.9.2023

Anoppi ja sinä

Lue
29.9.2023

SuPer nostaa järjestöllistä valmiuttaan

Lue
29.9.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen mielenilmauksen 3. lokakuuta

Lue
27.9.2023

Haemme joukkoomme juristia

Lue
27.9.2023

Työmarkkinajohtajat tapasivat Orpon

Lue
27.9.2023

Hallituksen työelätoimet voivat lisätä syrjintää

Lue
25.9.2023

Kestävän kehityksen tavoitteet liukumassa tavoittamattomiin

Lue