STTK:n puheenjohtaja Antti Palola: Yhteiskuntasopimuksen avaimet ovat tasapainoisessa kokonaisuudessa

Yhteiskuntasopimus

Hallitus esitteli tänään työmarkkinajärjestöille ehdotuksensa yhteiskuntasopimuksen aikaansaamiseksi. 21. elokuuta mennessä osapuolten on määrä löytää tavoitteet, asialista, aikataulu ja menettelytavat varsinaisille neuvotteluille, jotka alkavat, jos nyt käynnistynyt vaihe saadaan onnistuneesti päätökseen.

Sopimus ei synny pelkästään palkansaajaa kurittamalla ja työaikaa pidentämällä.

Merkittävin tavoite on työsuhde- ja muutosturvan vahvistaminen

STTK on valmis neuvotteluihin, mutta ei ehdoitta. Puheenjohtaja Antti Palola korostaa, että sopimus ei synny pelkästään palkansaajaa kurittamalla ja työaikaa pidentämällä.
– Palkansaajapuolen merkittävin tavoite on työsuhde- ja muutosturvan vahvistaminen. STTK:n piirissä on nostettu esiin myös tarve yhteistoimintalain uudistamisesta vastaamaan modernin työelämän vaatimuksia, Palola linjaa.

Yhteiskuntasopimuksesta, sen tavoitteista ja toteutumisesta on ehditty etukäteen sanoa paljon ilman, että neuvottelut ovat edes alkaneet. Palola painottaa, että kyseessä on nimestä huolimatta puhdas työmarkkinasopimus.
– Se tarkoittaa palkka- ja palvelussuhteisiin liittyvää edunvalvontaa. Asioista päätetään työmarkkinaosapuolien välillä. Neuvotteluissa mahdollisesti sovittavat työelämäasiat on lisäksi vietävä syksystä 2016 alkaen neuvoteltaviin alakohtaisiin työ- ja virkaehtosopimuksiin.

Ratkaisun avaimet ovat reilun kokonaisuuden löytämisessä

STTK:n puheenjohtaja pitää edessä olevaa tiivistä rutistusta vaikeana, mutta ei mahdottomana. Hän arvostaa selvityshenkilöksi nimetyn, entisen valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen kykyä toimia tasapuolisesti sopimuksen synnyttämiseksi.
– Ratkaisun avaimet ovat reilun kokonaisuuden löytämisessä. Suomi on vaikeassa tilanteessa ja työmarkkinoiden on uudistuttava, mutta vain palkansaajan kimppuun käymällä lisäisimme turvattomuutta ja rauhattomuutta yhteiskunnassa. Vastuu Suomesta on yhteinen ja sen pitää näkyä myös yhteiskuntasopimuksessa.

Lisätietoja STTK:ssa: Puheenjohtaja Antti Palola, puhelin 040 509 6030.

***

STTK epäilee työnantajien sitoutumista yhteiskuntasopimukseen

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue