STTK På kvinnornas lönedag: Lika lön skall betalas för likvärdigt arbete

I år tjänar kvinnor 84,3 procent av männens inkomster. Utifrån det firas Kvinnornas lönedag, den 4 november 2021, och resten av året kommer kvinnorna att bildligt talat arbeta ”gratis”. Förra året var Kvinnornas lönedag den 1 november, då kvinnornas inkomster utgjorde 83,8 procent av männens inkomster. En liten förbättring i lönejämställdhet är ett steg i rätt riktning, men otillräcklig i helheten.

Löneskillnaderna mellan könen har praktiskt taget varit oförändrade under åren och decennierna, fastän lika lön är en grundläggande och mänsklig rättighet. Kvinnornas förhöjda utbildningsnivå har inte nämnvärt ökat lönejämställdheten. Detta ihärdiga problem i arbetslivet måste ytterligare åtgärdas mer effektivt och ändamålsenligt.

Naisten ja miesten koulutus

– Det finns många orsaker bakom löneskillnaderna och att minska klyftan kräver flera samtidiga åtgärder. Det handlar bland annat om lönetransparens, bättre och jämlikare löner och arbetsvillkor inom arbetsmarknadens avtalssystem, utveckling av lönesystem och jämställdhetsplaner, förmildrande av yrkessegregationen och en jämnare fördelning av familjeledigheten, påminner STTK:s Anja Lahermaa.

STTK kräver att samma lön ska betalas för likvärdigt arbete. Olika jobb kan vara lika krävande och för att tydliggöra detta måste det göras en utvärdering av de olika jobben. Utvärderingen ska baseras på de faktiska arbetsuppgifterna och på de krav dessa ställer på arbetstagaren. Utvärderingen ska göras i samarbete mellan arbetsgivaren och arbetstagarrepresentanten och resultatet ska visa ifall de utvärderade arbeten är lika krävande.

–  Och om så är fallet skall lika lön betalas, konkluderar Lahermaa.

STTK poängterar, att om det inte går att säkerställa att lika lön betalas för samma arbete såväl som för likvärdigt arbete, uppnås inte lönjämställdheten.

STTK började fira den årliga kvinnornas lönedag år 2011 för att klargöra och konkretisera löneskillnaden mellan kvinnor och män. Kvinnornas lönedag beräknas på basen av Statistikcentralens inkomstnivåindex för det andra kvartalet. Baserat på löneskillnaderna mellan könen, blir det tydligt när kvinnors löneutbetalningar bildligt talat upphör varje år.

Senaste artiklarna

18.4.2024

STTK:s styrelse: Det finns ingen alternativlös finanspolitik utan det är fråga om värderingar

8.4.2024

Svenska och finska centralorganisationerna framför sina synpunkter på Europas konkurrenskraft

20.3.2024

STTK:s styrelse: Sysselsättningen och produktiviteten ska stödjas genom att utveckla arbetslivet, inte genom disciplinpolitik

19.2.2024

Arbetsnedläggelse för farttygsbesättning i Ålands förbindelsefartygstrafik

14.2.2024

STTK:s Palola: Finland bör förbinda sig till att utveckla arbetstagarnas välbefinnande och ekonomiska stabilitet i EU

1.2.2024

FFC och STTK: Tusentals finländare säger STOP till regeringens planer på att försvaga arbetslivet och välfärden

22.1.2024

Tillkomsten av en arbetsmarknadsmodell förutsätter en rättvis förhandlingsprocess

15.1.2024

FFC och STTK bjuder in till demonstration mot regeringens försämringar