STTK:n Palola: Suomen sitouduttava EU:ssa työntekijöiden hyvinvoinnin ja taloudellisen vakauden kehittämiseen

Lisätietoja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili

STTK:n puheenjohtaja Antti Palolan mielestä Suomen on jatkossakin sitouduttava rakentamaan Eurooppaa yhteistyöllä. EU:n sisällä ei saa antaa jalansijaa populistiselle protektionismille, jossa jokainen maa ajaa omia etujaan. Palola osallistuu tänään torstaina pääministeri Petteri Orpon järjestämään EU-keskusteluun. 

– EU on ollut arvopohjainen, tiivis yhteisö, joka on toiminut esimerkiksi demokratian, työntekijöiden oikeuksien ja kunnianhimoisen ilmastopolitiikan veturina koko maailmalle. Se ei saa näivettyä sisäisiin jakolinjoihin, Palola painottaa. 

Euroopan unioni merkitystä työntekijöiden hyvinvoinnille ja vakaalle talouskehitykselle ei voi korostaa liikaa. Suomen omaan EU-politiikkaan Palola peräänkuuluttaa johdonmukaisuutta ja arvopohjaisuutta.  

– Tuore erimerkki poukkoilusta on yritysvastuudirektiivi. Osa jäsenmaista – Suomi mukaan lukien – on lyhytnäköisesti valmis kyseenalaistamaan pitkään valmistellun, ihmisoikeuksia tukevan kompromissin, Palola kummeksuu. 

Työelämän kehittäminen ja oikeudenmukainen siirtymä vaaliteemaksi 

Euroopan parlamentin vaalit käydään sunnuntaina 9.6.2024. STTK painottaa omissa vaalitavoitteissaan työelämän kehittämistä, sosiaalisten oikeuksien vahvistamista sekä oikeudenmukaista siirtymää.    
 
– Nämä ovat konkreettisia tapoja parantaa kansalaisten hyvinvointia ja varmistaa sisämarkkinoiden reilut pelisäännöt. Toivon näiden teemojen nousevan esiin myös kevään vaalikeskusteluissa, Palola toteaa.  
 
Työelämän ja sosiaalisten oikeuksien kehittäminen oli nykyisen komission alkukaudella myötätuulessa. Edistysaskeleita otettiin esimerkiksi vähimmäispalkka- ja palkka-avoimuusdirektiivien myötä. Neuvottelut alustatyödirektiivistä ovat edelleen käynnissä. Toteutuessaan direktiivi vahvistaisi alustatyössä toimivien oikeussuojaa, työoloja ja -ehtoja sekä loisi yhteiset säännöt digitaalisilla alustoilla toimiville yrityksille. 
 
– Suomalaisen palkansaajan näkökulmasta EU on ollut hyvässä vireessä ja seuraavan komission on pidettävä vauhtia yllä. Nopeasti muuttuva työelämä kaipaa jatkossakin reiluja pelisääntöjä. Vihreä siirtymä ja irtaantuminen fossiilienergiasta on toteutettava alueellisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti oikeudenmukaisella tavalla, Palola muistuttaa. 
 
– Komissio on myös antanut vahvan tuen sosiaaliselle vuoropuhelulle sekä Eurooppa-tasolla että kansallisesti. Tämä on ollut erityisen tärkeää, kun työelämän oikeuksia ja kolmikantaisen lainsäädäntövalmistelun edellytyksiä pyritään heikentämään kotimaassa. 


Lisätietoja STTK:ssa: Antti Palola, puheenjohtaja, p. 040 509 6030

Ajankohtaista

26.4.2024

Ammattiliitto Pron edustajisto: kehysriihen päätökset eivät rakenna pitkäjänteistä kasvua

Lue
26.4.2024

Raskaus- ja perhevapaasyrjintä – totta vai tarua?

Lue
26.4.2024

SuPer: Hallituksen päätös rokotusoikeuden laajentamisesta on oikea

Lue
25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue