Minun viikkoni: Vaaleja ja eläkejärjestelmää

Hallitusohjelma toimii keskusjärjestöjen työssä suuntaviivana ja vedenjakajana. Mille näyttää strategiasta ja kehittämisestä vastaavan johtajan Taina Vallanderin työviikko eduskuntavaaleja edeltävällä viikolla? Minun viikkoni -artikkelisarja seuraa STTK:laisten työarkea.

Maanantai

Viikkoni käynnistyi STTK:n toimiston kahden substanssitiimin yhteiskokouksella, jossa teemana oli tulevat hallitusohjelmaneuvottelut. Kulloinenkin hallitusohjelma on aina keskusjärjestön työssä keskeinen suuntaviiva ja vedenjakaja. Siksi vaikuttaminen sen sisältöön on erittäin tärkeä osa tekemäämme jäsenliittojen edunvalvontaa.

Maanantaihin kuului myös STTK:n jäsenliitoista koostuvan hallituksen työvaliokunnan kokous. Eduskuntavaalit ja hallitusohjelmaneuvottelut olivat keskeisimpänä teemana myös työvaliokunnassa.

Iltapäivällä järjestettiin Säätytalolla Suomen suunta -hankkeen päätöstilaisuus. Hankkeessa pohdittiin keinoja vauhdittaa Suomen talouskasvua ja varmistaa työvoiman saatavuutta tulevalla vaalikaudella. Päätöstilaisuudessa hankkeen vetäjä Sixten Korkman sekä työryhmätyöskentelyä johtaneet Martti Hetemäki ja Elina Pylkkänen toivat esiin yhteistä tilannekuvaa. STTK:n puheenjohtaja Antti Palola esitteli kansainväliseen rekrytointiin ja kotouttamiseen liittyviä linjauksia.

Suomen suunta -hankkeen päätöstilaisuus, Antti Palola

Tiistai

Tiistaiaamuna kokoonnuimme esihenkilöiden ja puheenjohtajan yhteiseen palaveriin. Pyrimme kokoontumaan viikoittain ja käymään yhdessä läpi keskeiset ajankohtaiset teemat niin henkilöstöasioiden kuin edunvalvonnan, vaikuttamisen ja viestinnänkin osalta.

Iltapäivällä tapasimme kollegani Minnan kanssa jäsenliitossa työskenteleviä kollegojamme. Vaihdoimme ajatuksia hallitusohjelmanvaikuttamiseen liittyen. Usein yhteydenpito tapahtuu sähköpostitse, puhelimella tai Teamsissa, joten oli mukava tavata tällä kertaa kasvotusten.

Iltapäivä päättyi seuraavan päivän kokouksiin valmistautuen ja materiaaleja lukien.

Keskiviikko

Keskiviikkona matkustin kohti Turkua klo 6.20. Aamun ensimmäinen kokous oli eläkeyhtiö Veritaksessa. Olen yhtiön hallituksen varapuheenjohtaja ja kokoukset pidetään Turussa, jossa yhtiön pääkonttori sijaitsee.

Iltapäivän junamatkalla takaisin Helsinkiin osallistuin vielä Työ- ja elinkeinoministeriön työllisyystyöryhmän kokoukseen. Aiheena oli työvoimapolitiikan palvelurakenteen kehittäminen ja työllisyyspalveluiden siirtyminen kuntien vastuulle vuoden 2025 alusta.

Junassa matkalla kohti Turkua

Torstai

Päivä käynnistyi esityksen valmistelemisella seuraavana päivänä pidettävään STTK:n yhteiskuntavaikuttamisen foorumin kokoukseen. Esitykseni aiheena oli Suomen suunta -hankkeen tavoitekokonaisuus.

Päivä jatkui Eläketurvakeskuksen edustajiston kevätkokouksella. Olen ETK:n edustajiston jäsen ja edustan siellä STTK:laisia ammattiliittoja. Kevätkokouksen asialistalla oli ETK:n vuoden 2022 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen vahvistaminen sekä vastuuvapauden myöntäminen hallituksen jäsenille ja toimitusjohtajalle.
Iltapäivällä ennätimme vielä tiimini jäsenen Ullan kanssa istua alas juttelemaan hänen tehtäväänsä liittyvistä ajankohtaisista hankkeista ja niihin liittyvistä kehittämisajatuksista.

Perjantai

Perjantai-aamuna järjestettiin STTK:n jäsenliittojen ja toimiston työntekijöistä koostuvan yhteiskuntavaikuttamisen foorumin kokous. Tällä kertaa keskityimme eduskuntavaaleihin liittyvän tilannekuvan vahvistamiseen. Kävimme läpi vaalikyselyiden tuloksia, suurten kaupunkien julkaisemia tavoitteitaan hallitusohjelmaan sekä Suomen suunta -hankkeen esityksiä.

Iltapäivällä kävin läpi viikon aikana kertynyttä sähköpostia. Valmistelin myös blogia tulevalla viikolla julkaistavaksi. Aiheena eduskuntavaalien jälkeinen aika ja puolueiden valmistautuminen hallitusohjelmaneuvotteluihin vaalituloksen varmistuttua.

Sunnuntai

Sunnuntai oli eduskuntavaalipäivä. Varsinaisena vaalipäivänä äänestäminen on minulla perinteenä, joka on rikkoutunut vain pari kertaa. Äänestämistä en olen jättänyt väliin koskaan. Juhlistan äänestämisen kautta sitä, että saan asua vapaassa maassa, jossa on demokraattiset vaalit. Se ei ole maailmassa, eikä edes Euroopan unionin jäsenmaissa itsestäänselvyys.

Ilta kului eri medioiden vaalilähetyksiä seuraten ja vaalitulosta odottaen. Vaikka tulos noudatteli monin osin galluppien antamaa suuntaa, yllätyksiäkin saatiin ja erityisesti yksittäisten ehdokkaiden saamat äänimäärät kiinnostivat kovasti.

Taina Vallander, johtaja, STTK

Ajankohtaista

22.5.2024

Jytyn liittovaltuusto: Suomen on edistettävä pikaisesti palkka-avoimuusdirektiivin saattamista lainsäädäntöön – ”Palkkatasa-arvossa ei pidä tyytyä minimiin”

Lue
22.5.2024

Raskaus- ja perhevapaa ei oikeuta työnantajaa palkkasyrjintään 

Lue
21.5.2024

Tehyyn tulee paljon yhteydenottoja raskaus- ja perhevapaasyrjinnästä

Lue
21.5.2024

Yksinkertaistamisen sijaan EU:n uudet finanssipolitiikan säännöt monimutkaistuvat 

Lue
20.5.2024

SAK, STTK, SEL ja Pro: Leipomotyölain kumoaminen lisää alan terveysriskejä ja alentaa ansioita

Lue
20.5.2024

Hallituksen “tehokkaat” kitkemiskeinot lisäävät raskaus- ja perhevapaasyrjintää 

Lue
17.5.2024

SuPerTk hakee jäsensihteeriä vakituiseen työsuhteeseen

Lue
17.5.2024

Selvitystyö pelastustoimen valtiollistamisesta käynnistettävä pikaisesti

Lue