Tehy: Potilasturvallisuus vaarassa hoitajapulan takia jatkuvasti, tilanne saatava näkyviin

Hoitajalakko sai päättäjät huolestumaan potilasturvallisuudesta ja valmistelemaan erityisen lain sen varmistamiseksi. Hoitajapulan vuoksi potilasturvallisuus vaarantuu kuitenkin päivittäin.  Jotta tilanne tulisi näkyväksi, Tehy käynnisti viime torstaina pienimuotoisen kampanjan, jossa kehotetaan jäseniä ilmoittamaan tehostetusti potilasturvallisuuden vaarantumisesta aluehallintoviranomaisille. Kanteluita on tehty viime torstaista lähtien noin 1 200 kappaletta.

Tehyn verkkosivuille avattiin ohje ja lomake, jolla jäsenet voivat tehdä kantelun potilasturvallisuuden vaarantumisesta, jos esimerkiksi työvuorosta puuttuu työntekijä ja tilalle ei ole saatu tai hankittu sijaista, potilaita tai asiakkaita on tilapäisesti enemmän kuin suunnitellulla henkilöstömäärällä voidaan hoitaa tai perehdytys on ollut puutteellista. Samalla jäseniä pyydettiin ilmoittamaan asiasta Tehyyn.

Jokaisella sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattilaisella on oikeus ja velvollisuus ilmoittaa vaaratilanteista työpaikalla.  Tavanomainen käytäntö on, että potilasturvallisuuden vaarantuessa asiasta tulee ilmoittaa työnantajalle. Kantelun tekeminen ei kuitenkaan edellytä sitä.

– Jäsenten yhteydenotot ovat jo pitkään kertoneet, että ilmoittaminen potilasturvallisuuden vaarantumisesta työnantajalle tai HaiPro-ilmoitusten tekeminen ns. läheltä piti -tilanteissa ei johda riittäviin toimenpiteisiin eikä parannuksiin. Tällä tehostetulla ilmoitusmenettelyllä valvovalle viranomaiselle haluamme tehdä potilasturvallisuuden vaarantumisen näkyväksi konkreettisesti, toteaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Rytkösen mukaan on ikävää, että vasta lakko herätti poliitikkojen huolen potilasturvallisuudesta.

– Jos tästä jotain hopeareunusta etsii, uskon, että asian näkyvä esille nostaminen voi johtaa myös tilanteen korjaamiseen. Valtaosa viiden päivän aikana tehdyistä kanteluista kertoo, että potilasturvallisuuden vaarantumisen syynä on ollut työvuorosta puuttuva työntekijä tai sijaisen puuttuminen eli hoitajapula. Sama pula, jota pyrimme sote-alan pelastusohjelmalla ratkaisemaan, hän toteaa.   

Lisätietoja:

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, yhteys erityisavustajan kautta p. 0400 540 005
Tehyn oikeuspalveluiden päällikkö Kari Tiainen, p. 040 500 0430

Ajankohtaista

30.11.2023

Lähde mukaan rakentamaan tervettä ja liikkuvaa Suomea

Lue
29.11.2023

Ammattiliitto Jyty on tyytyväinen palkkaharmonisoinnin sovintoon Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymässä

Lue
29.11.2023

Komissiolta tuki työmarkkinaosapuolten vuoropuhelulle

Lue
29.11.2023

SuPer: Palkkojen yhdenmukaistamisesta sovinto Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymässä – lähihoitajien tehtäväkohtaiset palkat korotetaan vaativuustasojen korkeimpiin tehtäväkohtaisiin palkkoihin

Lue
28.11.2023

Ammattiliitto Pron ja Naisten Linjan ohje tarjoaa apua väkivallan kokijoiden auttamiseksi työpaikoilla

Lue
28.11.2023

Tehyn kysely: Hoitajien työhyvinvointi hieman parantunut, silti yli 90 % nuorista hoitajista harkitsee alanvaihtoa

Lue
27.11.2023

Työelämäheikennykset koskettavat erityisesti nuoria

Lue
25.11.2023

Minä en pienestä hätkähdä, mutta…

Lue