Huono harjoittelukokemus karkottaa hyvän opiskelijan

Kirjoittaja:

Markus Wright

STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja

Profiili

Usein kuulee harjoitteluissa olevilta tai juuri sen päättäneiltä opiskelijoilta, että ohjaus oli surkeaa. Opiskelijoita kohdellaan huonosti, heitä saatetaan pitää vain tien tukkeena ja motivaatio opiskelijoiden ohjaukseen on huono. 

Ammattikorkeakoulussa ja ammattikoulussa harjoitteluilla on erittäin merkittävä rooli opiskelijan opintiellä. Ammattilaiseksi kehittyminen tapahtuu huomattavan paljon työympäristössä, jolloin sen merkitys kasvaa. Koulussa opittua teoriaa sovelletaan käytäntöön juuri harjoittelupaikoissa ja opitaan suuri määrä ylimääräistä tietoa työelämän osaajilta. Jos harjoittelu menee pieleen, jää opiskelijan oppimiskokemukset heikoksi ja pahimmillaan johtaa siihen, että opiskelija vaihtaa alaa kokonaisuudessaan. 

Opiskelijan ohjausta ei saisi laittaa sellaisen ohjaajan harteille, joka ei ole motivoitunut ohjaukseen.

Harjoittelijoiden huonoon kohteluun on varmasti monia syitä, mutta suurimpina nousee esiin ohjaamiskoulutuksen puute. Ohjaajia pitäisi kouluttaa ohjaamiseen aktiivisesti työpaikoilla. Miten saat selitettyä kompleksinkin asian juuri alalle ilmentyneelle opiskelijalle siten, että opiskelija sen ymmärtää? Erinomainen tietotaitokaan ei takaa hyvää ohjaajaa, jos ei sitä tietoa osaa ymmärrettävästi opiskelijalle jakaa. Opiskelijan opiskeluiden vaihe tulisi ottaa yksilöllisesti ohjauksessa huomioon, jotta voitaisiin kääntää vaikeaa ammattisanastoa ja muuta tietoa ymmärrettävään muotoon. Monessa sairaanhoitopiirissä on käytössä opiskelijoiden ohjaajille koulutussarjat, jotka tähtäävät nimenomaan ohjausosaamisen lisäämiseen. Tämä on erittäin suositeltava suuntaus, ja sen kehittämiseen tulisi käyttää resursseja. 

Ohjaajalla on myös usein huono motivaatio ohjata opiskelijaa. Syitä on varmasti monia ja niitä tulisi myös ymmärtää. Omassa työssäjaksamisessa voi olla haasteita tai vasta työnsä aloittaneelle työhön orientoituminen voi viedä huomion. Opiskelijan ohjausta ei saisi laittaa sellaisen ohjaajan harteille, joka ei ole motivoitunut ohjaukseen. Se aiheuttaa turhaa taakkaa ohjaajalle ja huonoa ohjausta opiskelijalle.  

Harjoittelukohtelun arvoa opiskelijan motivaation tappajana ei kannata vähätellä. Liian usein opiskelija huonon harjoittelukokemuksen vuoksi kokee huonoa omatuntoa omasta osaamisestansa, opiskeluinnon heikkenemistä ja jopa mielenterveyden ongelmia. Harjoittelijoita tulee kohdella tulevaisuuden työkavereina, erityisesti aloilla missä tekijöistä on puutetta. 

Markus Wright 
Kirjoittaja on STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja 

Ajankohtaista

25.9.2023

SAK:n, Akavan ja STTK:n asiantuntijat: Kestävän kehityksen tavoitteet liukumassa tavoittamattomiin

Lue
25.9.2023

Eräiden kansaneläkeindeksiin ja elinkustannusindeksiin sidottujen etuuksien ja rahamäärien indeksitarkistukset vuosina 2024-2027

Lue
25.9.2023

Suomen Konepäällystöliitto ja sen jäsenet osallistuvat palkansaajajärjestöjen mielenilmauksiin

Lue
25.9.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen mielenilmauksen 28. syyskuuta

Lue
25.9.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen mielenilmauksen 27. syyskuuta

Lue
22.9.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen mielenilmauksen 26. syyskuuta

Lue
22.9.2023

Huoli toimeentulosta on opiskelijan stressi

Lue
21.9.2023

Ammattiliitto Pro valmistautuu mielenilmauksiin

Lue