Työmarkkinajärjestöt: Uudenmaan työterveyspäätöksestä esimerkki kuntien koronarokotuksiin

Kirjoittaja:

Ida Nummelin

sosiaali- ja terveyspolitiikan asiantuntija

Profiili
rokote

Työmarkkinakeskusjärjestöt EK, SAK, Akava ja STTK vetoavat kuntapäättäjiin, jotta kunnat hyödyntäisivät työterveyshuoltoa koronarokotuksissa.

Maamme nopeasti huonontuvan koronatilanteen ratkaiseminen vaatii hyvin nopeaa kolmansien rokotteiden antamista. Työterveyshuolto ja siltä palvelunsa ostavat työnantajayritykset ovat valmiit tulemaan mukaan rokotustalkoisiin.

Rokottamisen kustannuksista vastaavat työnantajayritykset. Rokottaminen ei kuitenkaan onnistu ilman itse rokotetta, minkä vuoksi käännymme kuntien puoleen.

Osassa Suomen kunnissa on jo työterveyshuolto ollut mukana koronarokotuksissa. Tällä viikolla ovat Uudenmaan kunnat tehneet yhteisen päätöksen työterveyshuollon mukaan ottamiseksi koronarokotuksiin. Rokotteiden luovutus suoritetaan keskitetysti HUS-apteekin toimesta ja työterveyshuollon palveluntuottajat tekevät asiaa koskevat sopimukset HUS:n kanssa.

Uudellamaalla toteutettava järjestely on työterveyshuollon toimivuuden kannalta hyvä. Sopimuksia ei tehdä yksittäisten kuntien kanssa, vaan keskitetysti HUS:n kanssa. Tämän lisäksi Uudenmaan kunnat ovat linjanneet, että rokotettaessa työterveyshuollon kautta ei suljeta pois niitä Uudellamaalla olevien yritysten työntekijöitä, jotka asuvat muualla kuin Uudellamaalla.

Päivittäiset koronan ilmaantuvuusluvut ovat korkealla, koska edelleen suuri osa väestöstä on rokottamatta ja yhä useammat jo kahdesti rokotetutkin sairastuvat koronaan ja erityisesti sen uuteen varianttiin.

Tällä hetkellä tehdään yli 2 000 koronatartunnan päiväennätyksiä. Tämä tarkoittaa sitä, että testaukseen ja jäljitykseen tarvitaan yhä enemmän resursseja, potilasmäärät lisääntyvät sairaalassa ja tehohoitoa vaaditaan aiempaa enemmän. Siksi on järkevää ottaa yksityinen työterveyshuolto mukaan rokottamaan, jotta julkisen puolen hoitohenkilökuntaa riittää em. tehtäviin.

Työmarkkinajärjestöt toivovat, että tekisitte kunnassanne mahdollisimman nopeasti myönteisen päätöksen ja ottaisitte työterveyshuollon mukaan koronarokotuksiin. Sopiminen käytännön järjestelyistä olisi hyvä antaa yksittäistä kuntaa laajemmalle yhteenliittymälle, kuten sairaanhoitopiirille.

Mahdollisten kysymysten johdosta voitte kääntyä työterveyshuollon asiantuntijoidemme puoleen. He mielellään kertovat lisää tästä asiasta.

toimitusjohtaja Jyri Häkämies, EK
puheenjohtaja Jarkko Eloranta, SAK
puheenjohtaja Sture Fjäder, Akava
puheenjohtaja Antti Palola, STTK

Keskusjärjestöjen työterveyshuollon asiantuntijat:
asiantuntijalääkäri Auli Rytivaara (auli.rytivaara(at)ek.fi)
asiantuntijalääkäri Riitta Työläjärvi (riitta.tyolajarvi(at)sak.fi)
johtava asiantuntija Anu Tuovinen (anu.tuovinen(at)akava.fi)
sosiaali- ja terveyspolitiikan asiantuntija Ida Nummelin (ida.nummelin(at)sttk.fi)

Ajankohtaista

22.9.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen mielenilmauksen 26. syyskuuta

Lue
22.9.2023

Huoli toimeentulosta on opiskelijan stressi

Lue
21.9.2023

Ammattiliitto Pro valmistautuu mielenilmauksiin

Lue
21.9.2023

Onko meillä osaajia, kun suhdanne joskus kääntyy?

Lue
21.9.2023

SuPerin Paavola: Vammaispalvelulain voimaantuloa ei saa lykätä

Lue
21.9.2023

Ammattiliitto Pro: Orpon hallitus ottaa työntekijöiltä ja antaa työnantajille

Lue
20.9.2023

Ammattiliitto Jyty on pettynyt budjettiriihen lopputulokseen – ”Historiallisen epäoikeudenmukainen budjettiesitys”

Lue
19.9.2023

STTK: Budjetin talouden sopeuttamiskeinot epäoikeudenmukaisia ja tehottomia

Lue