Tuloerot eivät ole kasvaneet – vai mitä?

Yleensä tuloeroja mitataan ns. gini-kertoimella, joka kuvaa tulojen jakautumista eri tuloluokkien välille.  Havainto on, että Suomessa tuloerot eivät ole viime vuosina kasvaneet. Suurimpana syynä tähän on työllisyyden kasvu, joka on kompensoinut sosiaalietuuksiin tehtyjä leikkauksia ja jäädytyksiä.

Jotain tulonjaon sisällä on kuitenkin tapahtunut. Käydään läpi mitä.

Alla oleva graafi kuvaa käytettävissä olevien tulojen kehitystä vuosina 1995-2017 ikäryhmittäin.

Tuloerot ikäluokittain

 

Nuorten tulokehitys jäänyt vanhempien kyydistä

25-34-vuotiaiden käytettävissä olevat tulot  ovat kasvaneet vain 39 prosenttia koko tarkasteluvälillä. Kuitenkin vuosien 2010-2017 välisenä aikana 25-34-vuotiaiden käytettävissä olevat tulot ovat jopa laskeneet. Oletettu syy on, että kyseisessä ikäryhmässä työllisyys on sirpaloituneempaa kuin muissa ikäryhmissä.

Vuosien 2010-2017 välisenä aikana 25-34-vuotiaiden käytettävissä olevat tulot ovat jopa laskeneet. Oletettu syy on, että kyseisessä ikäryhmässä työllisyys on sirpaloituneempaa kuin muissa ikäryhmissä.

Myös 35-49-vuotiaat, eli kuvaajassa violetti käyrä, ovat olleet tulokehitykseltään pysähdyksissä 2010-luvulla. Vain muutaman prosentin nousu käytettävissä olevissa tuloissa.

Viimeisen kahden vuosikymmenen menestyjiä taas ovat olleet 50-64-vuotiaat, joiden käytettävissä olevat tulot ovat kasvaneet tarkasteluvälillä yli 66 prosenttia.

Suurituloisimmat ottivat irtioton 90-luvulla ja se jatkuu yhä – tosin hitaampana

Entä tulonjako tuloluokittain? Usein kuultu väite on, että rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät. Ihan niinkään asia ei ole, mutta jotain silläkin rintamalla on tapahtunut.

Alla oleva graafi kuvaa käytettävissä olevien tulojen kehitystä eri tuloluokissa vuosina 1995-2017.

Tuloerot tuloluokittain

Alin tulokymmenys – sininen viiva – ei ole varsinaisesti köyhtynyt, mutta heidän käytettävissä olevat tulonsa eivät ole juuri kasvaneet.

Havainto on, että viidennen tulokymmenyksen ja suurituloisimman kymmenyksen välinen tuloero on pysynyt 2010-luvulla melko vakaana, mutta korkein prosentti etääntyy jatkuvasti muista.

Viidennen tulokymmenyksen ja suurituloisimman kymmenyksen välinen tuloero on pysynyt 2010-luvulla melko vakaana, mutta korkein prosentti etääntyy jatkuvasti muista.

Varsinkin 1990-luvun lopulla suurituloisin prosentti repi kaulaa muuhun väestöön nähden. Oletettuna syynä on pääomaverotukseen tehdyt muutokset 1990-luvulla. Pääomaverotus irtautettiin ansiotuloverotuksesta siten, että uudistus oli suurten pääomatulojen kannalta suosiollinen.

Mitä tästä voi päätellä? Köyhät eivät ole köyhtyneet, mutta korkeimman tuloprosentin ansiot ovat nousseet nopeasti. Vanhasta sanonnasta oli 50 prosenttia oikein.

Antti Koskela, ekonomisti, STTK

***

STTK laski: Palkansaaja on tänään tienannut pörssijohtajan päiväpalkan

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue