Irtisanomissuojan heikentämisellä voi olla yllättäviä vaikutuksia

Kirjoittaja:

Tom-Henrik Sirviö

ekonomisti

Profiili

Hallitusohjelmassa on linjattu irtisanomissuojan heikentämisestä. Jatkossa työsopimuksen purkamiseen riittää asiallinen syy, kun nykyisellään vaaditaan asiallinen ja painava syy. Toisaalta määräaikaisuus voi kestää vuoden ilman perustetta. Toimia perustellaan työllistämiskynnyksen madaltamisella.

Tutkimuksen perusteella irtisanomissuojan ja laajemminkin työsuhdeturvan heikentämisen vaikutukset työllisyyteen eivät kuitenkaan ole selviä. Osa tutkimuksista osoittaa myönteisiä työllisyysvaikutuksia. Osa taas osoittaa muutosten heikentävän juuri niiden ihmisten asemaa, joiden työllisyyttä nyt nimenomaan halutaan vahvistaa.

Vaikka jo työllisyysvaikutusten tarkastelu herättää kysymyksen heikennysten mielekkyydestä, ylipäätään työllisyys on uuden tutkimuksen kannalta näkökulmana liian kapea. Kun haetaan ratkaisuja tulevaisuuden kestävään hyvinvointivaltioon, syntyvyys on keskeinen tekijä. Tutkijat Maria De Paola, Roberto Nisticò ja Vincenzo Scoppa näyttävät Economic Policy -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessaan, että irtisanomissuojan heikentämisellä havaittiin yllättäviä ja ei-toivottuja vaikutuksia syntyvyyteen. Tutkimuksen mukaan keskimääräinen todennäköisyys saada lapsi heikkeni lähes 40 prosenttia.

Irtisanomisen helpottaminen lisää palkansaajan taloudellista epävarmuutta.

Irtisanomisen helpottaminen lisää väistämättä irtisanomisten määrää, mikä taas lisää palkansaajan taloudellista epävarmuutta. Se heikentää erityisesti huonossa työmarkkina-asemassa olevien luottamusta. Myös aiempi suomalainen tutkimus tukee ajatusta, että heikko työmarkkina-asema ja toisaalta koulutus ovat yhteydessä matalampaan syntyvyyteen.

Työllisyyskeskustelussa olisi huomioitava laajemmin uudistusten vaikutukset eri palkansaajaryhmiin myös epäsuorien vaikutusten osalta. Irtisanomissuojan heikennys ei ole ainoa hallituksen toimi, jonka vaikutukset kohdistuvat juuri epävarmassa työmarkkina-asemassa oleviin ryhmiin, kuten nuoriin, naisiin ja maahanmuuttajataustaisiin työntekijöihin. Laajamittaisella turvan heikentämisellä voi pitkällä aikavälillä olla erittäin epätoivottuja seurauksia. Onko meillä varaa tehdä uudistuksia, jotka lisäävät polarisaatiota ja voivat toimia myös tavoitteitaan vastaan?

Tom-Henrik Sirviö
Kirjoittaja on STTK:n ekonomisti

Kirjoitus on julkaistu alunperin Helsingin Sanomissa pe 20.10.2023

Ajankohtaista

4.7.2024

Yleistukea pukkaa

Lue
1.7.2024

Seuraavaksi saksitaan palkkatuki

Lue
28.6.2024

Toimisto suljettu 1.7.-4.8.

Lue
28.6.2024

SAK, Akava ja STTK vastustavat yhteistoimintalakiin esitettyjä muutoksia

Lue
28.6.2024

Mitä uusi EU-parlamenttikausi merkitsee palkansaajille?

Lue
28.6.2024

STTK: Samapalkkaisuus­ohjelman jatkaminen on tärkeää, myös liittojen yhteistyötä tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan 

Lue
28.6.2024

Työtapaturma- ja ammatti-tautivakuutuksen, liikennevakuutuksen ja potilasvakuutuksen lainsäädännön muuttaminen, HE

Lue
28.6.2024

Lausunto Euroopan unionin hiilirajamekanismia koskevan asetuksen toimeenpanosta

Lue