Unkarin tilanne herättää huolta eurooppalaisessa ay-liikkeessä

Kirjoittaja:

Maria Häggman

kansainvälisten asioiden päällikkö

Profiili
Väestöä

Euroopan kansanpuolue EPP:n puheenjohtaja Joseph Daul vieraili tällä viikolla Euroopan palkansaajakeskusjärjestö ETUC:n hallituksessa. Daul on ollut viime aikoina parrasvaloissa jouduttuaan puolustamaan Unkarin pääministeri Viktor Orbánia ja tämän Fidesz-puolueen asemaa EPP:n jäsenenä. Orbánia on syytetty laajasti demokratian ja ihmisoikeuksien heikentämisestä Unkarissa, korruptiosta sekä sanavapauden ja oikeusjärjestelmän riippumattomuuden rajoittamisesta.

Viimeisen viikon aikana Unkarissa on ollut laajoja mielenosoituksia liittyen työlainsäädäntöä koskeviin muutoksiin sekä oikeuslaitoksen sisällä tehtyihin tuomarinimityksiin. Mielenosoituksiin on osallistunut tuhansia ihmisiä ja uusi työaikalaki on kansan suussa nimetty orjalaiksi.  Lakimuutos antaa työnantajalle oikeuden velvoittaa työntekijät tekemään 400 ylityötuntia vuodessa. Korvauksen  ylityöstä saa uuden lain mukaa maksaa jopa kolmen vuoden viiveellä. Muutoksen taustalla on Unkarissa vallinnut työvoimapula.

Joseph Daul vastasi ETUC:n hallituksessa kysymykseen, miten EPP puolueena pystyy hyväksymään jäsenjärjestönsä harjoittaman demokratiaa vaarantavan politiikan. Daul totesi, että tarvitaan seitsemän puoluetta viidestä maasta, jotta EPP voisi erottaa jäsenpuolueensa. Tätä tukea ei ole EPP:n sisältä toistaiseksi löytynyt. Daul painotti, ettei huolestuttava kehitys Euroopassa rajoitu vain Unkariin ja EPP:n jäsenpuolueisiin. Hän muistutti, että kaikkien eurooppalaisten ja kansallisten puolueiden pitää tehdä töitä demokratian eteen. Daulin mukaan myös palkansaajajärjestöillä on tärkeä rooli demokratian edistämisessä ja populismin torjumisessa.

Meillä kaikilla on vastuu demokratian edistämisestä ja ääriliikkeiden torjumisesta

On helppo olla Daulin kanssa samaa mieltä siitä, että meillä kaikilla on vastuu demokratian edistämisestä sekä populismin ja ääriliikkeiden torjumisesta. Jokaisen yhteisön on kannettava oma vastuunsa ja valittava keinot tavoitteen eteenpäin viemiseksi.

Palkansaajaliikkeellä on tärkeä tehtävä demokraattisina, laajasti kansalaisia edustavina järjestöinä pitää yllä jatkuvaa keskustelua demokraattisten arvojen merkityksestä.

Palkansaajaliikkeellä on tärkeä tehtävä demokraattisina, laajasti kansalaisia edustavina järjestöinä pitää yllä jatkuvaa keskustelua demokraattisten arvojen merkityksestä. Unkarin protesteissa palkansaajaliike onkin ollut vahvasti mukana puolustamassa demokratiaa ja työntekijöiden oikeuksia. Palkansaajaliikkeellä on myös omalta osaltaan velvollisuus varmistaa demokratian toteutuminen käytännössä. Tätä työtä tehdään vaikuttamalla palkansaajille tärkeisiin kysymyksiin sekä edistäen kansalaisten hyvinvointia laajasti. Esimerkiksi EU:n sosiaalisen pilariin liittyvillä lakialoitteilla on edellytyksiä parantaa sosiaalisten oikeuksien toteutumista koko Euroopassa.

Maria Häggman, STTK:n kansainvälisten asioiden päällikkö

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue