Minimipalkka parantaa ompelijoiden tulotasoa Myanmarissa

Honey Oo perusti ammattiliiton myanmarilaiselle vaatetehtaalle. Hän kertoo, että jäseniä oli helppo saada, koska niin moni halusi parannusta työoloihin.

Myanmarissa neuvoteltiin vuonna 2016 maan historian ensimmäinen minimipalkka, joka parantaa esimerkiksi Suomeenkin myytävien vaatteiden ompelijoiden tulotasoa. Laki takasi kaikille vähintään 3600 kyatia päivässä. Se tekee noin 75 euroa kuussa. Tänä vuonna minimipalkka nousi uudelleen noin 100 euroon kuussa. Edelleenkään palkat eivät riitä elämiseen, mutta suunta on oikea.

Pääkaupunki Yangonin liepeillä tekstiilitehtaassa työskentelevä nuori Honey Oo on tyytyväinen palkankorotuksiin, vaikkakin työnantajat tekevät kaikkensa välttyäkseen todellisuudessa maksamasta enempää. Ennen palkan päälle saattoi tulla bonuksia, mutta nyt kaikki pyritään sisällyttämään korotettuun palkkaan.

– Eniten toivon kuitenkin kunnioitusta työnantajalta. Omalla työpaikallani tilannetta on parantanut se, että onnistuin perustamaan sinne ammattiliiton. Ennen meidät laitettiin palkkapäivänä istumaan lattialle ja heiteltiin sinne palkkapusseja. Se ei tuntunut kovin inhimilliseltä.

Merkittäviä palkankorotuksia saatiin myös Nepalissa ja Namibiassa.

Epäsuorasti suomalaisen ay-liikkeen tuesta Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKin kautta ovat hyötyneet miljoonat ihmiset. Minimipalkkojen korotukset ovat parantaneet ainakin 3,2 miljoonan ihmisen tulotasoa. Maissa, joissa SASKin toiminta on kattavaa, pystytään parhaimmillaan vaikuttamaan yhteiskunnan kehitykseen hyvin laajasti. Monet niistä kuuluvat maailman eriarvoisimpiin, eivätkä työntekijät pääse juuri hyötymään kovastakaan talouskasvusta, ellei tulonjakoa tasata.

Työehtosopimukset ja palkat
• Minimipalkkojen korotuksista hyötynyt ainakin 3,2 miljoonaa ihmistä
• 503 uutta työehtosopimusta
• Uudet sopimukset parantavat 295 000 työntekijän työolosuhteita
• Parannuksia 182 työehtosopimukseen

Ajankohtaista

25.9.2023

SAK:n, Akavan ja STTK:n asiantuntijat: Kestävän kehityksen tavoitteet liukumassa tavoittamattomiin

Lue
25.9.2023

Eräiden kansaneläkeindeksiin ja elinkustannusindeksiin sidottujen etuuksien ja rahamäärien indeksitarkistukset vuosina 2024-2027

Lue
25.9.2023

Suomen Konepäällystöliitto ja sen jäsenet osallistuvat palkansaajajärjestöjen mielenilmauksiin

Lue
25.9.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen mielenilmauksen 28. syyskuuta

Lue
25.9.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen mielenilmauksen 27. syyskuuta

Lue
22.9.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen mielenilmauksen 26. syyskuuta

Lue
22.9.2023

Huoli toimeentulosta on opiskelijan stressi

Lue
21.9.2023

Ammattiliitto Pro valmistautuu mielenilmauksiin

Lue