STTK: Työntekijöiden vaikutusmahdollisuudet työpaikan kehittämiseen vähäiset

Paikallinen sopiminen

STTK:n teettämän kyselyn perusteella 57 prosenttia palkansaajista kokee, ettei ole lainkaan tai on melko vähän vaikutusmahdollisuuksia siihen, miten omaa työpaikkaa kehitetään. Kyselyn tulokset ovat yhdensuuntaiset Toimihenkilöbarometrin (v. 2013) kanssa, jonka mukaan 48 prosenttia vastaajista on kokenut, että on erittäin vähän tai melko vähän mahdollisuuksia vaikuttaa omaa työtä koskeviin järjestelyihin ja päätöksiin. Tulokset ovat vahvasti ristiriidassa yhteistoimintalain lähtökohdan kanssa.

Yhteistoimintalain tavoitteena on yhteisymmärryksessä kehittää yrityksen toimintaa ja työntekijöiden mahdollisuuksia vaikuttaa yrityksessä tehtäviin päätöksiin, jotka koskevat heidän työtään, työolojaan ja asemaansa yrityksessä. Kyselyn tulokset osoittavat, että henkilöstön osallistaminen asioiden valmisteluun ja päätöksentekoon työpaikoilla on puutteellista. Tämä lisää kuilua ja vastakkainasettelua työnjohdon ja henkilöstön välillä työpaikalla, STTK:n johtaja Katarina Murto sanoo.

Työnantajalla ja henkilöstöllä tulisi olla yhdenvertainen aloiteoikeus työpaikan toiminnan kehittämiseen. Henkilöstön osallistamismahdollisuuksia tulisi myös lisätä työpaikan toiminnan kehittämistä koskevaan valmisteluun ja päätöksentekoon.

– Osallistaminen ja yhdessä tekeminen lisäisivät avoimuutta, luottamusta, työntekijöiden motivaatioita ja sitoutumista työhönsä, joilla on taas merkittävä vaikutus tuottavuuteen ja tätä kautta työpaikan menestymiseen. Työnantajalla ja henkilöstöllä tulee olla yhteinen päämäärä saada työpaikka menestymään ja tuottavuus kasvuun. Tämä onnistuu vain paremmalla johtamisella, jatkuvalla vuoropuhelulla, paremmalla tiedonsaannilla sekä henkilöstöä osallistamalla, Murto korostaa.

Lisätietoja:
STTK:n johtaja Katarina Murto, puh: 050 568 9188

Kyselyn tulokset diaesityksenä >>

STTK on poliittisesti sitoutumaton ja moniarvoinen koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö, johon kuuluu 17 jäsenliittoa ja noin 540 000 jäsentä. Visiomme on menestyvä Suomi, jossa yhteistyöllä rakennamme maailman parasta työelämää ja hyvinvointia. Olemme työssämme avoimia, oikeudenmukaisia, uudistusmielisiä ja rohkeita.

Ajankohtaista

23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue