STTK: Uusi työmarkkinamalli tarvitsee onnistuakseen jämäkkää koordinaatiota

Lisätietoja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili
Shakkilauta

STTK:n hallitus keskusteli vuoden ensimmäisessä kokouksessaan uudesta työmarkkinamallista, jota vientiliitot ovat viime vuoden aikana valmistelleet. Vientiliitot järjestivät viime viikolla mallista keskustelutilaisuuden, johon osallistui myös muiden liittojen ja työmarkkinakeskusjärjestöjen edustajia.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola on tyytyväinen siihen, että toimialojen välinen vuoropuhelu uudesta työmarkkinamallista on avattu.

– Toivon, että se myös jatkuu tiiviinä. Sitoutuminen ja luottamus malliin voi syntyä ainoastaan avoimen keskustelun ja yhteistyön pohjalta, hän korostaa.

Palola arvioi, että vaikka mallin valmistelussa on vientiliittojen kesken edetty ja toimialojen välinen vuoropuhelu aloitettu, huolet ovat entiset.
– Ne liittyvät esimerkiksi palkkatasa-arvon toteutumiseen, toimialojen välisten tuottavuuserojen arviointiin, palkankorotusvaran määrittelyyn ja sovittelijan rooliin uudessa mallissa. Avoimiin asioihin tulisi kevään aikana löytää ratkaisuja, jotta edessä olevalla työmarkkinakierroksella neuvotellaan edes osittain uuden työmarkkinamallin opeilla.

Suomen mallia ei etukäteen voi määritellä liian tiukaksi

STTK:n mielestä mikään työmarkkinamalli ei voi olla kiveen hakattu eikä ikuinen. Siksi niin sanottua Suomen malliakaan ei etukäteen voi määritellä liian tiukaksi vaan sen on muotouduttava työmarkkinoiden ja yleisen talouspolitiikan tarpeiden perusteella.

– STTK aloitti jo viime syksynä uuden työmarkkinamallin valmistelun yhdessä kaikkia toimialoja edustavien jäsenliittojensa kanssa. Jos uudesta työmarkkinamallista syntyy eri toimialojen välillä yhteinen käsitys, jokainen liitto ja toimiala soveltaa sitä omista lähtökohdistaan. Haasteeksi voi muodostua esimerkiksi se, että työmarkkinoilla eri alojen sopimukset ovat päättymässä eri aikaan. Tällöin koordinaation merkitys mallin sitovuudessa nousee erittäin keskeiseksi, Antti Palola toteaa.

Lisätietoja: puheenjohtaja Antti Palola, puhelin 040 509 6030.

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue