STTK-Opiskelijat: YTHS:n laajentamiselle varattava rahat hallituksen puolivälitarkastelussa

STTK-Opiskelijat vaativat, että hallituksen puolivälitarkastelussa on varattava rahat Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluiden laajentamiseen ammattikorkeakouluopiskelijoiden käyttöön. Saimaan ja Seinäjoen ammattikorkeakouluissa toimiva kokeilu on osoittanut YTHS:n palveluiden tarpeen myös ammattikorkeakouluissa ja seuraava askel on oltava kokeilun laajentaminen koko maan kattavaksi.

Ammattikorkeakouluopiskelijoiden terveydenhoito retuperällä

– Tällä hetkellä ammattikorkeakouluopiskelijoiden terveydenhoito on pahasti retuperällä verrattuna yliopistoissa opiskeleviin. Kuntien vastuulla olleet palvelut ovat jääneet jälkeen suosituksista lähes kaikkialla, kuten sosiaali- ja terveysministeriön opiskelijaterveydenhuollon viime syksynä ilmestyneestä selvityksestä käy ilmi, toteaa STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja Joni Vainikainen.

YTHS:n palveluja laajentamalla turvataan korkea-asteella opiskeleville yhdenvertainen terveydenhuolto. Ennaltaehkäisy ja vaivojen nopea hoito takaavat myös, ettei opiskelijan opiskelumotivaatio heikkene ja opintojen eteneminen hidastu . Hyvä opiskelukyky toimii pohjana hyvälle työkyvylle ja terveenä työelämään siirryttäessä työurat pitenevät niin alku-, keski- kuin loppupäästä.

Uusi Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus julkaistiin 13.2. Tutkimuksen mukaan korkeakouluopiskelijat tuntevat olonsa yleisesti hyväksi, mutta oireilevat silti runsaasti. Jotain tiettyä fyysistä tai psyykkistä oiretta päivittäin tai lähes päivittäin on kokenut noin kolmasosa tutkimukseen vastanneita miehistä ja vajaa puolet naisista. Yleisimmin opiskelijoiden oireina esiintyvät muun muassa väsymys ja niskavaivat. Oireilun taustana on useasti opiskelijoiden elämänvaiheen ja vaativan opiskelun aiheuttama stressi. Lisäksi ammattikorkeakouluopiskelijoilla oli terveyteen liittyviä ongelmia enemmän kuin yliopisto-opiskelijoilla.

Lue lisää YTHS:n sivuilta

Tutkimuksen tiivistelmä

***

Opiskelijoiden jako kahteen kastiin terveyspalveluissa päättymässä – Lakiluonnos: kaikille palvelut YTHS:ltä hintaan 75 e/vuosi

Ajankohtaista

29.5.2023

Puheenjohtajan puhe STTK:n edustajiston kokouksessa

Lue
29.5.2023

STTK:n puheenjohtaja kevätedustajistossa: Päättyvä työmarkkinakierros tuo vain välitöntä helpotusta ostovoimahuoliin

Lue
29.5.2023

Edustajiston puheenjohtajan puhe STTK:n edustajistossa

Lue
26.5.2023

Vapaan sivistystyön leikkaukset pahentaisivat osaajapulaa

Lue
26.5.2023

SuPer: Henkilöstömitoitus on yksi ratkaisu hoitajapulaan

Lue
26.5.2023

SuPer: Työnantajan toimet siirtävät lakon vaikutukset muihin kuin lakossa oleviin yksiköihin

Lue
26.5.2023

ETUC teki henkilövalintoja

Lue
26.5.2023

Jäsenkysely: Kolme neljästä yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskentelevistä pohtii työpaikan vaihtamista julkiselle puolelle, jos sektoreiden välinen palkkaero ei häviä

Lue