STTK-Opiskelijat: YTHS:n laajentamiselle varattava rahat hallituksen puolivälitarkastelussa

STTK-Opiskelijat vaativat, että hallituksen puolivälitarkastelussa on varattava rahat Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluiden laajentamiseen ammattikorkeakouluopiskelijoiden käyttöön. Saimaan ja Seinäjoen ammattikorkeakouluissa toimiva kokeilu on osoittanut YTHS:n palveluiden tarpeen myös ammattikorkeakouluissa ja seuraava askel on oltava kokeilun laajentaminen koko maan kattavaksi.

Ammattikorkeakouluopiskelijoiden terveydenhoito retuperällä

– Tällä hetkellä ammattikorkeakouluopiskelijoiden terveydenhoito on pahasti retuperällä verrattuna yliopistoissa opiskeleviin. Kuntien vastuulla olleet palvelut ovat jääneet jälkeen suosituksista lähes kaikkialla, kuten sosiaali- ja terveysministeriön opiskelijaterveydenhuollon viime syksynä ilmestyneestä selvityksestä käy ilmi, toteaa STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja Joni Vainikainen.

YTHS:n palveluja laajentamalla turvataan korkea-asteella opiskeleville yhdenvertainen terveydenhuolto. Ennaltaehkäisy ja vaivojen nopea hoito takaavat myös, ettei opiskelijan opiskelumotivaatio heikkene ja opintojen eteneminen hidastu . Hyvä opiskelukyky toimii pohjana hyvälle työkyvylle ja terveenä työelämään siirryttäessä työurat pitenevät niin alku-, keski- kuin loppupäästä.

Uusi Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus julkaistiin 13.2. Tutkimuksen mukaan korkeakouluopiskelijat tuntevat olonsa yleisesti hyväksi, mutta oireilevat silti runsaasti. Jotain tiettyä fyysistä tai psyykkistä oiretta päivittäin tai lähes päivittäin on kokenut noin kolmasosa tutkimukseen vastanneita miehistä ja vajaa puolet naisista. Yleisimmin opiskelijoiden oireina esiintyvät muun muassa väsymys ja niskavaivat. Oireilun taustana on useasti opiskelijoiden elämänvaiheen ja vaativan opiskelun aiheuttama stressi. Lisäksi ammattikorkeakouluopiskelijoilla oli terveyteen liittyviä ongelmia enemmän kuin yliopisto-opiskelijoilla.

Lue lisää YTHS:n sivuilta

Tutkimuksen tiivistelmä

***

Opiskelijoiden jako kahteen kastiin terveyspalveluissa päättymässä – Lakiluonnos: kaikille palvelut YTHS:ltä hintaan 75 e/vuosi

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue