Arviomuistiot päästökauppadirektiivin toimeenpanosta

STTK:n lausunto työ- ja elinkeinoministeriölle

Arviomuistio päästökauppadirektiivin toimeenpanosta – Meriliikenteen sisällyttäminen päästökauppaan

Arviomuistio koskee meriliikenteen liittämistä päästökauppaan, meriliikenteen päästökaupan soveltamisalaa ja toimintaa, meriliikenteen päästökauppaan liittämisen vaikutuksia sekä kansallisen toimeenpanon keskeisimpiä vaihtoehtoja ja niiden vaikutuksia.

Euroopan unionin päästökauppadirektiivin muutoksilla pyritään vastaamaan EU:n kiristyneisiin päästövähennystavoitteisiin sekä laajentamaan päästökaupan vaikuttavuutta uusille toimialoille. Jatkossa meriliikenteen päästöt sisällytetään yleiseen päästökauppaan. 

Päästökauppa vaikuttaa Suomen meriliikenteen ja ulkomaankaupan
suhteelliseen hintakilpailukykyyn verrattuna kolmansiin maihin ja EU:n
sisällä. Johtuen pitkistä etäisyyksistä, meriliikenteen merkittävästä roolista ja talvimerenkulusta, voivat vaikutukset Suomen ulkomaankaupan hintakilpailukyvylle olla suhteellisesti suuremmat kuin muiden EU-maiden ulkomaankaupalle. Suomen meriliikenteen turvaamisella on keskeinen merkitys myös huoltovarmuudelle.

STTK pitää tärkeänä talvimerenkululle kaavailtuja helpotuksia ja korostaa samalla, että niistä tulee pitää jatkossakin kiinni tavalla, joka turvaa Suomen ulkomaan-kaupan kuljetusten kustannuskilpailukykyä.

Arviomuistio päästökauppadirektiivin toimeenpanosta – Laitosten päästökauppa

Arviomuistio koskeelaitosten toimialojen sääntelyä ja säädösmuutosten vaikutuksia siihen. Laitokset ovat olleet sisällytettynä yleiseen päästökauppaan vuodesta 2005. Arviomuistiossa kuvataan yleisen päästökaupan nykytilaa ja toimintaperiaatteita sekä direktiivin tuomat muutokset ja arvioidut vaikutukset laitoksia koskevaan sääntelyyn.

Arviomuistiossa käsitellään myös päästökaupan tuloja ja rahastoja (luku 3.5).

Direktiivimuutosten myötä päästöjen huutokauppaamisesta saatuja tuloja tullaan ohjaamaan enemmän ilmastotoimien sosiaalirahastoon ja modernisaatiorahastoon.

STTK korostaa, että tuloja tulisi ohjata nykyistä enemmän ja kohdennetummin työntekijöiden osaamista vahvistavaa koulutukseen, jolla voidaan vastata työvoiman kasvavaan kysyntään uusilla aloilla sekä tukea työllisyyttä ja alueellista oikeudenmukaisuutta.

Jaakko Haikonen
STTK ry

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue