Työmarkkinakeskusjärjestöt päivittivät työ- ja virkaehtosopimusten sukupuolivaikutusten arviointia koskevan suosituksen

Hallituksen ja kaikkien työmarkkinakeskusjärjestöjen kolmikantaisessa samapalkkaisuusohjelmassa on yhtenä toimenpiteenä sovittu työmarkkinakeskusjärjestöjen työ- ja virkaehtosopimusten sukupuolivaikutusten arviointia koskevan suosituksen päivittämisestä. Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat nyt päässeet sopuun suosituksen päivitetystä sisällöstä ja kaikkien järjestöjen hallinnot ovat sen hyväksyneet. Nyt on tärkeää, että päivitetty suositus tavoittaa kaikki työ- ja virkaehtosopimusosapuolet, jotta suositusta voidaan hyödyntää sopimustoiminnassa.

Sukupuolivaikutusten arvioinnilla tarkoitetaan toimenpiteiden, hankkeiden tai määräysten arvioimista siltä näkökulmasta, mitkä niiden vaikutukset ovat eri sukupuoliin. Arvioinnin tavoitteena on estää niin välitön, suora syrjintä kuin myös välillinen, epäsuora syrjintä. Erityisesti välillisen, epäsuoran syrjinnän havaitseminen voi olla haastavaa, koska näennäisesti sukupuolineutraalilta näyttävällä toimenpiteellä, hankkeella tai määräyksellä voi olla erilaisia vaikutuksia eri sukupuoliin. Sukupuolivaikutusten arvioinnilla on tarkoitus löytää tällaiset mahdollisesti eriarvoisuuteen ja syrjintään johtavat tilanteet ja rakenteet, jotta ne päästään korjaamaan. Sukupuolivaikutusten arviointi on tärkeässä roolissa sukupuolten välistä tasa-arvoa edistettäessä.

Työelämä ja työmarkkinasopimustoiminta ovat muuttuneet merkittävästi viime vuosina. Oletettavaa on, että muutokset jatkuvat tulevaisuudessakin. Tämä aiheuttaa tasa-arvon edistämiselle ja syrjimättömyyden varmistamiselle uusia haasteita, mitkä on huomioitava myös työ- ja virkaehtosopimustoiminnassa.  Työ- ja virkaehtosopimuksiin on tarpeen kehittää uusia, tasa-arvon toteutumisen varmistavia kirjauksia. Myös koko sopimusjärjestelmää on yhdessä kehitettävä edistämään nykyistä tehokkaammin sukupuolten välistä tasa-arvoa ja erityisesti palkkatasa-arvoa. Tämän merkitys korostuu nyt kun sopimusjärjestelmä on hajaantumassa.

Suosituksessaan työmarkkinakeskusjärjestöt pyrkivät antamaan työ- ja virkaehtosopimusosapuolille useita konkreettisia keinoja tasa-arvon edistämiseksi sopimustoiminnassa. Toivottavaa on, että työ- ja virkaehtosopimusosapuolet ottavat mahdollisimman laajasti käyttöön suositukseen sisältyvän keinovalikoiman.

Lue myös: Työmarkkinakeskusjärjestöjen työ- ja virkaehtosopimusten sukupuolivaikutusten arviointia koskeva suositus

Ajankohtaista

30.3.2023

Palkka-avoimuusdirektiivi EU-parlamentissa maaliin – mikä muuttuu?

Lue
30.3.2023

Ammattiliitto Pron hallitus: Kiky-maksut palautettava työnantajan maksettavaksi

Lue
28.3.2023

Optikoiden uusi työehtosopimus on hyväksytty

Lue
28.3.2023

Vakuutusalalle syntyi uusi työehtosopimus – ylityökielto päättyi

Lue
27.3.2023

STTK: Seuraavalla hallituskaudella tarvitaan enemmän ja eettisempää maahanmuuttopolitiikkaa

Lue
27.3.2023

Tehy: Suomen ja HUSin pystyttävä parempaan – hoitajapulaa ei voi sysätä muiden maiden ratkaistavaksi

Lue
27.3.2023

Työyhteisö: Kannettava kuorma vai kannatteleva voima?

Lue
27.3.2023

Koulutustason lasku on pysäytettävä, koulutuksesta leikkaamalla se ei onnistu

Lue