Pelastustoimen rahoitus ja henkilöstön määrä turvattava hyvinvointialueilla

Eduskunta hyväksyi hyvinvointialueiden perustamisen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon että pelastustoimen uudistuksen. Suomen pelastusalan ammattilaisten mielestä pelastustoimen rahoitus ei ole kestävällä pohjalla.

Pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy 1.1.2023 kunnilta 21 hyvinvointialueelle. Lisäksi Helsingin kaupunki vastaa pelastustoimen järjestämisestä alueellaan.

– Rahoitus- ja henkilöstövaje ei saa vaarantaa pelastustoimen tai ensihoidon palvelutasoa hyvinvointialueille siirryttäessä, järjestön johtaja Kim Nikula SPALista sanoo.

Hyvinvointialueiden rahoitus ei ole kestävällä pohjalla. Pelastustoimessa on ennen uudistusta 81 miljoonan euron rahoitusvaje. Lisäksi uudistuksen hallinnolliset muutoskustannukset ovat mittavat ja osittain ennakoimattomissa.

Pelastustoimen rahoitusvaje on kurottava umpeen ennen kuin järjestämisvastuu siirtyy kunnilta hyvinvointialueille vuonna 2023.

– Useissa kunnissa taloustilanne on heikko ja huoltosuhteen sekä sote-uudistuksen myötä säästöpaineet kasvavat entisestään. Riskinä on, että säästöjä haetaan pelastuspalveluja heikentämällä ja henkilöstön määrää vähentämällä, Kim Nikula toteaa.

Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen palomies harjoittelemassa nostolava-auton käyttöä.

Hyvinvointialuevalmisteluiden yhteydessä valtioneuvosto on asettanut tavoitteeksi, että pelastustoimen palvelutaso säilyy ennallaan tai paranee. Palvelutason varmistaminen edellyttää, että kuntiin ja hyvinvointialueille palkataan välittömään lähtövalmiuteen riittävästipelastusalan ammattilaisia.

– Pelastustoimeen tarvitaan yli 1 000 lisävirkaa, jotta palvelutaso kyetään varmistamaan tulevaisuudessa. Henkilöstön määrä, osaaminen ja toimintavalmius on oltava sellaisella tasolla, että kuntalaisille voidaan turvata lakisääteiset pelastuspalvelut hallintomallista riippumatta, Kim Nikula sanoo.

Henkilöstön edustajat on otettava mukaan hyvinvointialueiden valmisteluun heti suunnittelun alkuvaiheessa, jotta henkilöstön vaikutusmahdollisuudet omaan työhön sekä virka- ja työehtoihin voidaan varmistaa.

Kunnat ovat vastanneet lakisääteisestä pelastustoiminnasta 22 pelastusalueella. Uudistuksen käynnistyessä hyvinvointialueille perustetaan väliaikaiset toimielimet. Aluevaltuustot aloittavat toimintansa alkuvuodesta 2022. Pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy 1.1.2023 kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille.

Lisätietoja: Järjestön johtaja Kim Nikula, Pelastusalan ammattilaiset SPAL, puh. 040 716 1805.

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue