Tehy kuntavaaleissa: Kunnilla varaa maksaa koronakorvauksia hoitajille

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy julkisti tänään kuntavaaliteesinsä. Tehy vaatii, että kuntavaalien jälkeen uudet päättäjät velvoittavat kunnat ja sairaanhoitopiirit maksamaan hoitajille kertaluontoisen 1 000 euron koronakorvauksen.

Koronasta aiheutui kuluja kunnille viime vuonna noin 2 miljardia euroa. Ne saivat valtiolta koronatukea noin 3 miljardia euroa. Kuntien koronaan perustuvasta lisätuesta on siis jäämässä yli arviolta miljardi euroa. Kuntatalous ei myöskään ole kärsinyt niin suurista tulojen menetyksistä kuin arveltiin, koska Suomen talous on selvinnyt koronasta paremmin kuin ennustettiin.

— Kuntatalous on nyt paremmassa kunnossa kuin ehkä koskaan. Silti Suomessa ei ole maksettu etulinjassa koronan hoidossa työskennelleille hoitajille koronakorvauksia toisin kuin lähes kaikissa Euroopan maissa, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Tehy esitti koronakorvauksen maksamista kevään 2020 työmarkkinaneuvotteluissa, vetosi valtiovaltaan ja esitti neuvottelupyyntöjä paikallisille työnantajille. Mikään näistä keinoista ei ole tuottanut toistaiseksi tulosta.

Tehy vaatii, että kuntien uudet päättäjät ottavat vihdoin asian hoitaakseen. Heidän tulee varata kuntien nykyisessä hyvässä taloustilanteessa rahoitus koronakorvaukseen hoitajille, jotka työskentelivät keväällä 2020 valmiuslain alaisina yli kaikkien normaalien riskirajojen ja kuormituksen tason.

Tehyn avainsanat tuleville kuntapäättäjille

Tehy on laatinut osana kuntavaalikampanjaansa avainsanat kuntapäättäjien käyttöön. Päätöksenteon tueksi he tarvitsevat viisi avainsanaa: resurssit, laatu, osaaminen, johtaminen ja tasa-arvo. Lisäksi Tehy on valinnut teesin ”oikeus ja kohtuus” muistuttamaan kuntapäättäjiä koronakorvauksen maksamisesta hoitajille.  

Sote-uudistuksen jälkeen kunnissa on suunnattava taloudellisia resursseja kuntalaisten terveyden edistämiseen ja hyvinvointiin. Alimitoitetut resurssit kuten työvoimapula aiheuttavat tappiokierteen kuntalaisten palveluihin. Myös järjestöjen potentiaalia on hyödynnettävä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.

Laatua luodaan sote-alan ja varhaiskasvatuksen osaajien työllä. Kuntalaisille tärkeiden palveluiden laadun tulee olla kuntapäättäjän ykkösprioriteetti.

Henkilöstön osaamista pitää kehittää. Työvoimapulaa ei voi ratkaista koulutustasoa tai -vaatimuksia laskemalla, vaan se ratkaistaan osaavien ammattilaisten työoloista ja palkkauksesta huolehtimalla.

Sote-uudistuksen onnistuminen edellyttää, että johtamisessa näkyy hoitotyön osaaminen ja kokemus. Kuntiin tarvitaan sosiaali- ja terveydenhuollon osaamista ja kokemusta sote-uudistuksen jälkeenkin. Siksi kuntiin tulee nimetä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen asiantuntija/vastuutaho. Terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä tulee johtaa ja koordinoida strategiselta tasolta, läpi eri hallinnonalojen.

Tasa-arvo tarkoittaa kaikkien kansalaisten oikeutta laadukkaisiin palveluihin, mutta myös sitä, että näiden palveluiden tekijöitä kohdellaan reilusti nostamalla palkkatasoa ja parantamalla työoloja.

Tehyn avainsanat kuntavaaleihin: https://www.tehy.fi/fi/kuntavaalit/avainsanat

Lisätietoja:
Tehyn yhteiskuntasuhteet ja kehittäminen toimialan johtaja Kirsi Sillanpää, gsm 040 820 7848
Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi, gsm 050 3460 847

Ajankohtaista

1.12.2022

Tavoitteeksi päihteetön työ – päihdeohjelma pakolliseksi työpaikoille

Lue
30.11.2022

Jyty vaatii Helsingin kaupungin palkkaongelmien välitöntä ratkaisua

Lue
28.11.2022

RI Esa Kankaisesta Vuoden rialainen 2022

Lue
28.11.2022

RA Tommi Luukkonen jatkaa RIA-liiton puheenjohtajana

Lue
28.11.2022

Suomi tarvitsee korkeaa osaamista ja hyvää sopimuskulttuuria

Lue
25.11.2022

Suomi ei ole Ruotsi – edes lakkoillessaan

Lue
24.11.2022

Tehyssä työhyvinvointi tutkitusti hyvää ja henkilöstön vaihtuvuus pientä 

Lue
24.11.2022

SuPerin edustajisto: Osaamista hukataan sote-sektorilla ja varhaiskasvatuksessa joka päivä

Lue