Nordea vähentää jälleen henkilökuntaa

Nordea on käynnistänyt vuoden 2020 alusta tähän päivään mennessä yhteensä 25 henkilöstön vähentämiseen tähtäävää yhteistoimintaneuvottelua, koronapandemian aiheuttaman työmäärän lisääntymisestä huolimatta. Työn siirtäminen halvempien työvoimakustannusten maihin on muuttunut jokapäiväiseksi tavaksi ”kehittää” Nordean toimintaa.  

Esitysten tavoitteena on ollut vähentää yhteensä 186 työpaikkaa pankin keskitetyistä yksiköistä sekä 15 Nordea Rahoituksesta. Vähennysneuvottelujen piirissä on ollut yhteensä yli 500 työntekijää. 

Tuoreimmat tällä viikolla annetut neuvotteluesitykset ovat koskeneet työn siirtämistä halvempien kustannusten maihin, joka Suomessa voi tarkoittaa 37 henkilön työn päättymistä. 

”Jo vuosia yritysten tehokkuuden sekä osakkeenomistajien tuottojen maksimoimiseksi ratkaisua on haettu työn siirtämisestä Suomen ulkopuolelle. Tavoitteena on tietenkin työvoimakustannusten alentaminen. Tämän seurauksena satoja työikäisiä ihmisiä on joutunut jättämään työnsä yrityksissä, joiden tulos, lähes millä mittarilla tahansa mitattuna, on erinomainen,” sanoo Nordean pääluottamusmies Tarja Furuholm

”Erityisesti tilanteessa, jossa työmarkkinoilla on jo entuudestaan työttömiä työnhakijoita reippaasti yli 200 000, on vastuutonta siirtää työtä halvempien työvoimakustannusten perässä Puolaan ja Viroon”, Furuholm jatkaa. 

Kyse ei siis ole automatisaation tai robotisaation myötä tapahtuvasta työn vähentymisestä vaan työstä, jonka tekemiseen tarvitaan edelleen ihmiskäsiä. Pelkät kädet eivät kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan kokonaisvaltainen ymmärrys tehtävästä työstä ja sen eri osa-alueiden vaikutuksista toisiinsa. Siksi osaavimmat kädet ovat ne, jotka työtä parhaillaan tekevät Suomessa. 

Samaan aikaan henkilöasiakkaiden asuntolainakysyntä on ollut ennätyslukemissa. Henkilöstön niukkuudesta johtuen ylitöitä tehdään koko ajan. 

”On toki mahtavaa, että asiakkaita riittää ja Nordea koetaan pankiksi, jonka kanssa halutaan omaa taloutta hoitaa. Perusliiketoiminnan pyörittäminen ylitöiden varassa on kestämätöntä”, Tarja Furuholm sanoo. 

Iso osa irtisanomisuhan alle joutuvista henkilöistä on työskennellyt pankissa koko työuransa ja on nyt uran loppupuolella. Heille uuden työpaikan löytäminen voi olla erityisen vaikeaa. 

”Monille työttömyysturvan lisäpäivät ovat turvanneet jonkinlaisen toimeentulon ennen eläkettä. Tämän nk. eläkeputken poistamiseen ei tulisi ryhtyä ennen kuin 55-64-vuotiaiden työllisyysastetta saadaan muilla keinoin nostettua nykyisestä.” sanoo Ammattiliitto Union toiminnanjohtaja Minna Ahtiainen  

Lisätietoja: 
Ammattiliitto Unio ry toiminnanjohtaja Minna Ahtiainen, 050 3877030 minna.ahtiainen@unioliitto.fi   
Nordea pääluottamusmies Tarja Furuholm, 0400 800499, tarja.furuholm@nordea.fi 

Ammattiliitto Unio ry on nordealaisia edustavan Ammattiyhdistys Nousun ja Kelan toimihenkilöt ry:n perustama ammattiliitto. Se edustaa pankeissa ja sosiaalivakuutusalalla työskenteleviä. 

Ajankohtaista

13.1.2025

STTK:n hallitus: Kevään tuplavaaleissa äänestetään palveluista, äänestysvarmuus näyttää kohtuulliselta

Lue
10.1.2025

Pro ilmoitti lakoista teknologiateollisuuteen

Lue
10.1.2025

Tekoäly tulee – vai tuleeko älytön teko?

Lue
9.1.2025

Haemme työsuhdeneuvojaa Kesäduunari-infoon

Lue
9.1.2025

Tehy lopettaa viestinnän X:ssä – Propaganda ja vihanlietsonta tukahduttavat kansalaisten sananvapauden sekä aiheuttavat turvallisuusuhkaa

Lue
9.1.2025

Viestintäasiantuntija Linda Horttanainen aloitti STTK:ssa

Lue
8.1.2025

Tehy: Valtion rahoitusvaje pakottaa taas leikkaamaan työntekijöiden hyvinvoinnista ja potilasturvallisuudesta – ensihoitajia vähennetään eri puolilla Uuttamaata

Lue
2.1.2025

Jytyn mielestä laki suojelutyöstä ei ole tarpeen – kertoo 5 syytä miksi

Lue