Tehyn ja SuPerin terveiset budjettiriiheen: Hoitajien panos koronan hoidossa on korvattava

Tehy ja SuPer vetoavat budjettiriihen alla jälleen maan hallitukseen. Riskialttiista työstä koronan hoidossa ja valmiuslain alaisena on korvattava hoitajille rahallisesti myös Suomessa kuten on tehty useissa muissa Euroopan maissa.

Hoitajajärjestöt esittivät loppukeväästä yhteisen vetoomuksen koronalisästä valtiovallalle, mutta siihen ei ole vastattu mitään. Hoitajat odottavat nyt kipeästi budjettiriihestä konkreettista kannustinta ja vastaantuloa hallitukselta. Eri aloille on jo jaettu miljardien tuet ja EU:n koronaelvytyspaketista on tulossa Suomelle kolme lisämiljardia. Kevään vetoomuksen mukainen koronakorvaus tarkoittaisi noin 150 miljoonan euron panostusta sosiaali- ja terveysalan tulevaisuuteen.

Onko todella niin, että yhtään rahaa ei löydy tälle vastuuntuntoisesti pandemiaa vastaan taistelevalle ja terveytensä yhä vaarantavalle joukolle. Hoitajat kokevat erittäin epäoikeudenmukaisena sen, että heidän panostaan ei noteerata millään tavoin, sanoo SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola.

Viestit kentältä ovat pitkin kesää kertoneet, että nyt riittää ja ala vaihtuu, koska leipänsä saa vähemmälläkin riskillä ja raatamisella, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo.

Kaiken lisäksi koronatilanne ei ole mitenkään ohi. Tartunnat ovat kasvussa ja testaus ja jäljitys vaativat myös työvoimaa. Hoitotyössä varaudutaan yhä koronariskiin ja tehdään pitkiä kuormittavia työvuoroja raskaissa suojavarusteissa. Uusi murhe alkaa olla myös kertynyt hoitovelka ja jonojen purkaminen.

Henkilöstön väsymys, kuormitus ja turhautuminen oli totisinta totta jo ennen koronaa. Tilanne on vain pahentunut. Valtiovallan kädenojennus hoitajille koronakorvauksena voisi lykätä ainakin joidenkin alan vaihtamisen suunnitelmia ja luoda uskoa tulevaan.

Lisätietoja:
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, puh. 040 821 0028
SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, puh. 050 527 5085

Ajankohtaista

4.12.2024

Meto ja YT: Metsäalalla työskenteleviin kohdistetut paineet ja kritiikki ovat liikaa

Lue
4.12.2024

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola: Kasvu edellyttää osaamisen vahvistamista

Lue
4.12.2024

KthLiitto: Kela vähentää henkilöstöä ja toimitiloja vuonna 2025

Lue
4.12.2024

Ruotsin mallilla palkkakuoppaan – hallituksen lakiesitys uhkaa naisvaltaisten alojen palkkakehitystä

Lue
3.12.2024

Lauri Kujala STTK-Opiskelijoiden puheenjohtajaksi 

Lue
3.12.2024

Jytyn argumentit: Miksi vientimalli on Suomelle virhe?

Lue
3.12.2024

Tekoälyasetuksen toimeenpanoa koskeva lainsäädäntö

Lue
3.12.2024

Katto pään päälle 

Lue