Teemu Vartiamäki: Mikä on mielestäsi tärkein keino ratkaista nuorten syrjäytymisen ongelma?

Teemu Vartiamäki, nuorten syrjäytyminen, nuoret työelämässä.

Haaste on laaja, monitahoinen ja varsin kompleksinen eikä varmastikaan mitään yhtä ja ainoaa oikeaa ratkaisua ole. Yhdessä tekemällä saadaan paljon aikaan ja löydetään toimivia ratkaisuja. Näkemykseni mukaan on kuitenkin jotain mistä täytyy pitää kiinni ja mitä ilman emme onnistu. Siitä lyhyesti. Ihmisen perustarve on tulla kohdatuksi, kuulluksi ja nähdyksi. Nämä kokemukset rakentavat perusturvaa, joiden varaan kasvu ja kehitys rakentuvat.

Ihmisen perustarve on tulla kohdatuksi, kuulluksi ja nähdyksi. Nämä kokemukset rakentavat perusturvaa, joiden varaan kasvu ja kehitys rakentuvat.

Lapsi tai nuori, jolla on perusturvassa puutteita, tarvitsee turvallista ihmissuhdetta ja pysyvää kasvuyhteisöä. Aikuista, jolla on aikaa kulkea rinnalla, katsoa silmiin, välittää ja sanoittaa lapselle teoin ja toistuvin sanoin toivoa tulevaisuuteen. Harrastusyhteisöä, jossa yhdessä opetellaan kannustusta, erilaisuutta sekä itsen ja toisten hyväksyntää. Tämä ei toteudu pirstaloituneessa palvelurakenteessa, jossa palvelut ovat ihmissuhdetta tärkeämpiä.

Harrastusyhteisöä, jossa yhdessä opetellaan kannustusta, erilaisuutta sekä itsen ja toisten hyväksyntää.

Ainoastaan ihmissuhteen kautta on mahdollista vahvistaa perusturvaa, jossa lapsi hiljalleen oppii tuntemaan, että hän on hyväksytty, hän aidosti kuuluu yhteisöön ja hän on merkityksellinen omana itsenään. Nämä kokemukset syntyvät hiljaa, pienistä arkisista hyvistä, aidoista ja välittävistä teoista, jotka vaativat paljon aikaa. Kasvamisessa ja syrjäytymisen ehkäisyssä ei ole nopeita ratkaisuja vaan ne vaativat pitkäkestoista rinnalla kulkemista, ihmissuhdeperustaisuutta ja arjen yhteisiä tekoja ja kokemuksia.

Poistetaan siis projektit ja satsataan pysyvyyteen. Projekteilla voidaan rakentaa taloja, ei ihmistä. Jokaiselle tuen tarpeessa olevalle lapselle tulee mahdollistaa pysyviä aikuissuhteita, jotka elävät arkea yhdessä lapsen kanssa koulussa, vapaa-ajalla ja palveluverkostoissa, yhdessä kasvatuskumppanina lapsen huoltajien kanssa. Tässä Icehearts on yksi toimiva malli.

Teemu Vartiamäki, Icehearts

Ajankohtaista

26.4.2024

Ammattiliitto Pron edustajisto: kehysriihen päätökset eivät rakenna pitkäjänteistä kasvua

Lue
26.4.2024

Raskaus- ja perhevapaasyrjintä – totta vai tarua?

Lue
26.4.2024

SuPer: Hallituksen päätös rokotusoikeuden laajentamisesta on oikea

Lue
25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue